Nici macar BlackBerry 10 nu va mai salva Research in Motion

Scris de

Rezultatele financiare au aratat masura dezastrului in care se afla Research in Motion (RIM) iar analistii se asteapta ca situatia sa se inrautateasca in urmatoarele luni. In final, compania va ajunge aiba soarta Palm si sa fie vanduta sau dezmembrata pe bucati de concurenti.

Desi actiunile sale au scazut cu 75% anul trecut, masura dezastrului abia acum iese la iveala. Ba chiar directorul executiv Thorsten Heins a spus ca va lua in considerare un parteneriat (pentru deschiderea BlackBerry Messenger pe alte platforme-nr) sau chiar o vanzare a companiei. Reamintim, RIM a postat o pierdere de 125 milioane de dolari in ultimul trimestru fata de un profit net de 934 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, veniturile au picat si ele cu 25% pana la 4,19 miliarde de dolari iar livrarile de telefoane au scazut pana la 11,1 milioane de unitati. Pe sleau, firma a vandut cu aproape 3 milioane de telefoane mai putin, ba chiar le-a vandut in pierdere.

“Conducatorii ar trebui sa fie rusinati”

Analistul Peter Misek de la Jefferies caracterizeaza aceste rezultate financiare drept un dezastru de care conducatorii companiei “ar trebui sa fie rusinati”. El se asteapta ca “trendul sa se inrautateasca iar trimestrul din august va fi cumplit”.
Pierre Ferragu de la Bernstein spune ca BlackBerry 10 – asa cum este cunoscut sistemul de operare QNX de pe tableta PlayBook portat pe smartphone-uri- nu va fi indeajuns pentru ca firma sa revina.”Credem ca societatea va continua sa piarda tractiune pana cand va prezenta viitoarea generatie de produse bazate pe QNX, iar pentru acestea din urma e foarte putin probabil sa genereze interesul consumatorilor”.
Charlie Wolf, analist la Needham completeaza si el de ce: “dezvoltarea unei platforme si a ecosistemului atasat este un joc care se repeta si foarte putini au facut totul bine si in care QNX este cu multi ani in urma comparativ cu iOS, Android si chiar Windows”.
RIM are un istoric slab legat de software, mai ales in privinta esecului PlayBook. Aceasta a venit pe lume fara aplicatii de baza, precum calendar si email, un update sosind abia la inceputul acestui an, la un an de la lansarea pe piata. “RIM pare ca-si pune sperantele in noul sistem de operare QNX, care va rula pe linia sa de smartphone-uri BlackBerry 10 candva in a doua jumatate a anului”, remarca Wolf. “Dar credem ca este o intrebare deschisa daca BlackBerry 10 poate salva totul. QNX, care ruleaza pe PlayBook, nu a salvat PlayBook.”
In fine, Jeff Kvaal de la Barclays pune sub semnul intrebarii efortul companiei de a prioritiza oferta destinata companiilor in fata celor destinate consumatorilor.

Cand Microsoft voia sa cumpere RIM…

RIM a revolutionat telecomunicatiile iar dispozitivele erau sinonime pana acum cu lumea afacerilor si a succesului. In 2008 compania avea o capitalizare de 40 de miliarde de dolari iar Steve Ballmer voia sa o cumpere dar valoarea era prea mare.
Mai tineti minte cand directorii firmei radeau de Steve Jobs, spunand ca “in sfarsit au venit si el (si Apple prin extensie-nr) in lumea smartphone-urilor”? Sau cei care radeau de iPad spunand ca “nu ai nevoie de aplicatii cand ai internet”?

RIM a murit! Acum nu mai exista pe lume decat o cochilie, o umbra a trecutului. Vantul schimbarii a fost nemilos cu firma ai carei sefi au ignorat tehnologii ca ecranul tactil si s-au mintit singuri. In loc sa se concureze direct cu iPhone si Android, compania trebuia sa explice in campanii de marketing ca produsele sale sunt niste unelte, nu niste jucarii bling-bling, si cu ele chiar poti sa faci lucruri serioase de munca, nu doar sa te distrezi. Imaginati-va ce s-ar fi intamplat cu Kindle daca Amazon l-ar fi pozitionat drept contracandidat al iPad din prima zi in care tableta Apple a vazut lumina zilei. RIM a facut acest pacat iar consumatorii au pedepsit-o. Ultimele reclame ale firmei au trecut in aceasta linie, dar este prea tarziu. Nokia a facut miscarea de schimbare inca de anul trecut, desi cu multe erori, precum anularea MeeGo. Iar deja vanzarile sale incep sa revina palid cu Windows Phone 7. Dar RIM nu poate, e deja in “spirala mortii”…

Sursa: All Things Digital
Sursa foto: www.pictures19.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] (in acel moment). Palm a fost cumparata de Hewlett-Packard pentru sistemul de operare webOS iar RIM se afla acum in deriva. Presa a speculat anterior ca Oracle ar putea prelua RIM pentru a beneficia de mania terminalelor […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.