IBM, Oracle si Intel vor unitatea webOS de la HP

Scris de

O suita de companii ca IBM, Oracle, Intel, dar si Amazon.com si Research in Motion (RIM) sunt interesate de achizitia diviziei care se ocupa de sistemul de operare webOS din cadrul Hewlett-Packard (HP), scrie Reuters, care citeaza surse apropiate.

Pretul pe care l-ar putea lua cel mai mare producator mondial de este cel mult de ordinul sutelor de milioane de dolari, mult sub cei 1,2 miliarde de dolari dati in primavara lui 2010 de HP pe achizitia Palm. Si asta deoarece nu s-au facut investitii in platforma. Unitatea este valoroasa deoarece webOS este un sistem de operare foarte respectat dar care sufera de o acuta lipsa de aplicatii. In plus, este o mina de aur pentru patentele sale. Spre exemplu, Apple nu a dat in judecata Palm dar a pornit adevarate cruciade impotriva HTC si Samsung, cei mai mari producatori Android.

Cine sunt petitorii: Amazon.com, principala favorita

Daca despre Amazon s-a mai pomenit, avand in vedere ca fostul sef al Palm, Jon Rubinstein, este membru in consiliul de administratie al retailerului online, toate celelalte nume sunt noi. Amazon are sansa sa se integreze perfect vertical ca Apple si sa produca tablete care ofera de la aplicatii la carti, filme, muzica si incorporeze serviciile sale de cloud computing.
Daca in cazul Intel si RIM, producatorul telefoanelor si tabletelor BlackBerry, am putea regasi caracteristicile webOS in MeeGo/Tizen sau BlackBerry OS/BBX, intrarea in cursa a IBM si Oracle este surprinzatoare.
HP este consiliata de Merrill Lynch iar micutei banci de investitii Parella Weinberg, care a fost angajata de fostul director general Leo Apotheker pentru a explora diverse optiuni, i-a fost taiat contractul.

Razgandiri pe banda rulanta

Dupa ce in luna august compania a socat lumea prin anuntul intentiei de a vinde divizia de calculatoare si stoparea productiei telefoanelor Palm si a tabletelor TouchPad, compania l-a dat afara pe Apotheker si a angajat-o pe Meg Whitman, fosta directoare a eBay. Acum, compania s-a sucit pe calcaie si a anuntat ca nu mai vinde si nici nu separa unitatea de PC-uri.
HP ia acum in considerare inclusiv producerea unei noi versiuni a tabletei TouchPad, cu webOS.
“Intrebarea este acum pentru noi ce sa facem cu softul webOS si daca sa revenim pe piata cu dispozitive webOS. Evident nu va mai fi acelasi dispozitiv ci va fi versiunea 2.0”, a spus Meg Whitman intr-un interviu recent.

“Sucirile” lui Apotheker au venit dupa ce in primavara HP anunta ca va porta webOS atat pe calculatoare, cat si pe imprimantele sale.

Verdict: webOS nu va fi vandut

In final, daca Amazon nu va prelua platforma, fiind singura companie ce i-ar putea duce mai departe mostenirea, HP va prefera sa o tina si sa incerce sa isi impuna produsele folosindu-si forta bruta. Daca ar continua planurile cu includerea webOS pe calculatoare si imprimante, compania ar putea asigura destula greutate platformei, avand in vedere ca e primul producator mondial la ambele categorii. Ar mai avea de castigat si daca ar face webOS open-source iar baza de entuziasti va dezvolta singura, lent, totul. In acest caz nu se va putea sprijini pe aceasta in vanzari, fiind un fel de hobby sau de “dar” facut comunitatii.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Jet Computing

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] in noile produse. De asemenea, va pune mana pe un pachet imens de patente. Avand in vedere ca Jon Rubinstein, fostul sef al Palm, este in consiliul de administratie al Amazon, informatiile capata greutate. In acest fel, compania isi va castiga si independenta fata de […]

  2. […] va fi facut open source duce spre o strategie asemanatoare cu ceea ce a facut Google prin Android. Aceasta era singura solutie logica pe care HP putea sa o ia pentru a putea permite platformei sa traiasca din sprijinul entuziastilor si pentru a creste baza […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.