Efectul Elop: Symbian se prabuseste in Marea Britanie, Windows Phone e insignifiant

Scris de

Mai tineti minte metafora cu “platforma in flacari”, pe care Stephen Elop a facut-o anul trecut inainte de trecerea la Windows Phone 7? Dar anuntul prin care seful Nokia spunea ca Symbian nu mai are niciun viitor?

Ei bine, acum se vad rezultatele, in special in pietele avansate din lume. Consumatorii si-au dat seama ca Symbian e mort si nu au mai cumparat telefoane cu aceasta platforma. In acelasi timp, Nokia nu a avut rapid pe piata telefoane moderne cu noul Windows Phone 7. Practic, Elop a obtinut o combinatie intre efectul Osbourne – impactul negativ in vanzari dupa anuntarea neintentionata a unui produs nou – si efectul Ratner, prin memo-ul care spunea ca platforma Symbian e “in flacari” si deci produsele sale sunt mai slabe decat ale competitorilor.
“Efectul Elop” a fost acum regasit in vanzarile din Marea Britanie. Potrivit unui studiu al Kantar Worldpanel ComTech, Symbian s-a prabusit de la 12,4% la doar 2,4%. Concomitent, Windows Phone a reusit marea “performanta” de a urca de la 0,5% la 2,5% si a reusit pentru prima oara sa depaseasca Symbian. De remarcat ca Nokia nu este chiar singurul producator care foloseste sistemul de operare Microsoft pentru mobile, alaturi de aceasta mai fiind si HTC, Samsung si LG, iar o serie de alte companii incep acum, ca ZTE si Fujitsu.
Cu toate acestea, studiul arata ca 87% dintre telefoanele cu Windows Phone sunt Nokia 800, modelele 900 si 710 fiind lansate abia recent.

Google conduce in Marea Britanie cu un procentaj de 48,5% pentru Android, in urcare fata de cele 37,8% din aceeasi perioada a anului trecut, iar Apple a urcat si ea de la 22,7% la 28,7% cu iOS, sistemul de operare prezent pe iPhone.

Semne incurajatoare, dar nu indeajuns

“Exista semne puternice ca terminalele Nokia cu WP7 incep sa aiba un impact asupra pietei europene de smartphone-uri, desi vanzarile din SUA, unde brandul Nokia este mai slab, raman nesatisfacatoare. Faptul ca vanzarile WP7 au depasit Symbian este incurajator; totusi, Nokia trebuie sa isi extinda ofera rapid pentru a tine pasul cu generatia urmatoare de produse oferite de competitori, care vor fi lansate in trimestrul al doilea”.

Windows Phone ofera mai putin chiar decat MeeGo

Problema este ca Nokia a pierdut 10 puncte procentuale din Symbian si a castigat doar doua din Windows Phone. Daca in septembrie 2010 oficialii Nokia comparau trecerea la Android cu “a face pe tine pentru a te incalzi”, in final compania si-a provocat un harakiri pentru a se incalzi cu sangele scurs….
Si asta pentru ca Windows Phone 7 inca nu suporta o gramada de alte facilitati disponibile pe alte platforme: procesoare dual-core, ecrane HD, NFC, tethering, Flash. In plus nu suporta decat procesoare Qualcomm, cu toate ca anul trecut se anunta si suportul pentru procesoarele ST-Microelectronics. Ba mai mult, aceste caracteristici sunt oferite fix de catre MeeGo Harmattan 1.2, despre care Nokia a anuntat ca e retrogradat la “teste”.

Cum s-ar zice, Nokia a cazut din lac in put…

Sursa: The Telegraph
Sursa foto: www.allaboutsymbian.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.