Goldman Sachs si Bank of America pariaza impotriva JP Morgan

Scris de

Mai stiti pierderea aceea imensa de 2 miliarde de dolari dintr-o singura tranzactie a JPMorgan? Cea care a trimis fiori pe spinarea fiecarui bancher de investitii dupa ce FBI a demarat o ancheta?

Ei bine, pe langa faptul ca deja se intinde spre 3 miliarde de dolari, aceasta are si un revers. Cum JPMorgan a acumulat o pozitie de vreo 10 miliarde de dolari in cazul investitiei iar strategia de protectie la risc a dat chix, acum aproape orice fond speculativ pariaza impotriva colosului bancar american.

Si nu numai: Wall Street Journal scrie ca aproape o duzina de banci, inclusiv Goldman Sachs si Bank of America sunt pe cale sa castige in total intre 500 de milioane si un miliard de dolari din tranzactii care le surprind cateodata pariind direct impotriva JPMorgan.
Bancile fac bani in moduri diferite. Unele tranzactioneaza direct cu unitatea JPMorgan si cu Bruno Iksil, traderul ale carui pariuri imense i-au adus porecla “London whale”, adica “balena londoneza”.
Aceste banci acumuleaza pozitii fie pentru ele insele, fie pentru clientii din zona produselor CDS, un fel de asigurari la neplata. Altele actioneaza ca brokeri intre clientii lor si unitatea JPMorgan.

Dintre fondurile speculative care au castigat din mega-tranzactie se afla Ellington Management Group, Saba Capital Management, CQS LLP (Marea Britanie), BlueMountain Capital Management LLC si BlueCrest Capital Management LP.

Initial, JPMorgan era asteptata sa faca un profit net de circa 6 miliarde de dolari pe primul trimestru, asa ca pierderea doar il va injumatati, fara ca gigantul sa fie nevoit sa raporteze pierderi contabile.

Si uite-asa s-a facut praf si argumentul ca bancile isi pot manageria singure riscul si se pot gospodari fara a fi nevoie de reglementari stricte. Acum deja e evident ca tot ceea ce fac e sa parieze ca la cazino, iar Wall Street ar trebui sa se mute in Las Vegas. Casa nu castiga intotdeauna…

Sursa: Wall Street Journal
Sursa foto: ascension2012andbeyond.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.