Lupta cu foamea: un om din sase sufera zilnic

Scris de

Majoritatea populatiei lumii nu isi face probleme atunci cand este vorba de mancare. Pentru 15% insa, aceasta reprezinta o lupta de zi cu zi.

Situatia se inrautateste in perioadele cand preturile alimentelor sunt la un nivel foarte ridicat. Acesta este si contextul actual, cand Indicele Pretului Produselor Alimentare, stabilit de ONU, se afla la un nivel record, ceea ce ii determina pe experti sa traga un semnal de alarma.

Preturile sunt asteptate sa ramana la acest nivel extrem de ridicat si dupa 2012, potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Aceasta situatie dificila aflecteaza toate continentele, insa efectele cresterii preturilor alimentelor sunt resimtite mai ales de tarile sarace unde jumatate din veniturile lunare ale unei familii sunt cheltuite pe alimente.

Vremea joaca un rol crucial- prea multa ploaie uneori, prea putina pentru o perioada lunga de timp- toate acestea contribuie la situatia actuala. Tarile dependente de importuri vor fi cele mai afectate, fiind nevoite sa plateasca si cu 30% mai mult pentru a-si asigura rezervele anuale.

Malnutritia este o problema serioasa in tarile emergente precum Indonezia sau India, unde cresterea populatiei antreneaza o cerere si mai mare de alimente pe cap de locuitor, ducand la cresterea preturilor alimentelor. Pe scurt, nu numai ca sunt mai multe guri de hranit, insa toti acesti oameni doresc la randul lor sa manance mai mult.

Specula nu este singurul factor responsabil pentru cresterea preturilor alimentelor. Printre alte cauze se mai numara si incalzirea globala si transformarea alimentelor in biocombustibil.

In 2011 inca nu s-au inregistrat revolte, insa revolutiile din Tunisia si din Egipt au avut ca punct de inceput nemultumirea fata de cresterea pretului painii, ceea ce ne duce cu gandul la o catastrofa mondiala iminenta, in cazul in care nu se iau masuri.

Autor: Silvia Burcea

Sursa: Euronews
Sursa foto: Static.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.