Topul lipsei de educatie la romani

Scris de

Romani civilizatiE imposibil sa nu observi zilnic lacunele din educatia compatriotilor, si uneori sa admiti, cu rusine sau nu, ca ingrosi la randul tau numarul acestora. Iar daca printr-o minune esti imaculat, cu siguranta aceasta stare de fapt nu se extinde asupra intregii tale familii.

Ce e de facut, mai ales in conditiile in care banii alocati educatiei intra la apa pe zi ce trece, de la un guvern la altul? Care e solutia, in momentul in care cei care trebuie sa faca educatie sunt in postura de a avea ei insisi nevoie de asa ceva?

Cred ca primul pas ar fi descoperirea acestor probleme si admiterea lor. Doar asa putem ajunge la pasul urmator, care presupune nu ameliorarea simptomelor, ci tratarea cauzelor. Pentru asta, trebuie sa stim insa de ce sa ne ferim. O sa va dau cateva exemple si o sa va rog sa contribuiti la randul vostru, mentionand ce va deranjeaza cel mai mult, si de ce anume va faceti vinovati.

Gospodina scutura o patura de la balcon1. Scuturatul mizeriei de la etaj in capul trecatorilor
Situatie intalnita in principal in orase, si cu o crestere alarmanta. Fie ca treci pe langa un bloc de la periferie, fie ca treci pe langa sediul celei mai prospere banci, esti mereu in pericol de a-ti fi scuturate in cap scame, resturi de mancare, sau scrum. E imposibil sa nu te deranjeze asa ceva, insa in ziua de azi, “ce tie nu-ti place altuia nu-i face” si-a pierdut orice putere.

Fumand pe strada2. Fumatul pe strada, in mers
O fac majoritatea fumatorilor atunci cand se grabesc. Insa si ei si nefumatorii au fost probabil nevoiti sa se fereasca de a fi arsi de o tigara aprinsa. Aici insa e vorba de mai mult de nevoia de a fuma, sau de fumatul intr-un spatiu public, care e o cu totul alta discutie. Sa umbli nonsalant cu potentialul de a-i atinge pe altii cu peste 850°C nu e numai o lacuna de educatie, e inconstienta. Si eu si voi avem prieteni care o fac, sau chiar ne facem vinovati de asta, cel mai bine e sa incepem revolutia cu ei si cu noi insine.

Aglomeratie3. Nerespectarea celor care coboara din mijloacele de transport in comun
Fie ca e vorba de autobuze, trenuri, tramvaie sau metrouri, e acum aproape imposibil sa circuli fara sa vezi aceasta situatie. Cohorte de navalitori asteapta mai ceva ca Stefan cel Mare inconjurat de turci la portile cetatii. Nu vei apuca sa cobori daca nu esti iute de picior si gandire. Uneori, ca sa sfideze iuteala, multimea formeaza un bloc compact, ca sa nici nu ai unde. Deseori, auzi chiar din gura lor un “Da’ unde te impingi domne” aruncat cu scarba. Si aici, ca la primul punct, e valabil din pacate motto-ul clasic “sa moara si capra vecinului”, pentru ca toti cei care urca vor trebui intr-un final sa si coboare. E oare posibil sa unii dintre ei sa nu realizeze un principiu atat de simplu ca al lui Arhimede? Ca sa umpli ceva din nou, o cada sau un autobuz, trebuie intai sa il golesti.

Romanul e stresat, necajit si acum, colac peste pupaza, l-a lovit si criza. Insa multe probleme se pot rezolva cu putin bun simt si educatie, daca e vointa.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Adi says:

    Sunt sigur ca cei despre care vorbim au si ei acelasi top al lipsei de educatie. La nivel individual, nimeni nu greseste. Toti suntem victimele nesimtitilor, entitati neidentificate. Nimeni nu realizeaza ca sufera de absenta acuta de politete, lucru care demonstreaza inca un lucru: nesimtitii sunt egocentrici. Cum sa nu-i iubesti?

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.