E oficial: EdF usureaza misiunea Gazprom in privinta South Stream

Scris de

edf bruxelGigantul energiei nucleare, EdF va usura realizarea gazoductului South Stream, rivalul Nabucco iar reprezentantii Gazprom au recunoscut-o.

Desi reprezentantii Gazprom se lauda ca pot face conducta impreuna cu Eni, ei au recunoscut ca a avea un partener de talia EdF „va face lucrurile mai usoare”, scrie Wall Street Journal.

Grupul energetic francez EDF ar putea prelua 10% iar Gazprom si Eni vor ramane cu 45% fiecare, fata de 50% acum. „Eni si Gazprom pot face asta singure, dar in mod clar avand un al treilea partener de statura EdF face lucrurile mai usoare” a recunoscut Sergei Kuprianov, purtatorul de cuvant al grupului rus. Alianta cu EdF va usura problema finantarii South Stream, estimata la 29 de miliarde de dolari.

Rusia spune ca criza gazelor din iarna trecuta a invatat-o ca trebuie sa diversifice rutele. Circa 80% din exporturile catre Europa trec prin Ucraina. EdF da, astfel o mare lovitura proiectului Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana si in care este implicata si Romania. Nabucco are ca scop reducerea dependentei statelor din Europa de importurile de gaze naturale din Rusia prin acces la gazele din jurul Marii Caspice. De mentionat ca statul francez detine 84,8% din EdF.

Cooperare fructuoasa

Celalalt mare grup energetic francez, GDF Suez, va prelua si el 9% din proiectul ruso-german Nord Stream. La acesta actionari sunt Gazprom, nemtii de la E.ON si BASF si olandezii de la Gasunie. La GdF SUEZ, statul francez detine 35%, mai mult decat „actiunea de aur”. In plus, compania petroliera Total detine 25% in proiectul de dezvoltare al campului Shtokman din Artica, de unde va exporta gaz natural lichefiat. Iar Renault va crea un joint venture cu AvtoVaz.

South Stream trebuie sa aiba o capacitate de transport a 31 miliarde metri cubi pe an, anual dar se vrea cresterea volumului cu inca 16 miliarde metri cubi, ceea ce ar face kaput Nabucco.

Acest lucru se vede din mesajele transmise de statele caspice. Tudor Serban, secretar de stat in ministerul Economiei declara astazi ca Romania are un angajament de 7,3 miliarde de metri cubi de gaz pentru Nabucco, insa conditia este ca Nabucco sa se realizeze inaintea South Stream. El nu a vrut sa dea numele statului, insa acesta ar putea fi Azerbaidjan, iar compania sa fie SOCAR, care „vrea sa vina cu gaze si petrol in aceasta parte a Europei” tot potrivit lui Serban. Rusia vrea sa cumpere gazele pentru Nabucco din campul Shah Deniz din Azerbaidjan.

Sursa: Wall Street Journal

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.