Samsung ar trebui sa cumpere producatorul BlackBerry
Scris de Daniel Ionascu
Samsung este cel mai bun candidat care sa preia Research in Motion (RIM), datorita pachetului substantial de patente care sa-i ofere o arma mai eficienta impotriva Apple si dupa valul de consolidari din sectorul tehnologiei din ultima perioada, potrivit unei analize Renne.ro.
Actiunile RIM au scazut cu 72% din data de 19 aprilie incoace, tranzactionandu-se chiar sub valoarea contabila, adica sub suma banilor din conturi, inventarul de produse aflate in vanzare, imobilele si valoarea portofoliului de patente. Capitalizarea companiei este de doar 8,15 miliarde de dolari iar cota sa de piata e in scadere la nivel mondial.
Chiar daca a castigat recent in Australia impotriva Apple si a blocat tentativa americanilor de a bloca vanzarile in SUA, Samsung inca are mari probleme in procesele contra gigantului IT in state precum Germania, Olanda sau Franta. Numarul de procese dintre cei doi colosi era de 21 in luna septembrie.
Samsung ar putea folosi patentele RIM in lupta contra Apple. Producatorul telefoanelor BlackBerry si al tabletei PlayBook are 3.134 de patente iar in vara acestui an a participat alaturi de Apple si Microsoft in consortiul care a castigat licitatia pentru patentele Nortel.
“Singurele companii pe care le-as vedea interesate in preluare RIM asa cum sunt sunt Samsung – care are un scop articulat de a acapara mai mult din afacerile mobile ale corporatiilor si are deja experienta in managerierea mai multor sisteme de operare – si producatorii chinezi ca Huawei, ZTE sau Lenovo, care ar dori-o pentru accesul pe piata si brand – dar ar putea avea probleme cu guvernele din America de Nord din motive de securitate”, spunea in luna august Avi Greengart, director de cercetare la Current Analysis, intr-un interviu la InformationWeek.
O achizitie ar da Samsung acces instant in lumea serviciilor oferite corporatiilor, care este luata acum cu asalt exact de catre Apple, cu iPhone si iPad.
Google si Apple imping Samsung catre RIM
Apoi, tot in august, analistul Malcolm Polley de la Stewart Capital dadea ca probabili competitori grupul Samsung si Microsoft. Acestia ar avea acces dominant catre clienti companii, vor rula un sistem de operare propriu si vor putea oferi mai multa securitate prin serverele de e-mail. Dar un alt argument este mai important: “Cumparand RIM are sens pentru Samsung deoarece Google a devenit subit competitor”, a prezis Polley.
El se refera la achizitia Motorola de catre Google contra a 12,5 miliarde de dolari. Recent, si Sony a anuntat preluarea cotei avute de Ericsson in compania mixta Sony Ericsson, pentru a-si integra mai bine oferta multimedia si de continut digital cu produsele hardware.
Microsoft a dorit mult timp sa preia RIM, ba chiar directorul Steve Ballmer s-a referit la aceasta posibilitate, insa in acel moment capitalizarea companiei canadiene nu facea posibila o astfel de tranzactie. Intre timp, insa, Microsoft a anuntat un parteneriat strans cu Nokia, pentru folosirea Windows Phone 7. Iar scaderea prea puternica a cotei de piata a Nokia pe segmentul smartphone a dus la speculatii ca Microsoft va cumpara divizia de telefonie a finlandezilor. Informatia a aparut recent atat intr-un raport al Danske Bank, cat si in primavara. Astfel, Microsoft se poate elimina usor de pe lista. Ba mai mult, Microsoft nu are ce face cu hardware-ul BlackBerry deoare sistemul sau de operare nu e alcatuit astfel incat sa lucreze si cu tastatura fizica si nu are nevoie nici de patentele sale, avand circa 20.000 in propria gradina.
Inca un argument pentru ca Samsung sa preia RIM este ca viitorul QNX va putea rula aplicatii Android, ceea ce ar extinde baza de aplicatii disponibile iar Samsung si-ar putea integra astfel oferta pentru companii.
Problema pentru Samsung este daca platformele RIM sunt indeajuns de bune pentru a face tot atatia bani cati face din Android. In plus, compania plateste deja o “taxa de protectie” catre Microsoft pentru gadgeturile Android si dispune si de o platforma proprie, Bada OS.
Asteptarea care te fierbe in suc propriu
O analiza Bloomberg de azi arata, insa, ca niciun “cavaler pe cal alb” nu se va arata pana cand firma nu-si va da seama daca softul de pe PlayBook – sistemul de operare QNX – va fi un succes. Iar asta inseamna alte cateva luni de agonie pentru ca RIM isi pariaza viitorul pe aceasta si il va porta pe noua generatie de telefoane inteligente. Problema e ca update-ul la PlayBook nu va veni decat in februarie iar firma a anuntat primele terminale BlackBerry 10 pentru primul trimestru din 2012. Insa cel mai probabil acest termen nu va fi respectat, deoarece are un istoric in intarzierea lansarilor, cum a fost si in acest an. Investitorii cer separarea functiei de director si presedinte, care sunt acum ocupate de fondatorii Mike Lazaridis si Jim Balsilie. Altii, vor vanzarea pachetului de patente si a diviziei de terminale in vreme ce unii analisti cer renuntarea la fabricarea de telefoane pentru a oferi doar serviciile corporate de email.
Anterior si Dell si Oracle au fost date drept “pretendenti” pentru companie, insa acest lucru e tot mai departe. Dell se confrunta cu problemele declinului PC-urilor si se concentreaza pe trecerea la oferta de servicii. In plus, vrea sa fie integrator de sisteme, fara a detine sisteme de operare. Acum Dell isi leaga viitorul de Microsoft, cu ale sale Windows 8/Windows Phone 7 si Google – cu Android.
Oracle are si ea de furca in razboiul sau cu HP declansat in urma cu un an si jumatate o data cu plecarea lui Mark Hurd si intrarea in zona serverelor prin achizitia Sun Microsystems.
Update: Compania se descurca onorabil dar viitorul e tot mai negru. PlayBook se dorea o tableta pentru business dar nu are client de mail. RIM nu a livrat decat 150.000 de exemplare, fata de 500.000 in primul trimestru de lansare. De asemenea, primele telefoane cu BlackBerry 10 nu vor aparea decat in a doua jumatate a anului viitor, desi anterior compania spunea de primul trimestru. RIM justifica asta prin asteptarea cipurilor LTE si o mai buna durata de viata a bateriei. Compania a raportat un profit net de 265 milioane de dolari la venituri de 5,17 miliarde de dolari, potrivit ZDNet. Anul trecut in aceeasi perioada facea profit de 911 milioane la venituri de 5,49 miliarde. Actiunile au scazut cu 8,7%, pana la minimul ultimilor opt ani. Cei doi sefi ai companiei au optat pentru metoda Steve Jobs si vor lua un salariu anual de un dolar.
Etichete: Apple, BlackBerry, BlackBerry OS, exclusiv, extern, Google, Huawei, Jim Balsillie, Lenovo, Microsoft, Mike Lazaridis, Motorola, Nokia, patente, PlayBook, procese, QNX, recomandari, RIM, Samsung, sisteme de operare, smartphone, Sony, Sony Ericsson, stiri, tablete, Windows Phone 7, ZTE Corp
Comentarii (6)
Ar fi o mare lovitura daca Samsung ar prelua BlackBerry, nu sunt un competitor direct dar cred ca le-ar oferi o cota de piata si mai buna decat in prezent.Le-ar consolida pozitia de lider la vanzarea de smartpone-uri si Apple nu ar mai avea sanse sa-i prinda… ever.
Si eu cred ca ar fi o strategie buna….dar asta nu pt ca Samsung nu e inca lider de piata ci pentru ca ar ajuta un mamut cu picioare de lut sa nu se prabuseasca!
[…] nu a ajuns niciodata sa faca oferta si nici sa discute despre pret. O analiza recenta a Renne arata ca Samsung e cel mai bun candidat pentru a prelua producatorul BlackBerry. Sursa: The Guardian Sursa foto: […]
Nu stiu despre care din companii vorbesti cand spui despre mamut, dar Samsung ar prelua BlackBerry coreeni ar putea integra produselor lor multe aplicatii specifice RIM, ar avea in portofoliu inca un sistem de operare si le-ar aduce o expunere mai mare canadienilor.
[…] inca se bazeaza pe tastatura si prea putin pe ecranul tactil. Potentialii pretendenti ar putea fi Samsung, Microsoft, eventual impreuna cu Nokia, si […]
[…] Rezultatele financiare au aratat masura dezastrului in care se afla Research in Motion (RIM) iar analistii se asteapta ca situatia sa se inrautateasca in urmatoarele luni. In final, compania va ajunge aiba soarta Palm si sa fie vanduta sau dezmembrata pe bucati de concurenti. […]