2011, anul razgandirilor. Cele mai mari esecuri din lumea tehnologiei

Scris de

Daca ieri ne-am intalnit cu performerii anului, acum ar trebui sa ne decoram casele cu perdantii. Asadar ciuliti urechile si cand ii vedeti pe strada sa-i aratati cu degetul.

HP, dublu stop cardiac

Hewlett-Packard, una dintre companiile iconice din Silicon Valley si-a vazut in acest an toata istoria prin fata ochilor. Dupa ce in prima parte a anului directorul general Leo Apotheker se lauda ca va pune sistemul de operare webOS, achizitionat o data cu Palm, pe toate dispozitivele posibile – de la imprimante la calculatoare si tablete – vara a gasit HP in deriva totala. Dupa nici doua luni de la lansarea pe piata a tabletei TouchPad, Apotheker a luat decizia de a omori toata divizia hardware care producea dispozitive webOS, inclusiv smartphone-urile. TouchPad nu a avut succes pana cand gigantul nu a redus pretul de la 499 de dolari la 99 de dolari pentru a scapa de inventar. HP a mai socat lumea si cand a anuntat ca intentioneaza sa separe intreaga divizie de PC-uri si sa devina producator de software si furnizor de servicii. Cum ar fi, primul producator mondial de calculatoare renunta la calculatoare.
Colac peste pupaza, HP mai da si 10 miliarde de dolari pe Autonomy, o companie software cu venituri de doar un miliard. Nu s-a trezit bine din pumni compania ca si consiliul de administratie l-a dat afara in suturi pe Apotheker iar succesoarea sa, Meg Whitman – fosta sefa a eBay – a intors deciziile bossului anterior. Nu a mai separat divizia de PC-uri si a anuntat ca nu mai vinde webOS, ci il face open-source pentru a primi sprijinul comunitatii. In acest fel ramane si cu patentele Palm, care nu a fost data in judecata de catre Apple tocmai din cauza asta. Si a mai anuntat ca va lansa si noi tablete webOS, la finele lui 2012 sau in 2013. Compania se concentreaza acum sa aduca inapoi clientii pierduti din cauza stopului cardiac provocat de Apotheker iar pe tablete pariaza pe Windows 8 a partenerului sau cel mai important – Microsoft. Care ii devenise competitor la preluarea Palm si lansarea noilor telefoane si tablete webOS.

Sony, intre hacking si supravietuire

Este compania aflata cel mai aproape de colaps dn topul nostru, chiar daca Nokia si RIM par a avea o situatie mult mai grea. Sony are de patru ani pierderi financiare. In schimb, produce orice: de la televizoare si calculatoare pana la camere foto/video, jocuri, console, filme, muzica… Iar in acest an, a anuntat ca va prelua si bucata detinuta de Ericsson la Sony Ericsson, astfel ca va produce si telefoane. Ba chiar a lansat si tablete. Desi consola Play Station Vita arata de invidiat si face multe, succesul iPhone ca gadget de jocuri i-a subminat total pozitia. Apoi a mai anuntat ca va prelua casa de discuri EMI, pentru a-si consolida pozitia pe piata muzicala. Si si-a vandut cu aproape un miliard de dolari cota la o companie mixta de LCD-uri detinuta cu Samsung. Problema la Sony e modul cum isi trateaza clientii, un fel de inchisoare digitala. Si asta s-a vazut cel mai bine in cel mai mare furt de date din toate timpurile, cand datele a 77 de milioane de conturi de pe Play Station Network au fost sustrase, plus alte 25 de milioane de la Sony Online Entertainment. Compania vrea sa isi integreze oferta de jocuri, filme si muzica pe laptopuri, tablete, calculatoare si televizoarele inteligente pe care le produce. Aceasta este solutia ideala insa continutul multimedia nu va salva cel mai mare exportator japonez de electronice daca nu isi schimba mentalitatea in privinta utilizatorilor sai. Iar faptul ca a eliminat optiunea “Other OS”, de instalare a unui alt sistem de operare pe consolele Play Station 3 si procesomania legata de hackerirea gadgeturilor sale nu creeaza multa incredere…

Nokia a sarit de pe o platforma arzand pe una fara fundatie

Cel mai mare producator mondial de telefoane mobile a anuntat la inceputul acestui an trecerea la Windows Phone 7 si un parteneriat strans cu Microsoft. Symbian, caracterizat drept o “platforma in flacari” a fost lasat sa vietuiasca precum un zombie, compania lansand noi versiuni mult-imbunatatite dar si noi telefoane. De asemenea, sistemul de operare MeeGo, dezvoltat impreuna cu Intel, a fost retrogradat la zona de teste, un singur telefon fiind lansat pe platforma – Nokia N9.
Cum, insa, utilizatorii si-au dat seama ca Symbian nu are viitor au inceput sa nu mai cumpere terminalele nordicilor, mai ales ca erau inferioare contra-ofertei Android. Astfel, cota Nokia a scazut puternic, compania vazandu-se detronata de Samsung si Apple la smartphone-uri si amenintata de producatorii chinezi ieftini ca ZTE si Huawei pe cea a terminalelor clasice. Daca in 2009 avea aproape 50% din piata telefoanelor inteligente, acum a scazut pana in jur de 16%, pierzand cate 7 puncte procentuale pe trimestru. Acum pare ca s-a stabilizat, dar succesul noilor Lumia cu WP7 intarzie sa apara. Asa ca deja Danske Bank a prezis ca Microsoft va prelua Nokia in prima jumatate din 2012. Din cauza ca problemele au fost mai mari decat a anticipat bossul Stephen Elop, Nokia a inchis fabrica de la Cluj iar acum vrea sa vanda si divizia de lux Vertu
Ce ar trebui sa invete orice corporatie din povestea Nokia: nu-ti anunti clientii ca-i lasi balta si abia dupa 9 luni scoti noul produs care sa-i atraga.

Bla-bla-berry…

Research in Motion (RIM) e de pus in manualele de economie. Sa dezvolti o platforma care sa ajunga ubicua in lumea corporatiilor, sa ai un brand puternic si totusi sa cazi asa de sus.
Dupa ce in 2008 RIM avea o capitalizare de 80 de miliarde de dolari, acum mai are doar 7 miliarde. Numai in acest an a pierdut 75% din capitalizare. Anul a inceput dezastruos cu lansarea tabletei PlayBook. Desi aceasta a fost gandita pentru companii, nici pana acum nu are client de email. Pentru aplicatii, RIM are in plan sa dezvolte compatibilitatea cu cele de Android. Compania a tot amanat lansarea update-ului la QNX, sistemul de operare de pe tableta, dupa cum a amanat pana in august si lansarea de noi telefoane competitive. Care, bineinteles, au venit si ele cu un nou sistem de operare, BlackBerry OS 7. Compania a avut si o mega-pana in luna august iar serviciile de retea oferite nu au putut fi folosite de clientii nervosi timp de vreo patru zile.
Cel mai important e ca Mike Lazaridis si Jim Balsilie, cei doi co-directori si co-presedinti ai companiei, nu recunosc gravitatea problemei si traiesc intr-o bula numai a lor, tot promitand rezolvari pentru perioada urmatoare. Anul 2012 ar putea fi ultimul din istoria companiei avand in vedere micsorarea continua a cotei de piata si faptul ca telefoanelor lor inca se bazeaza pe tastatura si prea putin pe ecranul tactil. Potentialii pretendenti ar putea fi Samsung, Microsoft, eventual impreuna cu Nokia, si Amazon.

Adobe – “fetita care l-a luat pe Flash in brate”

Adobe Systems e exact genul de companie care sta cu coada pe sus desi stie ca produsele pe care le ofera sunt pline de bug-uri. Dupa o disputa de doi ani cu Apple in privinta prezentei Flash pe mobile, Adobe a anuntat dintr-o data ca opreste dezvoltarea Flash pe gadgeturi si televizoare pentru a se concentra pe HTML 5. Normal, numai cati nervi ne-am facut fiecare cu toate crash-urile posibile si cu scaderea duratei de viata a bateriei pe laptopuri si smartphone-uri/tablete.
Steve Jobs a mai facut o revolutie, de dincolo de mormant…

Acer – cand vrei multe dar nu-ti iese nimic

Producatorul taiwanez Acer s-a concentrat sa faca multe si a reusit putine. Dupa succesul inregistrat in zona laptopurilor si netbook-urilor prin aplicarea strategiei de realizare a unor produse ieftine, Acer s-a aruncat in acest an sa faca si tablete prin Acer Iconia (Android). Dar produce inclusiv telefoane, precum Acer Liquid (Android); ba chiar s-a lansat in producerea de mobile cu Windows Phone 7. Nu a inregistrat mare succes iar acum trage ponoasele.
Ba chiar exact in zona sa cea mai puternica, PC-urile, a inregistrat un declin, Lenovo furandu-i pozitia a treia mondiala gratie vanzarilor mari din China. Acum a anuntat ca va reduce numarul produselor la o treime in 2012, stilul Apple.

Yahoo! nu mai valoreaza doi bani

Inca un an pierdut degeaba: Yahoo! a tot taiat si taiat pana ce nu a mai avut de unde. Si atunci a taiat capul directoarei Carol Bartz, concediata rusinos prin telefon. Pentru ca merita. Compania s-a remarcat printr-o galceava continua cu Alibaba in conditiile in care detine 40% din titlurile gigantului online chinez. Finalul de an prinde compania fara director general dar in discutii pentru vanzarea activelor sale asiatice intr-o tranzactie complexa ce i-ar aduce in conturi 18 miliarde de dolari. Yahoo! detine si 35% din Yahoo! Japan impreuna cu operatorul Softbank. Aceasta, are, la randul sau 30% din Alibaba. Yahoo! inca este in topul vizitelor si detine doua dintre cele mai populare servicii pe internet, respectiv Yahoo! Finance si Flickr. In acest an a mai luat in calcul si preluarea serviciului de streaming de filme Hulu, insa pana la urma nu a facut nimic.
De mentionat ca activele sale din Asia fac cea mai mare parte a capitalizarii sale de 20 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca investitorii nu dau doi bani la propriu pe restul (cautare, mail, messenger, stiri etc).

Advanced Micro Devices, victima tabletelor

AMD a inceput anul extrem de promitator, cu APU-urile (procesoare care combina atat forta cat si grafica) Fusion fiind pe val si avand perspectiva unui an perfect. Din pacate pentru compania americana pocinogul s-a produs: iPad a inceput sa dea aripi tabletelor iar calculatoarele au devenit dintr-o data desuete si vizate doar de corporatii, nu de oamenii obisnuiti. A lansat primul procesor din lume cu 16 nuclee insa arhitectura sa nu e bine folosita de aplicatii si sisteme de operare, asa ca nu are mare succes. De asemenea, a devenit producator de memorii sub brandul Radeon, intrand pe o noua nisa.
Acum compania pregateste un concurent pentru ultrabook-urile Intel, insa viitorul nu suna deloc bine pentru una dintre companiile-fanion ale industriei de calculatoare. Si asta pentru ca de anul viitor ar trebui sa ne asteptam la lansarea Windows 8 pe arhitectura ARM. Dar asta nu inseamna doar prezenta Windows pe tablete ci drumul invers: integrarea cipurilor ARM pe netbook-uri. Cu cat Nvidia, Qualcomm, Texas Instruments si Samsung lanseaza procesoare ARM tot mai puternice, cu atat AMD va mai fi inca o data lovita. Ganditi-va numai ce ar inseamna un netbook cu procesor quad-core Snapdragon de 2,5 Ghz

Nintendo, presata de iPhone

Compania e puternic lovita de dezvoltarea iPhone ca un dispozitiv de gaming, asa ca vanzarile consolelor sale mobile au fost slabe. Lansarea consolei 3DS, cu ecran ce ofera imagini tridimensionale, a fost primita cu raceala de utilizatori insa pe urma japonezii au inceput sa dezvolte si alte aspecte precum un magazin online de jocuri. Nintendo are de furca si cu jocurile sociale dezvoltate in special de Zynga pe Facebook, despre care a spus recent ca sunt “repetitive”. In domeniul consolelor clasice, Wii e o oferta inferioara fata de Xbox 360 de la Microsoft – care a venit cu gaselnita Kinect – si Sony PlayStation 3, ce vine cu jocuri mult mai “violente” si intregul ecosistem de muzica si filme. La anul va lansa noua generatie, consola Wii U.

Anul in care Cisco a iesit de pe radarul oamenilor obisnuiti

Cel mai mare producator de echipamente pentru retele a avut un an greu. A facut concedieri imense, a renuntat la producerea camerelor Flip iar de tableta Cius – pregatita pentru corporatii – nu se mai spune nimic. A dat afara 6.500 de oameni. Ba mai mult, pe langa chinezii de la Huawei care ii fura acum clientii cu oferte ieftine, in viitor va resimti in ceafa rasuflarea unui alt competitor : Hewlett-Packard. Are noroc ca in acest moment are 44,6 miliarde de dolari in conturi.

“Epic fail”

In aceasta categorie introducem mari dude ale unor companii puternice, “castigatoare”, lideri de piata si masini de printat bani.

– Bateria de pe iPhone 4S. Apple se inscrie in cursa cu problema drenarii rapide a energiei din bateria noului iPhone 4S, lansat acum cateva luni. Imediat dupa ce utilizatorii si-au cumparat noul gadget au observat ca se descarca repede. E de inteles: are procesor dual-core, memorie mai multa, ca atare daca il folosesti pe jocuri mai complexe sau filmulete, ii scade mai rapid bateria. Problema e ca Apple nu stia de asta iar cand utilizatorii au inceput sa se planga pe forumuri, intai de toate a negat. Apoi s-a apucat sa produca un update la sistemul de operare iOS… Pentru cine tine minte, e acelasi gen de comportament ca in celebrul scandal Antennagate de anul trecut.
Stiti vorba aia, “our products suck too, but we are act like they are better”…

– Honeycomb. Versiunea Android pentru tablete a fost prezentata cu mare fanfara de catre Google la inceputul anului pe tableta Motorola Xoom. Intre timp, a devenit evident pentru toata lumea ca sistemul de operare nu e pregatit pentru a da piept cu iPad, avand bug-uri, lag si o lipsa crunta de aplicatii. Google a tot mesterit la el, insa experienta nu se compara cu cea de pe Apple. Acum a unificat totul in Ice Cream Sandwich, care sa functioneze atat pe telefoane, cat si pe tablete.

 

– Chrome OS. Google a mai iesit la rampa si cu lansarea Chrome OS, un sistem de operare bazatpe browserul Chrome si centrat pe cloud computing, adica stocarea de date online. Desi Samsung si Acer au lasnat doua astfel de produse iar Google a venit cu ideea revolutionara de a da chromebook-urile “in rate” cu “abonament”, tot n-a mers. Si asta pentru ca oamenii il percep doar ca pe un calculator cu un browser si nu un adevarat sistem de operare. In plus, ideea de a face totul in browser pare extraterestra utilizatorilor obisnuiti, chiar daca are deja aplicatii pentru office, mail, ba chiar si jocuri.

Viitorii perdanti

Aceasta categorie include companii care au avut mari esecuri in acest an, au facut erori cat casa, dar fiind niste giganti asta nu i-a costat i-a costat atat de mult. Nu avem decat doi candidati, dar ce rasa fina au…

Microsoft, dragonul adormit

Gigantul din Redmond a tot asteptat in acest an ca Windows Phone 7 sa prinda aripi in zona telefoanelor inteligente. Ceea ce nu s-a intamplat, invartindu-se pe la 3%. Infim de putin si nu pare ca Nokia sa salveze situatia. Pentru tablete, Microsoft pregateste noul Windows 8 pe arhitectura ARM. Problema e ca acesta nu va veni decat in a doua jumatate a anului 2012, astfel ca e din nou intarziat cu doi ani, asa cum a patit si cu WP7 pe mobile. Si fiind intarziat, Apple isi cimenteaza pozitia fruntasa iar Android are zona libera sa zburde, mai ales prin oferta ieftina de la Amazon. Deja Forrester Research avertizeaza ca va fi prea tarziu. Analistul Robert Breza de la RBC Capital Markets estimeaza ca Microsoft va strange doar 15% din piata tabletelor in 2015, ceea ce e infim. Si mai grav pentru Microsoft e ca prin boom-ul tabletelor, atentia migreaza de la PC-uri, de unde isi face grosul banilor. Deja oamenii obisnuiti cumpara mai putine calculatoare, si asta pentru ca isi iau smartphone si tableta, iar singurul domeniu puternic al sau e zona corporatiilor, care inca isi schimba laptopurile si desktopurile ciclic. Aici vom vedea curand o slabiciune in momentul cand companiile vor incepe sa cumpere tablete angajatilor. Si deja vedem si calaul: Asus Transformer Prime, care vine cu tot cu tastatura si se poate folosi ca un netbook. In momentul in care Google va dezvolta productivitatea pe Android, producatorii nu vor astepta ca dragonul Microsoft sa se trezeasca din somnul de frumusete. De asemenea, chiar tabletele obisnuite ca iPad ii vor pune probleme in momentul cand se va diversifica oferta de docking stations. Iar acest lucru va incepe din 2012. De asemenea, Bing face in continuare multe pierderi, chiar daca aduna incet-incet cota de piata.
Microsoft a cumparat in acest an Skype cu 8,5 miliarde de dolari iar in partea pozitiva Xbox 360 si Kinect o duc bine, ca si suita Office.

Intel, fara prezenta in zona mobilelor

Legata ombilical de Microsoft este Intel, ale carui procesoare sunt prezente pe 80% din calculatoarele lumii. Ca si Microsoft, Intel are mari probleme de a se adapta la lumea mobila insa are un avantaj in plus pentru ca realizeaza procesoarele de pe Mac-uri, ale caror vanzari au fost in crestere de cativa ani.
Nokia i-a tras presul de sub picioare cand a renuntat sa mai dezvolte MeeGo, asa ca acum Intel se concentreaza pe dezvoltarea procesoarelor sale pentru Android. In 2012 va lua din nou cu asalt piata cu ajutorul Medfield. O vulnerabilitate in plus o are si din faptul ca procesoarele ARM vor patrunde in lumea Windows din 2012. IDC estimeaza ca in 2015 cipurile ARM vor face 13% din totalul PC-urilor, in vreme ce Tudor Brown, directorul companiei britanice ARM Holdings (care a inventat tehnologia), vrea ca semiconductorii proiectati de firma sa fie prezenti pe 40% din netbook-uri in 2015. Tocmai pentru a contracara aceasta “invazie” si pentru a-si asigura un drum si in zona tabletelor Windows, Intel a dezvoltat ultrabook-urile, o catelogie de laptopuri care sunt ultra-subtiri, usoare si care promit durata de viata mare pentru baterie. Intel a mai anuntat si ca ultrabook-urile vor primi ecran tactil. Problema e ca MacBook Air e foarte popular. In plus, trebuie sa lupte cu Qualcomm, Texas Instrumens si Samsung pe zona telefoanelor inteligente si cu Nvidia si Apple (care proiecteaza cipurile A6 de pe viitorul iPad) pe segmentul de tablete.

Sursa: RENNE
Sursa foto: www.acceleratingfuture.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] In cadrul tranzactiei Belkin va mentine brandul Linksys si va prelua produsele, tehnologiile si angajatii acesteia sub umbrela sa. Ba mai mult, Belkin va oferi suport si garantii pentru actualele produse Linksys oferite de Cisco. Pretul inca nu se stie, insa e clar ca e mai mic decat cele 500 de milioane de dolari date de Cisco in 2003, cand a preluat unitatea, din cauza ca aceasta are marje mici de profitabilitate. In urma tranzactiei, Belkin va detine 30% din piata americana de echipamente de retelistica care se adreseaza consumatorilor simpli si intreprinderilor mici. Acesta este punctul terminus pentru Cisco, care dispare astfel de pe radarele oamenilor obisnuiti, dupa ce a inchis si unitatile care produceau camerele video Flip, tabletele Cius si sistemele de videoconferinta pentru acasa. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.