Intel si Samsung pornesc Tizen, un rival pentru Android

Scris de

Mai multe grupuri care sprijina dezvoltarea Linux si-au unit fortele pentru a dezvolta Tizen, un nou sistem de operare pentru telefoane mobile, tablete, televizoare inteligente, netbook-uri si sisteme auto de infotainment.

In esenta, MeeGo, dezvoltat de Intel, va fi integrat in noua platforma, la care va mai contribui gigantul electronicelor Samsung – un fervent sustinator al Android – dar si Linux Foundation si LiMo, un grup care cuprinde Panasonic, NTT DoCoMo si SK Telecom printre altii.
Tizen va fi open source, gratis si va respecta standardele HTML 5 si WAC. Grupul a anuntat ca lansarea initiala va fi in primul trimestru din 2012, pentru ca gadgeturile de pe noua platforma sa apara in vara viitoare.
“Tizen tinteste sa unifice un numar de platforme Linux marginalizate”, spune Geoff Blaber, analist la compania de consultanta in telecom CCS Insight.
Intel, cel mai mare producator mondial de semiconductori si care are deja sistemul MeeGo, va conduce destinele Tizen, impreuna cu Samsung, al doilea producator mondial de telefoane inteligente si unul dintre contributorii importanti ai LiMo.

Operatorii telecom, singura speranta

Analistii nu dau mari sanse noii platforme in atragerea de sprijin din partea dezvoltatorilor de aplicatii si a producatorilor hardware din cauza dominatiei Apple si a Androidului lui Google.
Deja in acest an Nokia a renuntat la Symbian iar Hewlett-Packard la gadgeturile webOS din cauza competitiei puternice. “Cea mai buna speranta pentru ei este ca marii operatori sa devina ingrijorati de dominatia din ce in ce mai mare a Android si sa decida constient sustinerea de platforme rivale pentru a restrictiona imensa influenta a Google asupra pietei mobile”, spune Neil Mawston de la Strategy Analytics.

Samsung, marea surpriza

Principala diferenta fata de restul de platforme mobile incremenite in proiect o constituie sosirea in barca Tizen a Samsung. Gigantul sud-corean este cel mai mare producator de telefoane cu Android insa a inceput recent sa se reorienteze dupa ce Google a facut o oferta de 12,5 miliarde de dolari pentru Motorola. Samsung deja are propriul sistem de operare Bada OS, insa compania a analizat preluarea webOS de la HP si MeeGo de la Intel. Rationamentul este simplu: dupa ce Google va prelua Motorola, compania va concura direct cu partenerul sau. “Samsung ar putea fi si mai mult tentata sa incerce un nou sistem de operare, dupa ce achizitia Motorola Mobility de catre Google a ridicat incertitudini asupra viitorului Android”, a declarat Song Jong-ho, analist la Daewoo Securities. Ba mai mult, are o gramada de procese cu Apple in intreaga lume, iar Microsoft preseaza compania pentru plata unor redevente de 15 dolari pe fiecare telefon Android vandut, pe motiv de incalcare de patente.
“Am fost un partener principal pentru Linux…iar aceasta este in linie cu strategia noastra de sprijinire a unor multe platforme”, a declarat un purtator de cuvant al Samsung.
La inceputul acestei luni, Intel a lansat un parteneriat cu Google pentru adaptarea Android pentru procesoarele Intel Atom, astfel incat primele telefoane Android cu cipuri Intel sa apara pe piata in prima jumatate a anului viitor.
Si HTC analizeaza licentierea sau preluarea webOS de la HP. Acesta ar putea ramane, insa, in compania pe care HP o va separa de grup, si care va cuprinde divizia de calculatoare si pe cea de gadgeturi mobile.

Linux este cel mai popular sistem de operare gratuit.

 

Sursa: Reuters
Sursa foto: SlashGear

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (7)

 

  1. […] producatorul telefoanelor si tabletelor BlackBerry, am putea regasi caracteristicile webOS in MeeGo/Tizen sau BlackBerry OS/BBX, intrarea in cursa a IBM si Oracle este surprinzatoare. HP este consiliata de […]

  2. […] Samsung lucreaza la integrarea propriului sistem de operare Bada OS cu proiectul open source Tizen, dezvoltat de Intel, si care anterior a inglobat MeeGo si alte ramasite […]

  3. […] de MeeGo dar in final a convenit unificarea Bada cu Tizen de la Intel. Acesta e la randul sau o fuziune intre orfanul MeeGo si alte platforme Linux mai mici. Serviciile de localizare ar putea veni de la Microsoft, prin Bing, insa mai greu ar fi […]

  4. […] este un sistem de operare open source bazat pe Linux si HTML 5 reprezinta culminarea unui efort comun intreprins de catre Intel si Samsung. Daca Intel a venit cu “ramasitele” MeeGo, Samsung e tentatata de noua platforma din cauza […]

  5. […] Dezvoltat de catre Intel si Samsung, sistemul de operare Tizen este asteptat sa fie lansat la finele lunii iunie iar primele dispozitivele cu noua platforma – smartphone-uri, netbook-uri si sistemele auto de infotainment – vor aparea in cea de-a doua parte a anului 2012, scrie DigiTimes, care citeaza surse dintre producatorii de PC-uri. […]

  6. […] isi dezvolta propriul Bada si urmeaza Tizen iar primele telefoane cu acesta vor aparea anul viitor. Analistul Horatiu Dediu de la Asymco arata […]

  7. […] Tizen a luat fiinta din fostul MeeGo, a carui dezvoltare a fost incetata de catre Nokia, insa preluata de catre Intel. Mai mult, Samsung a anuntat ca va introduce in proiect si propriul sau sistem de operare Bada, alaturi de care mai sunt adaugate si alte initiative Linux, precum LiMo. Proiectul este supervizat de Linux Foundation, ceea ce constituie inca un sprijin important, deoarece comunitatea open source nu este multumita de restrictiile pe care le impune Google in Android. Alaturi de cei doi giganti se mai afla in barca producatorii Panasonic si NEC si operatorii NTT DoCoMo, SK Telecom, Orange, Vodafone si Telefonica. Operatorii doresc un al treilea sistem de operare puternic deoarece Apple si Google devin prea puternice si le reduc rolul la a fi doar retele de transmisie, fara niciun cuvant de spus. Apple forteaza operatorii telecom sa subventioneze puternic iPhone, ceea ce le reduce profiturile, in vreme ce serviciile oferite de Google pe internet – Gmail, Gtalk, Google Hangouts – le inlocuiesc pe cele traditionale de telefonie si SMS din care operatorii fac bani. De partea cealalta, Intel doreste o prezenta mai mare pe dispozitivele mobile, astfel ca noul Tizen va fi disponibil chiar si pe procesoarele x86. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.