IBM va dezvolta supercomputere care cauta originea universului

Scris de

International Business Machines Corp (IBM) va construi supercomputere care vor analiza datele generate de cel mai mare telescop din lume pentru a cauta originea universului. Informatiile vor fi atat de masive incat dispozitivul va produce zilnic mai multe date decat intreg internetul.

ASTRON – Institutul National pentru Radio Astronomie din Olanda – si IBM vor colabora pentru realizarea de computere exascale care sa consume putina energie. Tehnologia este necesara pentru a studia semnalele radio venite din adancurile spatiului si produse de Big Bang acum 13 miliarde de ani, cand universul s-a format. Telescopul va fi gata in 2024.
“Telescopul va fi utilizat pentru explorarea galaxiilor care evolueaza, a materiei intunecate si chiar a originilor universului”, au anuntat IBM si ASTRON intr-un comunicat. “Cercetatorii estimeaza ca puterea de procesare necesara pentru a opera telescopul va fi egala cu cateva milioane din cele mai rapide calculatoare de astazi”, se mai arata in anunt.

Cipuri 3D, nanofotonica si memorii futuriste

“DOME Project” este fructul colaborarii dintre ASTRON si IBM, programul urmand sa aiba loc in Drenthe, Olanda, unde exista un centru pentru cercetarea tehnologiilor exascale. Supercomputerul va investiga tehnologiile necesare citirii, stocarii si analizarii unui exabyte de date brute pe zi, de doua ori mai mult decat intregul trafic zilnic de pe internet. Programul are un buget de 32,9 milioane de euro si se intinde, initial, pe cinci ani. In acest timp IBM va trebui sa construiasca supercomputerul. “Trebuie sa inventam tehnologii futuristice pentru a ne uita in trecut”, comenteaza Ronald Luujten, cercetatorul-sef al IBM din cadrul proiectului. IBM e deja pe drumul cel bun, gigantul anuntand deja tehnologii de imbunatatire a vitezei procesoarelor, memoriilor si stocarii prin cipuri 3D si nanofotonica pentru a optimiza transferul unor “halci” mari de date.

Super-telescopul cu trei mii de “urechi”

Telescopul va fi gigantic si va necesita o investitie de 1,5 miliarde de euro, fiind “comparabil” in marime, costuri si participare internetionala cu Large Hadron Collider, acceleratorul de particule dezvoltat de CERN la Geneva, spune Luujten. LHC analizeaza lumea sub-atomica cauta “particula lui Dumnezeu”, bozonul Higgs, prin crearea de “mini Big Bang-uri”.
Constructia telescopului va incepe in 2017 si va fi amplasat in Australia sau Africa de Sud, unde exista indeajuns spatiu pentru a amplasa 3.000 de antene parabolice. Acestea vor fi baza supertelescopului, care va fi de 50 de ori mai puternic si de 10.000 de ori mai rapid decat instrumentele de astazi.

IBM s-a aliat deja si cu guvernele si o serie de unviersitati din cele doua potentiale state pentru a dezvolta software-ul care filtreaza “zgomotul” pe care telescoapele il colecteaza.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Science Photo

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.