Doar cinci reactoare nucleare au ramas inca in functiune in Japonia

Scris de

reactor nuclear

Compania de electricitate din sud-vestul Japoniei, Shikoku Electric Power, a oprit astazi trei reactoare pentru operatii de intretinere, lasand doar 5 unitati in functiune din totalul de 54 de reactoare existente in tara. Reactorul Ikata 2, care a fost repus in functiune pe 14 decembrie 2010, a fost oprit pentru a 23-a sesiune de intretinere.

“Odata cu oprirea reactorului Ikata 2, toate reactoarele noastre sunt de acum suspendate, ceea ce creeaza o situatie dificila, dar vom exploata toate mijloacele pentru a asigura aprovizionarea stabila de electricitate”, a precizat compania. Reactoarele japoneze trebuie sa fie controlate mai multe saptamani la fiecare 13 luni. Shikoki Electric Power este a doua companie din Japonia, dupa Kyushu Electric Power care nu mai are nicio unitate in functiune.

Din cele 54 de reactoare japoneze, doar cinci raman in activitate, dar si ele urmeaza sa fie oprite si nimeni nu stie cand vor fi reactivate celelalte. In urma cutremurului si tsunami-ului de pe 11 martie, care au dat nastere accidentului de la centrala nucleara Fukushima Daiichi, 15 reactoare au fost oprite subit in centralele din nord-est.

Repornicrea celorlalte reactoare oprite pentru intretinere sau ca urmare a cutremurelor este reconditionata de noi teste de rezistenta si de aprobarea autoritatilor locale. Companiile de electricitate fac apel la populatie si la intreprinderi sa reduca consumul. Oprirea centralelor nucleare forteaza operatorii sa se orienteze catre centralele termice pentru a compensa aceasta pierdere de electricitate.

Autor: Ioana Brinzei

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Econews

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.