Federal Reserve stia dinainte ca nu va salva Lehman Brothers
Scris de Daniel Ionascu
Aproape toata lumea a convenit in ultimii doi ani ca Lehman Brothers era o institutie sistemica si ca trebuia salvata pentru a mai castiga timp si pentru a evita panica pura si inghetul sistemului financiar al lumii.
Dar putea fi salvat behemoth-ul cu picioare de lut? Au trecut doi ani de la falimentul Lehman si ultimele zile ale sale sunt inca invelite in mister. Comisia Congresului care ancheteaza falimentul Lehman si cauzele crizei va realiza un raport final in luna decembrie.
In cei doi ani de la ziua care a trimis lumea in vrie, explicatiile in privinta falimentului pentru colosul de investitii s-au schimbat subtil. In week-end-ul din 13-14 septembrie, Henry Paulson – Secretarul Trezoreriei, Ben Bernanke – presedintele Fed si Timothy Geithner – seful Fed New York au cautat cu disperare sa organizeze o salvare din partea sectorului privat. Si aproape au reusit. Au convins un consortiu format din alte banci de pe Wall Street sa isi asume 30 de miliarde de dolari din cele mai grave investitii ale Lehman, scrie Washington Post. Mai exact pierderi. In plus, parea ca britanicii de la Barclays, una din cele mai mari banci britanice, vor cumpara Lehman, dar autoritatile de reglementare din aceasta tara au ridicat obiectii de ultim minut. Ceea ce a distrus tranzactia.
In acel moment, numai autoritatile SUA mai puteau salva Lehman, care avea de infruntat o criza de incredere atat din partea clientilor cat si a partenerilor de afaceri. Numai cineva cu buzunare largi putea sta in spatele Lehman pentru a linisti anxietatile.
Explicatia standard pentru Paulson si Bernanke este ca legal nu au putut face altceva. Trezoreria spunea ca nu are autoritatea de a face o investitie; Federal Reserve, banca centrala a SUA, ar fi putut da imprumuturi doar daca Lehman avea ce sa puna ca garantie, ceea ce nu prea ar fi vrut.
Intai a fost un “NU” hotarat
“Niciodata nu am considerat adecvat sa pun banii contribuabililor in joc pentru a rezolva problemele Lehman Brothers”, declara a Paulson in ziua falimentului. Initial, pozitia sa a fost laudata pentru ca a stat impotriva Wall Street. Bernanke a dat explicatii similare. Intr-o marturie din fata Congresului de pe 23 septembrie 2008 el spunea ca “problemele de la Lehman erau foarte bine cunoscute … si am judecat ca investitorii … au avut time sa-si ia masuri de precautie”.
Salvarea Bear Stearns din primavara lui 2008 cu un ajutor de 30 de miliarde de dolari din partea statului a atras critici enorme.
Comisia de Investigare a Crizei Financiare a publicat e-mailuri ale oficialilor care prezentau exact aceasta gandire negativista. In data de 9 septembrie, Jim Wilkinson, seful personalului de la Trezorerie ca el nu poate suporta salvarea Lehman. “Va arata oribil in presa”, scria el.
Intr-un alt email din 14 septembrie, Wilkinson scria: “In niciun caz banii guvernamentali vor veni … am dat un telefon la Casa Alba iar Guvernul SUA este unit in spatele ideii de fara bani … cred ca ne indreptam catre o lichidare” in lipsa unei achizitii private.
La limita posibilului
De cealalta parte, Richard Fuld, boss-ul Lehman a spus in depozitiile pregatite pentru comisie ca Lehman “a fost mandatata de autoritatile de reglementare guvernamentale sa intre in faliment”. “Guvernul a fost apoi obligat sa intervina pentru a proteja celelalte firme si intregul sistem financiar”, a spus el, citat de Wall Street Journal. Ba chiar in aceeasi zi de 14 autoritatile au refuzat sa dea ajutor Lehman in timp ce se pregateau sa prelungeasca liniile de credit pentru celelalte firme.
…apoi bascula cu scuze
In curtea Fed New York, povestea se vede altfel. Thomas Baxter, consilier general al institutiei, descria in declaratia pregatita ca Lehman “suferea de deficienta de capital, lichiditate scazuta si un nivel mic de incredere al pietei”. “Oricare dintre acestea ar fi putut fi fatale potential pentru o companie tranzactionata la bursa, chiar si in cele mai sanatoase economii. Lehman a avut ghinionul sa incerce sa le rezolve pe toate trei in acelais timp”.
Janet Yellen, preşedinta Federal Reserve San Francisco spunea in aprilie 2009 ca permiterea colapsului Lehman a fost o greseala, pentru ca era “prea mare pentru a da faliment”. Yellen a mai spus ca falimentul a cauzat un “salt cuantic” in magnitudinea crizei financiare. “Lehman era o institutie sistemica importanta”, preciza ea. Oficialul mai avertizase si in luna septembrie asupra bancii de investitii.
Dar adevarata problema ramane: era sau nu Lehman capabila sa ia un imprumut de urgenta? Avea sau nu colateral?
Etichete: Bear Stearns, Ben Bernanke, extern, Fed, Federal Reserve, Henry Paulson, Janet Yellen, Jim Wilkinson, Lehman, Richard Fuld, seriale, stiri, Thomas Baxter, Timothy Geithner
Comentarii (1)
Problema bulgarelui Lehman si a neamului sau: http://scriupareri.blogspot.com/2010/09/15-septembrie-ziua-care-schimbat-lumea.html