RIM inteapa Apple la performantele iPad pe net

Scris de

Apple s-a gasit recent in mai multe conflicte cu cateva societati din domeniul IT, cel mai notabil cu Microsoft, Adobe si Google dar si cu Nokia, HTC si Motorola. Dar lucrurile se incing si cu producatorul telefoanelor BlackBerry, compania canadiana Research in Motion (RIM).

In ultimele zile, reprezentantii RIM au facut praf si pulbere solutiile tehnice si filozofia software a Apple. Mai intai de toate, echipa canadienilor a prezentat un filmulet unde sunt comparate performantele tehnice ale tabletelor Playbook si iPad pe net.

Filmuletul subliniaza lipsa de Flash a produsului Apple dar si lentoarea cu care incarca paginile. Dar surpriza vine din faptul ca Playbook bate iPad la mult-laudatul HTML 5, formatul video deschis atat de promovat de Apple, ca si la lipsa de suport pentru JavaScripturi de calitate inalta.

Implicatia este clara: Steve Jobs nu implementeaza Flash pentru ca se concentreaza pe HTML 5, dar nici macar asta nu face bine. In plus, gadgetul RIM are Flash ca bonus.
Al doilea front a fost deschis de directorul executiv al RIM, Jim Balsillie la conferinta Web 2.0 de la San Francisco.
“Nu ai nevoie de o aplicatie pentru web”, a spus el. Si asta deoarece App Store are 300.000 de aplicatii fata de cele 10.000 din BlackBerry World. Insa multe din aplicatiile de iOS sunt aceleasi lucruri pe care le gasesti pe net: magazine, jocuri, mass-media, retele sociale. In plus, forta RIM este in zona managementului de documente si a productivitatii.
“Exista un rol pentru aplicatii, dar poti folosi continutul existent? Poti folosi resursele web existente? Ai nevoie de un set de unelte proprietare pentru a aduce resursele existente pe un dispozitiv sau poti sa folosesti uneltele cunoscute pentru site-uri?”, a intrebat retoric Balsillie.

Apple iti spune cum sa gandesti

Iar seful canadienilor are si motive pentru a se ratoi la Apple. La prezentare ultimelor rezultate financiare, Steve Jobs a spus ca societatea sa a depasit RIM in domeniul telefoanelor inteligente si a denigrat tabletele cu diagonala de 7 inci spunand ca sunt “moarte din start”, cand iPad are 9,7 inci. Despre primele, Jobs a spus ca sunt prea scumpe si cu performante prea mici, iar din aceasta categorie face parte si Playbook de la RIM. Ca raspuns, Balsillie a spus atunci ca Apple traieste “intr-un camp de distorsionare a realitatii” si ca pentru multi utilizatori suportul pentru Adobe Flash chiar conteaza pentru o experienta web mai buna. “Credem ca multi clienti s-au saturat ca Apple sa le spuna cum sa gandeasca”, zicea el atunci. Iar descarcarile masive ale browserului SkyFire dovedesc ca oamenii chiar vor Flash. SkyFire trimite continutul Flash catre serverele sale, unde este convertit in HTML 5 si apoi retransmis pe dispozitiv.

BlackBerry, experienta web fara probleme

Poate parea surprinzator ca producatorul BlackBerry sare la beregata Apple cand Google Android este cel care i-a erodat cota de piata, crescand uimitor, in vreme ce iOS/iPhone a stagnat.
Dar tintirea Apple are sens. In primul rand, Jobs a fost primul care a atacat compania. Apoi Apple este si cea mai vizibila companie IT din lume, fiind prima dupa capitalizare. Dar atacul contra performantelor de net ale iPad este o stire: ne spune ca BlackBerry se vede drept o companie a carei filozofie e bazata pe net si comunicare. Asta pentru ca deja mai multe corporatii si banci cerceteaza deja inlocuirea terminalelor BlackBerry cu iPhone. Adoptarea rapida a iPad, care s-a vandut in 7,5 milioane de exemplare, aduce un nou pericol: companiile sa treaca de la servicii exclusiv BlackBerry la exclusiv iOS. In plus, RIM ofera servicii de securitate precum criptarea emailurilor, ceea ce a facut Bloomberg sa titreze ca Playbook a castigat fani in lupta cu iPad pentru sectorul companiilor cu luni inainte de debut.
De la lansarea primului iPhone in 2007, BlackBerry este oferit in diverse telefoane si forme iar compania se schimba dintr-una orientata special pe companii in una spre utilizatori. Unde internetul este cheia.

Sursa: Wired
Sursa foto: Wired

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] gadgeturilor BlackBerry – se ratoia la Apple si combatea filozofia lui Steve Jobs. “Nu ai nevoie de o aplicatie pentru web”, spunea el. Si asta deoarece pe atunci App Store avea 300.000 de aplicatii fata de cele 10.000 din […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.