FMI: guvernele lumii sa se pregateasca de socuri petroliere

Scris de

Guvernele lumii ar trebui sa isi faca mari stocuri de petrol pentru a se pregati de scaderea furnizarii de titei si preturi foarte mari, avertizeaza Fondul Monetar International (FMI) intr-un raport.

Conform FMI cererea in urcare din economiile aflate in curs de dezvoltare va duce la scumpiri.

Cresterea persistenta a preturilor la petrol in ultima decada sugereaza ca pietele globale de petrol au intrat intr-o perioada de lipsa din ce in ce mai mare”, arata FMI intr-un raport despre economia globala.

Pe partea de cerere, economiile aflate in curs de dezvoltare, precum China, India sau Brazilia, au nevoie de tot mai mult combustibil, fiind printre cele mai populate de pe planeta. Consumul de titei pe cap de locuitor a fost in stagnare in SUA si economiile membre OECD dar a crescut rapid in China din 1980 incoace.

In iulie 2008 petrolul a ajuns la 147 de dolari barilul iar acum este 110 dolari cel cu livrare in SUA si in jur de 123 de dolari titetiul Brent.

Tensiunile cresc ca urmare a cresterii rapide in cerere cuplate cu scaderea productiei.
Marile economii dezvoltate, precum SUA, pot creste economic doar cand petrolul stagneaza sau se scumpeste usor.
FMI cere autoritatilor sa pregateasca mari cantitati de petrol pentru perioade in care furnizarea acestuia va fi din ce in ce mai dificila.

Sursa: AFP
Sursa foto: Tree Hugger

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. m,nl says:

    singurul soc este disparitia FMI

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.