Goldman Sachs si Merrill Lynch, prinse cu mana in buzunarul AIG

Scris de

AIGCand o comisie al Congresului SUA a discutat in ianuarie despre salvarea AIG, toata atentia a cazut pe Timothy Geithner, secretar al Trezoreriei care s-a implicat din postura de presedinte al Fed New York in rezolvarea situatiei de la cel mai mare asigurator al lumii.

Republicanul Darrell Issa a scos la iveala, insa, un document care se dovedeste a fi mult mai important, scrie Bloomberg. Documentul, tinut secret de Fed New York chiar si cand AIG insista sa-l faca public, arata ce instrumente financiare aveau bancile care au cumparat protectie de 62,1 miliarde de dolari de la AIG.
Afacerile aproape ca au impins AIG in prapastie iar apoi instrumentele au fost platite integral pe cheltuiala contribuabililor, desi valoarea lor scazuse foarte mult. Datele oferite arata ca anumite instrumente performau atat de prost incat pierderile erau de 75% din valoarea lor iar AIG le-a platit 100%.
Bancile ar trebui sa explice cum au cumparat protectie de la AIG initial pentru instrumente care au cazut atat de mult in valoare. In plus, anumite holdinguri bancare detineau institutii care au acordat credite subprime si ar trebui sa fie convocate pentru a arata daca aveau cunostinte din interior despre cum evoluau creditele care au stat la baza acestor CDO-uri.

Sa pariezi impotriva a ceea ce vinzi

Goldman Sachs a creat astfel de instrumente in valoare de 17,2 miliarde de dolari din cele 62,1 miliarde de dolari pe care AIG i-a asigurat. Merrill Lynch & Co, acum parte a Bank of America a creat 13,2 miliarde de dolari iar Deutsche Bank AG alte 9,5 miliarde de dolari.
Misterul se adanceste din ce in ce mai mult cand aflam ca Joseph Cassano, fostul sef al AIG Financial products – unitatea care a vandut asigurarile la neplata- spunea la o conferinta din 2007 ca AIG nu a mai vandut astfel de instrumente pentru priata subprime din SUA din 2005. or, lista arata ca 21,2 miliarde de dolari din aceste asigurari au fost create dupa 2005 dar sunt ipoteci comerciale.
Conflictul de interese revine in atentie cand Philip Angelides, presedinte al Comisiei pentru Anchetarea Crizei Financiare, a intrebat cum bancile pot crea instrumente toxice si apoi sa parieze impotriva lor.

Castigatorii din salvarea AIG

Guvernul a pompat 182 de miliarde de dolari in AIG si detine aproape 80% din companie. Inainte de a primit ordin de la Fed New York sa plateasca 100% din contracte, AIG dorea sa renegocieze termenii.
Goldman a primit 14 miliarde de dolari din afaceri legate de AIG si salvarea sa, Merrill Lynch a primit 6,2 miliarde. Dintre bancile straine, Societe Generale a receptionat 16,5 miliarde de dolari iar Deutsche Bank alti 8,5 miliarde.
Acum Neil Barofsky, inspectorul general privind planul de salvare al economiei SUA de 700 de miliarde de dolari a inceput propria investigatie de ce biroul sau nu a primit cele 250.000 de pagini de documente, emailuri si telefoane primite de comisia lui Issa.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: photobucket.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.