Violentele din Siria determina Natiunile Unite sa intervina

Scris de

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite intentioneaza sa intervina impotriva violentelor din Siria. La 24 de ore dupa sangeroasa ofensiva lansata de fortele siriene impotriva orasului Hama, cele 15 tari membre s-au intalnit de urgenta, pentru a dezbate situatia Siriei.

In cadrul Consiliului de Securitate, parerile sunt impartite. Pe de o parte, sunt state care sustin o riposta ferma si adoptarea unei rezolutii si, pe de alta parte, sunt state precum Rusia si China care prefera redactarea unei simple declaratii,  fara putere de constrangere.

Marea Britanie, Franta, Germania si Portugalia, sustinute de Statele Unite, au profitat de ocazie pentru a propune reactualizarea  proiectului de rezolutie care condamna represiunea siriana.  Acest proiect  nu s-a realizat inainte din cauza faptului ca Rusia si China amenintau cu folosirea dreptului de veto.

Textul condamna violarea sistematica a drepturilor omului, cere incetarea imediata a violentelor si indeamna autoritatile siriene sa realizeze reformele politice. Totodata, rezolutia propune Damascului deschiderea unei anchete pentru judecarea responsabililor cu atacurile impotriva manifestantilor pacifisti.

India, Brazilia si Africa au inceput in ultimele luni sa sustina miscarea de rezistenta a rusilor si a chinezilor, aparatorii suveranitatii nationale a aliatilor sirieni. Ei cred ca adoptarea unui text ostil Damascului ar putea deschide calea unei interventii militare occidentale in Siria.

Pe langa cele 140 de persoane omorate in timpul evenimentelor violente din acest weekend, aproximativ 3000 de persoane sunt date disparute si alte 12000 sunt private de libertate  inca din luna martie.

Autor: Oana Barbu

Sursa: Le Monde
Sursa foto: La Regle du Jeu

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.