HP dinamiteaza Microsoft: va integra webOS pe … calculatoare

Scris de

Hewlett-Packard (HP) a lasat o bomba in curtea Microsoft la evenimentul “Think Beyond” desfasurat ieri la San Francisco: va integra sistemul de operare webOS pe calculatoare personale, imprimante si multe alte gadgeturi interconectate.

Anuntul a fost facut de Todd Bradley, vicepresedinte HP si responsabil de divizia de PC-uri. “Sunt fericit sa anunt planurile noastre de a aduce webOS pe dispozitivul care are cea mai mare extindere dintre toate: calculatorul personal”, a spus Bradley, citat de CNET.
Aceasta este a doua stire din acest an care zguduie paradigma in care am trait de 20 de ani, dupa ce Microsoft a anuntat la CES ca viitoarea versiune de Windows va rula si pe procesoare ARM.

In sine, stirea nu e o mare noutate, deoarece o astfel de miscare a fost anticipata atunci cand HP a scapat unele detalii pe un site al sau. Ce e fenomenal este amplitudinea la care HP vrea sa faca transformarea.

100 de milioane de dispozitive webOS pe an

“Sa faci calcule pe doua PC-uri intr-o secunda, doua imprimante intr-o secunda…Vom trece usor de 100 de milioane de dispozitive webOS livrate anual”, a anuntat Bradley, citat de Pocket-Lint. Pentru a avea un termen de comparatie, trebuie mentionat ca HP, care este cel mai mare producator de calculatoare din lume, a livrat anul trecut 63 de milioane de PC-uri. Si chiar daca includem imprimantele, unde HP e tot pe primul loc, telefoanele Palm si tabletele TouchPad vandute, si eventualele camere foto unde compania are traditie, tot este un numar imens. Comparativ, Apple a vandut anul trecut circa 14 milioane de iPad-uri. iPhone se vinde intr-un ritm de 14 milioane de exemplare pe trimestru iar cifra va ajunge la 20 de milioane dupa lansarea telefonului in retelele CDMA.

Ce calculatoare pot veni initial cu noua platforma

Phil McKinney, vicepresedinte HP si director de tehnologie la divizia de sisteme personale, spune ca cel mai probabil este ca webOS sa fie instalat ca o interfata, peste Windows 7. Totusi el nu a eliminat posibilitatea ca webOS sa fie instalat singur. O alta modalitate descrisa este in sistem dual-boot cu Windows 7. Dintre primele calculatoare HP care vor primi noul sistem de operare este linia de laptopuri HP Mini cu MIE OS (Mobile Internet Experience – nr), o varianta de Ubuntu Linux dezvoltata de HP. De asemenea, puternicele calculatoare all-in-one HP TouchSmart sunt si ele indicate a fi in primele transee. Acestea ruleaza Windows 7 dar au ecran tactil de 23 de inci si o interfata special realizata de gigant pentru ele, plus aplicatii specifice. Dar avand in vedere ca Microsoft e principalul partener al HP, trecerea va fi graduala iar pe masura ce platforma prinde viteza si sprijin din partea dezvoltatorilor atunci HP si-ar putea permite sa faca tranzitia mai repede.

Marimea chiar conteaza

Una peste alta, HP isi foloseste marimea si forta bruta pentru a forta o adoptie rapida. Compania este prima din lumea IT-ului din punctul de vedere al veniturilor si tinteste realizarea unui “pod” intre calculatoare si dispozitivele mobile precum tablete, smartphone-uri, cititoare digitale sau playere media.
Fortune remarca faptul ca miscarea trimite un semnal puternic catre Microsoft, si anume ca nu mai are nevoie neaparat de Microsoft pentru a vinde calculatoare.

Analistul Daryl Chiam, de la firma de cercetare Canalys, spunea inaintea anuntului companiei ca “HP ar trebuie sa foloseasca faptul ca poate oferi o solutie totala pentru hardware si sa se diferentieze prin caracteristici precum sincronizare si transfer de fisiere multimedia printre masinile din portofoliul sau”. Or, compania exact asta face. Mai mult, ieri a prezentat Touch-to-Share, prin care e nevoie doar de alaturarea unei tablete de un telefon cu webOS pentru a transfera fisiere, SMS-uri, telefoane, linkuri etc.
Pe masura ce webOS capata avant, HP va integra mai multe optiuni pe linia sa produse, ceea ce va face sa dispara bariera din PC-uri si telefoane, a spus si Charles King, analist principal la Pund-IT.
King spune ca existe doua viziuni asupra rolului tabletelor. Producatorii de calculatoare precum HP vad tabletele ca un fel de dispozitive complementare ce stau in zona gri dintre smartphone-uri si PC-uri, in vreme ce altii ca Apple promoveaza iPad ca gadgeturi discrete ce pot indeplini cele mai multe din nevoile clientilor. Achizitia de 1,2 miliarde de dolari a Palm pune HP in pozitia de a face o legatura intre dispozitivele sale mobile si calculatoare.

Sursa: CrunchGear
Sursa foto: CrunchGear

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] din lume a incercat sa imite Apple si sa se integreze vertical, folosind propriul sistem de operare atat pe calculatoare, cat si pe imprimante sau pe dispozitive mobile. Dar vai, TouchPad n-a avut nicio sansa si dupa doar doua luni de la lansare, HP a omorat divizia […]

  2. […] ultrabook-uri, cat si pe tablete sau pe desktopurile all-in-one de la HP. Intr-un cuvant, exact asta trebuia sa faca HP cu webOS… Sursa: CNET Sursa foto: Hardware […]

  3. […] diviziei hardware pentru a se concentra pe software si servicii. La fel, compania anunta pompos ca va integra sistemul de operare webOS pe orice dispozitiv vandut, de la telefoane si tablete pana la imprimante si calculatoare, pentru ca in cateva luni sa arunce […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.