DJ spre 12.500

Scris de

In interviul lui Ron Paul expus intr-o postare precedenta ati auzit probabil ca domnul Bernanke se declara 100% convins ca a reusit sa intoarca economia. Afirmatia este una tare de tot, 100% fiind totusi o cifra absoluta. Cu toate ca somajul este la nivele alarmante, ati vazut cifra U-6 care cuprinde toti somerii, inclusiv pe cei filtrati de cifra de 9%, domnul Bernanke a reusit cu siguranta o performanta de necontestat: un nou balon bursier.

Trebuie sa-l contrazic aici pe Bob Prechter de la Elliot Wave International, care afirma ca ceea ce a facut FED nu are nici o influenta asupra pietei. Ma intreb, pentru ca pe cei de la Elliot i-am intrebat dar nu au vrut sa-mi raspunda. Oare ar fi aratat bursa la fel fara cele cca. 2 trilioane de dolari credite fabricate de catre FED? Oare ar fi avut piata aceiasi stare psihologica si fara aceste resurse? Eu unul nu cred. Cred insa in continuare in puterea distructiva a bancilor centrale atunci cand ele se amesteca in piata.

Intr-o perspectiva imediata lucrurile pot parea pozitive, din moment ce creditele sunt folosite de cei care ajung la ele primii, bancile, daca nu la altceva la speculatii. Vezi preturile la alimente si alte marfuri care se tranzactioneaza desigur la bursa, acolo unde Goldman Sachs isi baga creditele primite de la FED, la o dobanda privilegiata egala cu zero. Efectul acestei specule nu se vede doar in SUA ci si prin tarile care sunt acum rasculate, precum si in tarile care tac chitic asa cum face Romania, ca de obicei. In opinia mea,  aceste situatii neplacute isi au la baza politicile monetare duse de asa numitele tari dezvoltate.

In China inflatia a saltat cu cca. 4,9%! Cine mai era acela care cerea aprecierea yuanului la valori reale? Oare ce valoare reala poate avea o moneda lichefiata? In perspectiva mai lunga de timp baloanele se sparg insa intotdeauna. Cu cat mai mare balonul, cu atat mai mare pocnetul. Dupa cate iti mai amintesti in PIB sunt cuprinse toate cheltuielile din societate. Hai sa presupunem ca SUA va avea o crestere economica de chiar 4%. Ma intreb din nou:  cat a costat de fapt aceasta crestere artificiala? Un trilion, doua, trei?

Vom trece oare de acum incolo la economii controlate de state si banci, bazate pe injectari imense de capital in schimbul unor cresteri de PIB neglijabile raportate la cheltuieli? Mai putem vorbi oare in aceste cazuri despre economii de piata? Uite ce a reusit sa obtina si Boc cu a cincea casa, programul rabla, reabilitarea termica a locuintelor, exporturi etc. 0,1% crestere. Spun Boc pentru ca asa se spune, dar, in realitate este desigur vorba de tine, pentru ca banii tai si nu al lui Boc au fost cheltuiti pe aceste proiecte.

Cat de linistit si bun o sa-ti fie somnul daca te mai gandesti ca acesti bani cheltuiti si scosi direct din buzunarul tau au intrat in buzunarele clientelei politice? O clientela care habar nu are ce este o criza. Oare asta este societatea fascista spre care ne indreptam? Una in care oricate erori de calcul economic ai face, oricate lucruri de mantuiala ai executa, vei fi salvat de contribuabil pentru ca ai relatii privilegiate cu politicul? Ne indreptam oare din nou spre o societate bazata pe cifre de tip: PIB de 5% in patru ani jumate, sa coste cat o costa?

Tovarasi, aici nu mai e vorba de cincinal, ci de PIB-inal, noul tel al societatii fasciste multilateral dezvoltate. Cat va putea dura aceasta stare de fapte fara ca cineva sa reactioneze? Daca te uiti la burse se pare ca va dura o vesnicie! DJ pare ca vrea sa mearga pana la rezistenta urmatoare care se afla la 12.500-12.600. Daca partidul si staul vor continua sa se implice ar putea merge pana la 30 .00, ca sa cada mai apoi de acolo spre 4.000. Doar din cauza faptului ca nimic nu este vesnic, cu atat mai putin viata umana.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.