IBM PC implineste 30 de ani

Scris de

Daca cititi aceste randuri de pe propriul PC, atunci trebuie sa-i urati in gand un calduros “La multi ani!”.

In 12 august 1981, International Business Machines (IBM) a lansat Personal Computer Model 5150. Costa 1.265 dolari dar s-a vandut in draci. Nu avea monitor, porturi paralele si nici macar hard disk. Pentru un observator obisnuit era doar o cutie. Inauntru se gasea un procesor Intel 8088 de 4,77 MHz si avea 256K RAM. Comparativ cu ce configuratii avem azi era o gluma, dar pentru acele zile era impresionant.

Dar IBM PC mai avea ceva in plus fata de alte computere revolutionare precum Apple II, lansat in 1977 sau Atari 800 din 1979: era un sistem deschis, configurabil dupa dorinta, oricine putea scrie programe pentru el.

In timp, IBM PC a ajuns sa creeze o industrie intreaga si sa aduca la viata o serie de giganti IT, ca Microsoft, Dell, companiile de antivirusi, de jocuri video sau de periferice ori componente hardware (memorii, placi video). Dar IBM PC a fost atat de deschis incat concurenta puternica a facut ca insasi firma inventatoare sa iasa de pe piata sau sa sprijine Linux in lupta contra “monstrului” Microsoft pe care tot ea l-a creat. IBM si-a vandut divizia de PC-uri in 2005 catre chinezii de la Lenovo.

La multi ani, batrane!

Kudos!

Sursa: The Business Insider
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] a intra pe piata de calculatoare. Anuntul HP, regele calculatoarelor, vine dupa ce IBM, exact compania care a inventat PC-ul acum 30 de ani, a decis in 2005 sa isi vanda divizia de PC-uri catre chinezii de la Lenovo. Acum HP urmeaza […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.