De la falit la mega-profit: AIG, Citigroup si General Motors, in Top Fortune 500

Scris de

In toamna lui 2008 AIG intra in colaps fix a doua zi dupa dupa Lehman Brothers. Dar spre deosebire de aceasta banca de investitii, statul american nu si-a permis sa lase cel mai mare asigurator al lumii sa intre in faliment, asa ca l-a nationalizat. Ulterior a pompat in mai multe runde de salvare un total de 180 de miliarde de dolari.

Imediat, Citigroup s-a aflat si ea in aceeasi situatie: atacata de speculatori pe burse, banca a apelat la statul american pentru ajutor iar in final SUA au ajuns sa detina circa o treime din singurul grup bancar cu adevarat international.

Si tot atunci, sefii General Motors au zburat la Washington cu avioanele private ale companiei auto spre a “cersi” ajutor pentru concernul de care depind direct si indirect 3 milioane de cetateni. Acesta nu a venit decat sub forma unui “faliment controlat”, in care autoritatile de la Washington au devenit cel mai mare actionar al conglomeratului pompand 50 de miliarde de dolari. Grupul auto a renuntat ulterior la marcile Hummer, Pontiac, Mercury si Saab. Ei bine, GM si-a revenit bine-mersi, s-a listat din nou pe bursa si acum zburda de fericire.

Potrivit ultimului Top Fortune 500, cele trei companii o duc foarte bine. Astfel, anul trecut AIG a inregistrat un profit de 17,79 miliarde de dolari, fiind a saptea ca profitabilitate din SUA, imediat sub JP Morgan, dar inaintea IBM, Intel, General Electric, Google, Wal-Mart sau a Berkshire Hathaway – conglomeratul controlat de miliardarul Warren Buffett. Veniturile sale au fost de 71,7 miliarde de dolari, astfel ca profitabilitatea sa a fost de 24%, sustinuta insa de vanzarea de active.
Citigroup a scos si ea un profit de 11,06 miliarde de dolari la venituri de 102,9 miliarde de dolari, in vreme ce General Motors este a cincea companie americana dupa venituri – cu 150,27 miliarde de dolari- si profit de 9,19 miliarde.

Sa tot intri in criza asa….

Sursa: CNN Money
Sursa foto: thecheekybunny.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.