Dell ar putea prelua producatorul BlackBerry

Scris de

Research in Motion (RIM), producatorul telefoanelor si tabletelor BlackBerry, ar putea fi cumparat de Dell sau Microsoft, scrie Bloomberg intr-o analiza.

Chiar si cu un pret mai mare cu 50% decat actualul nivel al cotatiilor bursiere, preluarea RIM ar fi o afacere foarte buna, deoarece ar fi foarte ieftin. La momentul actual, titlurile RIM se tranzactioneaza la 27,75 dolari pe unitate, ceea ce inseamna de 4,7 ori mai mult decat veniturile firmei.
Acum capitalizarea RIM este de 14,8 miliarde de dolari, din cauza ca societatea canadiana ramane in urma competitorilor Apple si Google la nivelul telefoanelor inteligente si al tabletelor.
Cotatiile sunt atat de scazute incat pentru a avea o perspectiva trebuie mentionat ca RIM avea o capitalizare de 80 de miliarde de dolari in iunie 2008, fata de care a scazut cu 83%. In schimb, capitalizarea Apple a urcat cu 74% intre timp, datorita succesului iPhone, si acum este cea mai mare companie de tehnologie din lume, cu o valoare de aproape 292 miliarde de dolari. iPhone reprezinta aproape jumatate din veniturile Apple.

Brand iconic, actiuni ieftine

“RIM inca are o cota de piata semnificativa in SUA si international si are si un brand iconic”, a spus Paul Taylor, director de investitii la BMO Harris.
HTC se tranzactioneaza la un multiplu de 9 ori al profitului, Apple de 11 ori iar Nokia de 14,4 ori. Scaderea masiva a RIM pe bursa din acest an, de 55%, a venit dupa ce compania a redus estimarile de profit pe anul acesta si a inceput sa faca concedieri colective prin cei 17.000 de angajati ai sai.
Compania a inceput sa piarda din vanzari dupa ce iPhone si telefoanele Android i-au rapid clienti, iar compania nu a mai prezentat un telefon nou din luna august 2010.
Baza de clienti a companiei va creste la 77 milioane de utilizatori fata de 42 milioane anul trecut, potrivit Bernstein Research.

Integrare pe verticala

RIM ar putea ajuta Dell, al doilea producator mondial de calculatoare-uri, sa isi reduca dependenta de PC-uri, din moment ce consumatorii cumpara mai multe dispozitive mobile, potrivit lui Suart Jeffrey, analist la Nomura Holdings. Veniturile Dell au scazut cu 32% in ultimii 5 ani, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Gigantul foloseste o mentalitate de integrator, realizand calculatoare bazate pe sistemul de operare Windows de la Microsoft si smartphone-uri si tablete care utilizeaza Android si Windows Phone 7. Unul dintre acestea este Dell Venue Pro, cu WP7. “In mod clar, Dell incearca sa construiasca o afacere de dispozitive mobile si gaseste ca e greu. Asta (achizitia RIM-nr) ar fi o decizie strategica din partea lor”, mai spune Jeffrey. Compania canadiana are unele active unice in lume, precum sistemul de servere de e-mail care trimite mesaje cu un inalt grad de securitate prin BlackBerry Messenger. Dell ar avea beneficii strategice, precum pozitia in domeniul corporatiilor, unde BlackBerry este foarte puternic, sau avantajele de securitate.

Pe romaneste, reteta este simpla: Dell ar achizitiona un sistem de operare ce i-ar permite sa isi integreze pe verticala operatiunile, asa cum rivalii de la Hewlett-Packard (HP) au inceput anul trecut prin achizitia Palm, si ea o victima a Apple si Google. In era post-PC, asa cum o denumeste Steve Jobs, ecosistemul este tot ceea ce conteaza iar succesul Apple este dovada clara.

In momentul in care capitalizarea va ajunge in jurul a 10 miliarde de dolari, deja asta suna foarte apetisant pentru Dell.

Oracle, candidat probabil

Gigantul bazelor de date este in carti pentru preluarea BlackBerry pentru ca astfel ar putea avea o oferta completa in domeniul corporatist fata de rivalii IBM si HP. Oracle a trecut deja de la livrare de software si servicii si la hardware, dupa ce a achizitionat Sun Microsystems. Achizitia RIM i-ar acorda si o oferta de terminale de afaceri, plus tablete.

Microsoft, moartea concurentei

O achizitie a RIM de catre Microsoft a tot fost discutata in urma cu unu-doi ani, insa atunci compania avea o capitalizare de 40 de miliarde de dolari. Steve Ballmer, director executiv al Microsoft, s-a exprimat de mai multe ori pentru achizitia RIM, in locul Palm. Microsoft a fost criticata pentru ca nu a cumparat Palm si a lasat astfel HP, principalul partener al Microsoft, sa ii devina competitor in zona de telefoane mobile si tablete. HP va pune in vanzare tableta TouchPad de la 1 iulie si concureaza deja pe zona de mobile prin telefoanele Palm Pre, Pixi si Veer cu dispozitivele Windows Phone 7. O preluare a RIM ar scoate sistemele de operare BlackBerry OS si QNX de pe piata iar Microsoft n-ar mai pierde parteneri pe care sa ii transforme in concurenti, asa cum a patit cu webOS. Ar avea, astfel, companii pe care sa se bazeze pentru lansarea Windows 8 pe ARM. In plus, ar castiga o baza in plus pentru Windows Phone 7. Cota de piata a Microsoft a scazut in primul trimestru de la 6,8% anul trecut la 3,6%, potrivit Gartner. Problema cu achizitia RIM chiar de aici vine, insa, pentru ca Microsoft are deja semnat un parteneriat cu Nokia, iar IDC estimeaza ca prin acesta WP7 ar ajunge la 20% cota de piata in 2015, depasind atat iOS de la Apple, cat si BlackBerry.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: E-commerce Times

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] si Dell si Oracle au fost date drept “pretendenti” pentru companie, insa acest lucru e tot mai departe. […]

  2. […] Nokia si Research in Motion (RIM) aflate in deriva, Apple forteaza acapararea unei cote cat mai mari din felia de bani pe care […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.