Rusia ne invrajbeste contra Turciei pentru South Stream

Scris de

gazprom-logoGigantul rus al gazelor foloseste tactica „divide et impera” in privinta conductei South Stream, insa urmareste in final preluarea sistemului ucrainian de gazoducte.

Gazprom a promis gazoducte atat Turciei cat si Ucrainei si a anuntat ca si Romania e interesata de intrarea la constructia gazoductului South Stream, insa urmareste preluarea controlului asupra sistemului de transport al gazelor din Ucraina, detinut de Naftogaz, spune Vladimir Socor- analist american la Jamestown Foundation.

Presiune pe turci si bulgari

Socor spune ca la Black Sea Energy, oficiali rusi si reprezentanti ai Italiei vor tenta Romania sa treaca in barca South Stream, aceasta fiind „un bluf” pentru a pune presiune pe Turcia si Bulgaria, care au dubii in privinta conductelor ruse.

Numai trei saptamani mai devreme, premierul rus Vladimir Putin spunea ca Rusia vrea sa treaca tranzitul principal de gaze din Ucraina prinTurcia. Putin a facut acea promisiune si in fata premierului turc Recep Tayyip Erdogan.

Insa, schimbarea traseului South Stream prin Romania, sau zona maritima a tarii noastre, e incompatibila cu aceasta idee deoarece nu se poate face fizic. Socor spune ca Moscova vrea sa ne invrajbeasca cu Turcia. Bulgaria a anuntat ca Nabucco este prioritar si ca reevalueaza proiectele derulate cu rusii: gazoductul South Stream si oleoductul Burgas-Alexandropolis si ca renunta la centrala nucleara de la Belene. La 28 septembrie, la Djugba, punctul de plecare al conductei rusesti Blue Stream catre Turcia si un posibil punct de plecare al South Stream, presedintele Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca atat Turcia, cat si Romania vor sa fie incluse in South Stream. Aceasta afirmatie este adevarata in cazul Turciei si indoielnica in cazul Romaniei, insa este vadit manipulatoare.

Ucrainienilor le este aratata pisica

Intre timp, Viktor Cernomirdin, fost presedinte al Gazprom si pana recent ambasador in Ucraina – raspandeste indoieli in privinta ideii ca South Stream va ocoli Ucraina. El a spus in 25 septembrie ca Ucraina „va ramane principalul transportator al gazului rusesc catre Europa in viitorul previzibil, Rusia urmand chiar sa creasca volumul de tranzit prin Ucraina, daca Gazprom obtine un control comun asupra conductelor ucrainene”. Astfel, gazul transportat de South Stream ar urma sa fie complementar celui din Ucraina.

Tinta finala

Astfel, Gazprom planifica sa preia controlul asupra Naftogaz, ce detine reteua ucrainiana de gaz si urmareste, in acest sens, sa coopteze mai multe companii europene intr-un consortiu condus de Gazprom pentru South Stream. Prin aceasta urmareste ca alegerile prezidentiale ucrainene din ianuarie 2010 vor aduce la putere un guvern mai deschis catre Rusia.

Nabucco, kaput

In momentul in care Rusia ar obtine un control al sistemului de tranzit ucrainean, South Stream ar deveni kaput, mai zice expertul. Prin promovarea asidua a South Stream se mai urmareste si faultarea Nabucco. Apoi Ucraina ar fi amenintata ca va ramane fara banii din tranzit. Ba chiar rusii doresc pe pe termen mediu, o varianta de transport pentru gazul din Asia Centrala si din Orientul Mijlociu, daca Moscova va reusi sa puna la punct un cartel al producatorilor de gaz sub conducere ruseasca. Totusi, daca UE va dezvolta coridorul sudic, cartelul condus de Gazprom e putin probabil sa fie realizat.

Sursa: Jamestown Foundation

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (6)

 

  1. […] Gazprom joaca Romania pe degete in privinta South Stream. Rusii nu vor dori niciodata sa se expuna riscurilor trecerii unei rute a gazoductului prin Romania, atata timp cat tara noastra irita “marele urs” prin amplasarea interceptorilor din scutul american anti-racheta. Tot ce vor de la noi este acordul pentru trecerea prin spatiul romanesc. Si sa ne foloseasca pentru a santaja Bulgaria. […]

  2. […] prin intermediul Rusiei (si pentru profitul rus), cat si partea de transport spre Europa, adica gazoductele din Ucraina, South Stream si Nord Stream – care vor fi construite cu parteneri italieni, germani si francezi. […]

  3. […] de catre lideri pro-rusi, ucrainienii discuta cu rusii constituirea unei companii mixte Gazprom-Naftogaz, dupa ce discutiile privind fuziunea celor doi colosi au […]

  4. […] o avere imensa – ineficient, influentat politic si corupt”. Detaliile sunt usturatoare pentru ambitiile ruse. Companiile europene, unde Gazprom isi vinde marfa, isi eficientizeaza productia iar in fostele […]

  5. […] Socor scria în 2010 că Vladimir Putin semna acorduri pentru o conductă fără şanse şi că adevarata ţintă a Rusiei este Naftogaz, compania ucraineană care gestionează sistemul de conducte de tranzit. În mandatul […]

  6. […] Socor scria în 2010 că Vladimir Putin semna acorduri pentru o conductă fără şanse şi că adevarata ţintă a Rusiei este Naftogaz, compania ucraineană care gestionează sistemul de conducte de tranzit. În mandatul […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.