Fondul suveran al Rusiei face profit din criza bursiera
Scris de Daniel Ionascu
Statul rus face profit din caderea actiunilor la Bursele moscovite in toamna anului trecut vanzand titlurile achizitionate cand pietele de capital erau in degringolada si actiunile ieftine.
Vneshekonombank a cerut permisiune de la guvernul rus pentru aa incepe gradual sa vanda actiunile cumparate in toamna lui 2008 folosind bani din Fondul National de Bunastare, potrivit unor surse citate de Vedomosti, preluat, de Moscow Times.
Fondul a facut un depozit pe 5 ani la VEB in 21 octombrie 2008, cu o dobanda de 7%, pentru a cumpara actiuni in timp ce bursele se prabuseau. Dobanda ar ajunge la 2,1 miliarde de dolari si ar fi nevoie sa fie platita cand imprumutul expira.
„Blue chips”
Anul trecut, cand preturile pentru majoritatea actiunilor au scazut foarte mult, VEB cumpara zilnic actiuni ale „blue chips-urilor”- cele mai lichide si mai valoroase actiuni pentru a sustine piata. Astfel, VEB a achizitionat titluri la Gazprom, Sberbank, VTB, Norilsk Nickel, Surgutneftegaz si LUKoil. Potrivit presei, VEB a preluat 5% din Lukoil si 3,7% din Norilsk Nickel.
VEB a investit si in obigatiuni si note de la companii puternice, inclusiv Gazprom, LUKoil, RZD- caile ferate ruse, VTB, VTB Leasing Finance, Bank of Moscow, Rosselkhozbank si Gazprombank.
Portofoliul a facut un randament de cel putin 60% pana acum, a spus Yekaterina Karasina, purtator de cuvant al VEB.
Miliarde in joc
Insa Alexei Kudrin, ministrul de Finante rus, e reticent fata de inchiderea depozitului. O solutie ar fi reformarea depozitului sub forma unui portofoliu de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, potrivit unei alte surse. Majoritatea analistilor intervievati au spus, insa, ca cel mai logic ar fi vanzarea actiunilor si luarea profitului.
La 1 octombrie, VEB avea 148,6 miliarde de ruble, adica 5,1 miliarde de dolari, din banii Fondului de Bunastare, mai putin fata de 161,6 miliarde de ruble la 1 septembrie sau 168,5 miliarde de ruble la 1 august.
Etichete: Bank of Moscow, criza, extern, fond suveran, Fondul National de Bunastare, Gazprom, Gazprombank, LUkoil, Norilsk Nickel, profit, Rosselkhozbank, Sberbank, stiri, Surgutneftegaz, VEB, VTB, VTB Leasing Finance