Amazon a vrut sa fuzioneze cu Research in Motion

Scris de

Amazon.com, cel mai mare retailer al planetei, a angajat in vara o banca de investitii pentru a analiza o potentiala fuziune cu Research in Motion (RIM), producatorul telefoanelor BlackBerry si al tabletei PlayBook, potrivit unor surse citate de Reuters.

Concomitent, Microsoft a analizat impreuna cu Nokia o oferta comuna pentru RIM, scrie si Wall Street Journal, care citeaza persoane familiare cu situatia. Executivii celor trei companii “s-au intalnit frecvent pentru a imbunatati parteneriatele lor”.
Actiunile RIM au scazut cu 77% in ultimele 12 luni, astfel incat valoarea sa a ajuns la doar 6,8 miliarde de dolari, sub valoarea contabila a activelor. Compania a avut o serie de raportari financiare dezamagitoare, s-a confruntat in acest an cu o “pana” de patru zile astfel incat clientii sai nu au avut acces la serviciile oferite, si-a amanat lansarile de telefoane noi iar vanzarile tabletei PlayBook au fost dezamagitoare din cauza lipsei aplicatiilor precum cea de email.

Masura dezastrului

Saptamana trecuta investitorii au vazut profitul prabusindu-se cu 70% iar telefoanele BlackBerry 10 au fost amanate pentru cea de-a doua jumatate a anului viitor.
Consiliul de administratie al RIM vrea ca cei doi directori generali, Mike Lazaridis si Jim Balsillie, sa se concentreze pe refacerea companiei prin lansarea de noi telefoane, o mai buna folosire a activelor precum BlackBerry Messenger si restructurare, au spus doua surse pentru Reuters.

O vanzare a RIM catre Nokia si Microsoft nu e in carti acum deoarece e greu de calculat cat valoreaza compania. Jaguar Financial, actionar activit la firma canadiana, a cerut de mai multe ori vanzarea RIM pe de-a-ntregul sau pe pe bucati, precum divizia de terminale mobile, operatiunile de servicii de retea oferite indeosebi companiilor sau portofoliul de patente.
Jaguar va avea in ianuarie o intalnire cu managementul RIM. Sursele Reuters spun ca managerii Lazaridis si Balsilie au declarat partilor interesate ca nu vor sa vanda sau sa sparga compania, insa dupa rezultatele financiare de saptamana trecuta, consiliul de administratie a cerut celor doi bosi sa puna deoparte orice optiune pentru o vanzare.

Licentierea QNX catre Samsung si HTC? Ce gluma!

Alti potentiali “pretendenti” pentru producatorul BlackBerry, precum corporatii sau fonduri private asteapta ca valoarea companiei sa mai scada.
Wall Street Journal a mai scris ca RIM a contactat Samsung, cel mai mare producator de telefoane inteligente din lume, si HTC cel mai mare vanzator de smartphone din SUA, pentru posibilitatea de a licentia viitorul sistem de operare QNX ca alternativa la Android. Cei mai multi analisti nu vad vreo cale ca o a treia platforma sa coexiste cu cei doi giganti, insa viitorul Windows 8 are cele mai multe sanse, o data cu lansarea popularului sistem de operare pe tablete, telefoane, laptopuri si desktopuri la finalul anului viitor.

Amazon va intra in hora telefoniei mobile

Amazon a lansat in noiembrie tableta Kindle Fire, care vine cu tot ecosistemul sau de aplicatii, carti, muzica si filme, plus serviciile de cloud computing. Kindle Fire este vazuta drept cel mai formidabil competitor pentru iPad-ul de la Apple si universul iTunes. O data cu lansarea, fanii gadgeturilor nu au putut sa nu remarce asemanarea izbitoare dintre designul Kindle Fire si al tabletei BlackBerry PlayBook. Si asta pentru ca sunt produse de aceeasi companie, Quanta.
Amazon nu produce smartphone-uri, dar Citigroup spunea recent intr-un raport catre investitori ca retailerul online lucreaza la un smartphone ieftin care sa fie adanc integrat cu serviciile sale si oferta multimedia. Amazon.com are 6,3 miliarde de dolari in conturi, asa ca orice oferta pentru RIM va trebui sa fie finantata prin emisia de bonduri si utilizarea unui mix format din bani cash si actiuni.
Impulsionati de achizitia de 12,5 miliarde de dolari a Motorola decat Google din luna august, bancherii de pe Wall Street au incercat sa promoveze ideea unei fuziuni sau achizitii cu RIM catre alti producatori de telefoane, inclusiv Samsung si RIM.

Amazon nu a ajuns niciodata sa faca oferta si nici sa discute despre pret.
O analiza recenta a Renne arata ca Samsung e cel mai bun candidat pentru a prelua producatorul BlackBerry.

Sursa: The Guardian
Sursa foto: e24.no

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] Research in Motion (RIM) e de pus in manualele de economie. Sa dezvolti o platforma care sa ajunga ubicua in lumea corporatiilor, sa ai un brand puternic si totusi sa cazi asa de sus. Dupa ce in 2008 RIM avea o capitalizare de 80 de miliarde de dolari, acum mai are doar 7 miliarde. Numai in acest an a pierdut 75% din capitalizare. Anul a inceput dezastruos cu lansarea tabletei PlayBook. Desi aceasta a fost gandita pentru companii, nici pana acum nu are client de email. Pentru aplicatii, RIM are in plan sa dezvolte compatibilitatea cu cele de Android. Compania a tot amanat lansarea update-ului la QNX, sistemul de operare de pe tableta, dupa cum a amanat pana in august si lansarea de noi telefoane competitive. Care, bineinteles, au venit si ele cu un nou sistem de operare, BlackBerry OS 7. Compania a avut si o mega-pana in luna august iar serviciile de retea oferite nu au putut fi folosite de clientii nervosi timp de vreo patru zile. Cel mai important e ca Mike Lazaridis si Jim Balsilie, cei doi co-directori si co-presedinti ai companiei, nu recunosc gravitatea problemei si traiesc intr-o bula numai a lor, tot promitand rezolvari pentru perioada urmatoare. Anul 2012 ar putea fi ultimul din istoria companiei avand in vedere micsorarea continua a cotei de piata si faptul ca telefoanelor lor inca se bazeaza pe tastatura si prea putin pe ecranul tactil. Potentialii pretendenti ar putea fi Samsung, Microsoft, eventual impreuna cu Nokia, si Amazon. […]

  2. […] de alta parte, anterior Amazon a luat in considerare o fuziune cu Research in Motion, producatorul BlackBerry, dar intre timp acesta a ajuns intr-o situatie financiara foarte proasta, […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.