Frauda de 8,8 miliarde de dolari la Hewlett-Packard
Scris de Daniel Ionascu
Hewlett-Packard (HP) trebuie sa isi reevalueze activele in scadere cu 8,8 miliarde de dolari dupa ce a descoperit o serie de fraude contabile la subsidiara Autonomy, preluata anul trecut pentru 11,7 miliarde de dolari.
Pe romaneste, Autonomy a mintit atunci cand a fost vorba de finantele sale. Informatia a fost prezentata de catre Meg Whitman, directorul general al gigantului cu picioare de lut. Operatiunea vine la doar cateva luni dupa ce compania a postat o pierdere neta de 8,9 miliarde de dolari, ca urmare a rescrierii unei alte achizitii, cea de 13,9 miliarde de dolari a Electronic Data Systems Corp, preluata in 2008.
Ce spune Leo Apotheker, individul care a orchestrat preluarea Autonomy? N-am fost eu… Normal. El a anuntat intr-un comunicat ca la momentul preluarii s-a facut o analiza “meticuloasa”. Iar Mike Lynch, fondatorul Autonomy, spune ca HP minte si incearca sa-si acopere urmele pentru ca e pe cale sa anunte cele mai proaste rezultate financiare din ultimii 70 de ani.
Tratat de aruncat banii pe geam
HP are un mare talent sa cheltuie bani cu nemiluita pentru achizitii, fara a ajunge apoi sa articuleze o strategie integrata. De la Compaq la EDS pana la Autonomy si Palm, compania s-a sucit si s-a tot rasucit. Dupa ce in anii 2000 a preluat Compaq cu 25 de miliarde de dolari, anul trecut HP a analizat vanzarea diviziei hardware pentru a se concentra pe software si servicii. La fel, compania anunta pompos ca va integra sistemul de operare webOS pe orice dispozitiv vandut, de la telefoane si tablete pana la imprimante si calculatoare, pentru ca in cateva luni sa arunce totul la cos. Acum capitalizarea HP este de doar 26 de miliarde de dolari, dupa ce acum cativa ani avea peste 100 de miliarde.
Consultantii fara sfaturi bune
Pe de alta parte, Reuters scrie ca tranzactia dintre HP si Autonomy a fost supervizata de 15 companii de audit, consultanta, firme de avocatura sau banci de investitii. Deloitte a fost angajata pentru a verifica finantele Autonomy iar KPMG pentru a audita ce face Deloitte. Dar a avut si altii: mini-banca de investitii Perella Weinberg, gigantul Barclays, casele de avocatura Gibson, Dunn & Crutcher; Freshfields Bruckhaus Deringer; Drinker Biddle & Reath iar firmele Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom au fost consultanti pentru consiliul de administratie.
Autonomy a avut si ea un alt pomelnic de nume mari: bancile UBS, Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase si Bank of America, casele de avocatura Slaughter & May and Morgan Lewis si firma de consultanta Qatalyst Partners, care este specializata in fuziuni si achizitii din domeniul IT.
Niciuna dintre acestea nu ridicat semne de intrebare.
Fara indoiala FBI le va studia cu sarguinta…
Intre timp, Leo Apotheker va intra in clubul select al care au ingenuncheat un colos in mai putin de un an.
Etichete: Autonomy Corp, banci, Bank of America, Barclays, calculatoare, Citigroup, Compaq, consultanta financiara, Deloitte, extern, Goldman Sachs, HP, JPMorgan Chase, KPMG, Leo Apotheker, Meg Whitman, Mike Lynch, Palm, recomandari, servicii, software, stiri, UBS, webOS