Anunt de infarct: HP renunta la calculatoare, laptopuri, telefoane si tablete
Scris de Daniel Ionascu
Hewlett-Packard, “locul unde ideile bune se duc sa moara”, a facut un anunt socant: va opri productia tabletei TouchPad si a telefoanelor Palm si analizeaza separarea sau vinderea unitatii care produce calculatoare desktop si laptopuri.
Anuntul vine dupa ce tableta Touchpad, bazata pe sistemul de operare webOS, abia a fost lansata acum doua luni iar in februarie leviatanul industriei IT spunea ca va transpune webOS atat pe calculatoare, cat si pe imprimante, intr-o miscare care urmarea integrarea pe verticala, asemeni Apple.
Anuntul a ras 16 miliarde de dolari din capitalizarea HP, scrie Reuters, dupa ce actiunile au scazut pe bursa cu 22%, cea mai mare scadere din ultimii 31 de ani, intr-o respingere sonora a planurilor managementului pentru viitorul companiei. Asta dupa ce din mai pana acum mai pierduse inca o cincime din valoare… Ca sa citez un prieten: “imprimantele HP sunt foarte bune dar softul cu care vin e o prostie. Iar acum vor sa se faca o companie software cand ei nu sunt in stare sa faca software la propriile produse?” PC-urile fac 16% din profitul HP insa directorul Leo Apotheker spune ca sunt sub presiune din partea tabletelor.
Practic, decizia a inghetat sangele in vene dezvoltatorilor de aplicatii pentru webOS, pentru care compania are acum alte planuri, respectiv ori o vanzare ori licentiere pentru alti producatori hardware. HP face drumul invers anuntat de Google prin decizia de a prelua Motorola, si anume iese din afacerile cu hardware, care au o marja mica de profit iar concurenta e acerba.
Cutremurul Apple
Aceasta este o alta replica a unui cutremur care a inceput acum 4 ani, cand Apple a intrat pe piata telefoniei mobile si a lansat iPhone, dupa care anul trecut a lansat tableta iPad, care roade serios din vanzarile de laptopuri.
Prin aceasta poveste HP practic a aruncat in vant achizitia Palm, facuta pe 1,2 miliarde de dolari acum un an iar toate acele promisiuni despre investitii masive si declaratii ca “webOS reprezinta viitorul HP” si ca va fi integrat pe calculatoare si imprimante nu sunt acum decat un hohot de ras. Iar investitorii au penalizat asta. Orice farama de incredere mai era pentru HP pe Wall Street, a disparut acum, dupa ce compania si-a schimbat radical strategia de la un moment la altul.
Gigantul HP, cel mai mare producator mondial de calculatoare, nu este decat o alta victima colaterala a succesului Apple, care si-a mai pus pana acum pe raboj Nokia, Nintendo, Motorola si Palm. Research in Motion (RIM), producatorul telefoanelor si tabletelor BlackBerry, a suferit si el pierderi puternice iar analistii considera ca va fi fortat ori sa faca o alianta, ori sa se vanda lui Dell. Ultimul rift a venit acum doua saptamani, cand Apple a depasit Exxon si a devenit cea mai mare companie a lumii dupa capitalizare.
Pe urmele IBM, HP cumpara Autonomy Corp
Tranzactia practic va zgudui din temelii gigantul, care acum aproape un deceniu a mai bagat aproape 25 de miliarde de dolari in fuziunea cu Compaq, gandita tocmai pentru a intra pe piata de calculatoare. Anuntul HP, regele calculatoarelor, vine dupa ce IBM, exact compania care a inventat PC-ul acum 30 de ani, a decis in 2005 sa isi vanda divizia de PC-uri catre chinezii de la Lenovo. Acum HP urmeaza acelasi drum si incearca sa isi croiasca o cale in zona serviciilor analitice oferite corporatiilor si a retelisticii, unde marja de profit este mai mare.
Concomitent, revolutia continua la titanul american, compania anuntand achizitia Automony Corp, cel mai mare producator de software din Marea Britanie, pentru 10,25 miliarde de dolari. Aceasta are circa 25.000 de companii clienti in toata lumea si produce programe care sa extraga informatii esentiale din date “nestructurate” precum apeluri telefonice, emailuri si fisiere video. Veniturile Autonomy au crescut cu 18% in 2010, pana la 870 milioane de dolari si sunt asteptate sa atinga un miliard de dolari in acest an. Investitorii se intreaba daca nu cumva compania a dat prea mult pe firma britanica.
HP a avut venituri de 31,2 miliarde de dolari pe ultimul trimestru, in urcare cu 1%, iar profitul a fost de 1,9 miliarde de dolari, in crestere cu 9%.
Disectia unei morti subite
In 2008, HP a preluat pentru 13,9 miliarde de dolari Electronic Data Systems Corp, pentru a concura cu IBM pe zona de servicii de IT iar anul trecut a finalizat achizitia 3Com Corp, pentru a intra in zona de activitate a Cisco, retelistica. Recent, compania a prezentat o noua tehnologie in aceasta zona, respectiv switchurile optice, care ar fi mai rapide si mai ieftine decat ce ofera Cisco.
Telenovela este clar mana noului director general Leo Apotheker, care a venit de la SAP la finele anului trecut, dupa ce fostul director Mark Hurd a fost fortat sa plece din cauza unei “relatii ne-etice” cu actrita Jodie Foster, care era in acelasi timp si subcontractor al HP. Or, Apotheker software stie sa faca si sa conduca si exact asta aplica acum. Divizia de PC-uri face 9,59 miliarde de dolari din veniturile trimestriale ale HP si 567 milioane de dolari profit, in vreme ce serviciile aduc 9,1 miliarde de dolari venituri, scrie Wall Street Journal. Unitatea de imprimante aduce alte 6,09 miliarde de dolari venituri si 892 milioane de dolari profit. Serverele au facut alte 5,4 miliarde din veniturile HP in vreme ce alte venituri au sosit in valoare de 1,03 miliarde de dolari. Palm si dispozitivele webOS au inregistrat o pierdere contabila de 332 milioane de dolari pe ultimele trei luni. Curios e ca HP inca n-a lansat tableta in unele tari din Europa iar telefonul HP Pre 3 inca n-a fost lansat in SUA. Ba mai mult, documentele depuse la autoritatile americane arata ca in toamna va fi lansata tableta Opal de 7 inci…
Ce se va intampla cu webOS
In privinta webOS, unul dintre cele mai elegante sisteme de operare de pe piata si un adevarat concurent pentru iOS de la Apple, exista totusi ceva logica in decizia HP , mai ales daca Samsung si HTC, cei doi mari producatori Android, ar fi alienati de concurenta directa cu Google, dupa achizitia Motorola. Recent, Lee Kun-hee, presedintele Samsung Electronics a spus reporterilor ca executivii companiei “trebuie sa fie atenti la faptul ca puterea in IT se muta de la companiile hardware, asa ca Samsung, catre companiile software”. Kun-hee a mentionat ca Samsung ar trebui “sa caute mult mai activ achizitii si fuziuni”, ceea ce implica mai mult lucru impreuna cu HP pentru webOS. Momentan, ambele platforme mobile folosite de Samsung, Android si Windows Phone 7 au parteneri dedicati, respectiv Motorola si Nokia. Desi Samsung dezvolta si Bada OS, acesta nu are renume mondial si atractia consumatorilor, chiar daca a depasit recent platforma Microsoft la cota de piata.
O alta optiune o prezinta folosirea webOS pentru sistemele de infotainment din autoturismele moderne. Ca parte a restructurarii, HP va avea si o pierdere de un miliard de dolari din cauza inchiderii unitatii de dispozitive webOS.
Samsung, Lenovo
Mai mult, Samsung este principalul “suspect” si pentru preluarea diviziei de PC-uri, dupa cum anunta presa chineza in martie. Pe langa Samsung, si Lenovo si Hon Hai (Foxconn) ar dori preluarea diviziei de calculatoare. Samsung are o cota mica la calculatoare si ar putea folosi o astfel de achizitie pentru a concura mai bine cu Mac-urile de la Apple. Divizia de calculatoare a HP a avut venituri mai mici cu 3% in ultimele trei luni si a operat cu o marja de profit de 5,9%. Veniturile din vanzarile catre corporatii au urcat cu 9%, insa cele pentru vanzarile facute direct consumatorilor au scazut cu 17%. O decizie se va lua in 12-18 luni, ceea ce inseamna ca HP va trage in jos atat Microsoft, care furnizeaza sisteme de operare, cat si Intel, principalul partener in zona de procesoare. Divizia valoreaza 12 miliarde de dolari, potrivit Credit Suisse, citata de Bloomberg. HP are 17,6% din cota mondiala, in vreme ce Dell are 12,5%, Lenovo e al treilea cu 12,2% (+22% pe trimestrul al doilea), in vreme ce Acer vine pe patru cu 11%. HP a livrat 14,8 milioane de calculatoare in ultimele trei luni. O achizitie ar ajuta Samsung, care este cel mai mare producator mondial de memorii, televizoare si displayuri si ar extinde dominatia sa de cea mai mare companie de electronice din lume.
Lenovo ar putea intra in joc din moment ce vanzarile sale au urcat cu 22% in trimestrul al doilea fata de anul trecut si domina piata Chinei, care este uriasa. De asemenea, Africa ar putea ajunge la o dezvoltare puternica iar lansarea din 2012 a noului Windows 8 ar putea aduce vanzari si profituri si mai mari. Partea proasta e ca Lenovo nu are profituri foarte mari, chiar daca are vanzari de miliarde. Trebuie mentionat ca fondatorii HP, respectiv David Packard si doar cu greu a fost de acord ca firma sa intre in zona de PC-uri, in vreme ce Walter Hewlett, fiul fondatorului Bill Hewlett si membru al consiliului de administratie al companiei a luptat impotriva achizitiei Compaq, temandu-se tocmai de marjele mici de profit. De mentionat ca Steve Wozniak si-a prezentat ideea realizarii unui calculator pe cand lucra la companie, in anii ’70, dar aceasta a refuzat ideea. Proiectul lui Woz s-a transformat in Apple, care acum a inviat din morti si bantuie industria IT…
HP sufera din moment ce in zona calculatoarelor foloseste Windows 7 de la Microsoft, in vreme ce Mac-urile Apple cresc iar pe partea de telefoane Android de la Google e de neoprit. Compania are si partea sa de vina din moment ce a stat aproape un an si jumatate degeaba avand Palm si webOS in curtea sa, fara sa lanseze nimic. In acest timp, Android a cucerit inimile utilizatorilor si e acum prezent pe un smartphone din doua vandute in lume.
HTC
HTC este un alt posibil pretendent al HP, insa doar pentru divizia webOS. Spre deosebire de Samsung, care dezvolta Bada, HTC a trecut pe alta strategie, respectiv dezvoltarea ecosistemului sau de aplicatii Android si prezentarea de servicii cloud-computing, audio, de harti offline, creand un diferentiator fata de restul de companii. Practic, HTC face cu interfata Sense ceea ce face Apple pentru ecosistemul iOS. Avand toate astea, cine dintre utilizatorii sai ar trece la alta marca atunci cand este asa de “legat de glie”? In plus, interfata Sense poate rula si pe webOS, insa o problema ar fi numarul mic de aplicatii, ceea ce ar scadea din ritmul de vanzare al telefoanelor HTC. Compania are un avantaj in fata Samsung aici, deoarece webOS functioneaza deocamdata doar pe procesoare Qualcomm, in vreme ce Samsung lucreaza cu propriile cipuri produse de divizia sa de procesoare. HTC, insa, foloseste cipuri Qualcomm.
Amazon
Pe de alta parte, Jon Rubinstein, fostul sef al Palm, este si membru in consiliul de administratie al Amazon, companie care isi dezvolta propriile tablete. Aceastea ar trebui sa fie bazate pe Android si sa fie vandute la 249 de dolari sau mai mult, insa mai putin decat costul de productie. Amazon spera sa-si scoata diferenta de bani din vanzarile de filme, muzica si aplicatii de pe propria platforma de vanzari online. Ca sa treaca pe webOS, insa, Amazon ar trebui sa renunte la Amazon Appstore, magazinul de aplicatii Android pe care il gazduieste. Totusi, Amazon a lansat recent si un magazin de aplicatii pentru Mac OS, asa ca ar putea fi o platforma de download universala.
Huawei, ZTE Corp, Foxconn
Cele doua companii chinezesti au mari ambitii, Huawei concurand de le egal la egal cu Cisco pe retelistica iar ZTE ajungand al patrulea producator mondial de telefoane, inaintea Apple, cu iPhone-ul sau. Cele doua, insa, sunt si aproape in totalitate dedicate Android. Dar ZTE Corp va produce telefoane si cu Windows Phone 7 “Mango”. Aceasta mai este favorita si la preluarea diviziei de telefoane mobile a Motorola de la Google, asa ca prezenta lor in spatiul webOS depinde si de cine va prelua partea de dispozitive a americanilor. Foxconn e si ea in carti, din moment ce este integratorul fizic al calculatoarelor HP.
In loc de conluzie, Samsung este favorita sa cumpere si divizia de PC-uri si webOS. Poate asa Palm va trai o alta viata, o reincarnare in curtea unui producator hardware care intelege nevoile oamenilor…
Etichete: achizitii, Amazon, analiza, Android, auto, Autonomy Corp, Bada OS, Bill Hewlett, burse, Cisco, cloud computing, Compaq, David Packard, Foxconn, Google, HP, HTC, Huawei, IBM, imprimante, infotainment, Intel, iOS, Jon Rubinstein, Lee Kun-hee, Lenovo, Leo Apotheker, Mac OS, Mark Hurd, Palm, PC, procesoare, Qualcomm, recomandari, Samsung, sisteme de operare, smartphone, Steve Wozniak, stiri, tablete, Todd Bradley, TouchPad, Walter Hewlett, webOS, ZTE Corp
Comentarii (14)
[…] telefoane si tablete. Intre timp, Palm a fost ucis iar webOS e tinut in viata pentru a fi licentiat sau vandut. Posibilii cumparatori ai webOS: HTC, Samsung si Facebook. In mai, o data cu aparitia lui Ballmer […]
[…] produselor care urmau prezentate pentru a fi sigur ca totul e in ordine. Tot cam pe atunci HP a dat 25 de miliarde de dolari pentru a fuziona cu Compaq astfel incat sa devina primul producator mondial de calculatoare, dupa ce cu ani in urma il […]
[…] Google. O posibila reorientare a Samsung sau catre Windows Phone 7 Mango de la Microsoft sau a HTC catre webOS de la HP ar insemna o lovitura puternica impotriva Google. Compania a punctat, insa, la […]
[…] si Packard au construit o companie extraordinara si au crezut ca au lasat-o pe maini bune. Dar acum este dezmembrata si distrusa. Sper ca eu am lasat o mostenire mai puternica ca sa nu se intample asta la Apple”, mai spune el […]
[…] vine dupa ce in august fostul director general Leo Apotheker soca lumea spunand ca gigantul IT ia in considerare vinderea sau separarea de grup a unitatii care produce […]
[…] despre Amazon s-a mai pomenit, avand in vedere ca fostul sef al Palm, Jon Rubinstein, este membru in consiliul de administratie […]
[…] Dupa cateva luni de suferinta, sontac-sontac, Hewlett-Packard – cel mai mare producator mondial de calculatoare – a intors aproape toate deciziile luate de fostul sef Leo Apotheker. […]
[…] 499 de dolari la 99 de dolari pentru a scapa de inventar. HP a mai socat lumea si cand a anuntat ca intentioneaza sa separe intreaga divizie de PC-uri si sa devina producator de software si furnizor de servicii. Cum ar fi, primul producator mondial […]
[…] sistem de operare atat pe calculatoare, cat si pe imprimante sau pe dispozitive mobile. Dar vai, TouchPad n-a avut nicio sansa si dupa doar doua luni de la lansare, HP a omorat divizia hardware iar ulterior a facut open […]
[…] pe mana Hewlett-Packard, unde dupa grave greseli de management a ajuns in lada de gunoi a istoriei. Productia de gadgeturi webOS a fost oprita in 2011 iar la finele anului trecut HP a facut sistemul de operare open source, pentru a-i creste […]
[…] ce si-a dat de doua ori cu stangul in dreptul in privinta tabletelor, o data cu webOS si apoi cu Windows 8, Hewlett-Packard s-a hotarat, in sfarsit, sa intre in lumea […]
[…] in minus valoarea si sa produca pierderi imense. Intre timp au avut loc tot felul de spasme, precum ideea de a vinde divizia de PC-uri… Sursa: The Verge Sursa foto: […]
[…] Dupa esecul inregistrat cu Palm si sistemul de operare webOS, HP a inceput recent sa lanseze tablete cu Android si Windows. Whitman a disponibilizat pana acum circa 50.000 de oameni in incercarea de a restructura compania. […]
[…] un plan asemanator de a separa divizia de calculatoare a a avut in 2011 si fostul director Leo Apoth…, care a fost dat afara din cauza rezultatelor dezastruoase. Ulterior, Whitman a revenit si a oprit […]