Euro si yenul, noile monede de rezerva ale lumii

Scris de

Ben_Bernanke - Sursa foto: photos.upi.comBancile centrale ale lumii prefera euro si yenul japonez ca monede de rezerva in defavoarea dolarului, arata o analiza realizata de agentia de stiri Bloomberg. In ultimele trei luni, acestea au pastrat 63% din rezervele lor in euro si yeni, potrivit companiei de investitii Barclays Capital. Tendinta arata ca statutul dolarului ca moneda de rezerva dominanta a luat sfarsit. Orientarea catre euro si yen a fost determinata de deprecierea dolarului, cu 10 procente numai in ultimele trei luni.

Iranul este una dintre tarile care a anuntat ca euro a depasit ca pondere dolarul in rezervele bancii sale centrale, care se ridica la circa 100 de miliarde de dolari. “Estimarea noastra este ca euro se va intari in raport cu dolarul pe termen mediu asa ca este logic sa ii acordam o mai mare greutate”, a declarat al doilea om din banca centrala iraniana, Hossein Ghazavi.

Investitorii si bancile centrale nu mai mizeaza pe dolar deoarece acesta este prea slab, pe fondul dobanzii de politica monetara reduse din SUA – apropiate de zero – si a abundentei sale in sistemul financiar mondial.

Ben Bernanke, omul care a omorat dolarul

Pentru a reinstaura increderea in moneda americana, Ben Bernanke (foto), seful Fed (Federal Reserve System), banca centrala americana, ar putea fi fortat sa creasca dobanda de politica monetara. Insa o astfel de masura ar putea duce la stoparea procesului de refacere a economiei: creditele vor fi mai scumpe iar consumul, motorul economiei SUA, se va reduce. “Cresterea dobanzii este o solutie pentru intarirea dolarului, insa ea ar putea anula orice crestere economica”, spune presedintele Euro Pacific Capital, Peter Schiff. O alta varianta este pastrarea dobanzii la nivelul actual. Insa SUA tipareste in continuare bani in volume uriase, pe baza titlurilor de stat pe care le vinde altor state, iar acest lucru ar putea duce la o inflatie galopanta.

Bernanke are o presiune imensa pe umeri, deoarece ar putea ramane in istorie ca omul care i-a pus cruce dolarului dupa o jumatate de secol de dominatie a monedei americane. “Bernanke este intr-o criza personala mai mare ca cea economica”, potrivit lui Schiff. “Ma tem ca va fi presedintele Fed care a distrus totul”, a adaugat acesta.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.