Google vs Samsung: coreenii vor lansa mai multe telefoane Tizen in 2013
Scris de Daniel Ionascu
Samsung incepe sa se distanteze de Android si planuieste lansarea mai multor telefoane Tizen in acest an, in tentativa de a-si controla destinul fara a fi dependenta de alte companii pentru software-ul folosit.
Dupa ce in Yomiuri Shimbun a aparut un articol potrivit caruia operatorul nipon NTT DoCoMo va oferi in acest an smartphone-uri bazate pe Tizen, un reprezentant al Samsung a confirmat informatia pentru Bloomberg. “Planuim lansarea de noi dispozitive competitive in acest an si vom continua sa extindem oferta in functie de conditiile de piata”, se arata intr-un raspuns trimis prin email. Este de asteptat ca acestea sa fie disponibile mai intai de toate in Extremul Orient, in Coreea de Sud si Japonia, iar apoi sa fie aduse si pe pietele din estul Europei, asa cum s-a intamplat si cu telefoanele Bada, urmand ca in functie de vanzari sa fie promovate si in vestul Europei si in SUA. Primul telefon Samsung cu Tizen va fi prezentat in februarie la Congresul Lumii Mobile de la Barcelona, conform SamMobile.
Bazat pe Linux, dar mostenind MeeGo si Bada
Tizen a luat fiinta din fostul MeeGo, a carui dezvoltare a fost incetata de catre Nokia, insa preluata de catre Intel. Mai mult, Samsung a anuntat ca va introduce in proiect si propriul sau sistem de operare Bada, alaturi de care mai sunt adaugate si alte initiative Linux, precum LiMo. Proiectul este supervizat de Linux Foundation, ceea ce constituie inca un sprijin important, deoarece comunitatea open source nu este multumita de restrictiile pe care le impune Google in Android. Alaturi de cei doi giganti se mai afla in barca producatorii Panasonic si NEC si operatorii NTT DoCoMo, SK Telecom, Orange, Vodafone si Telefonica. Operatorii doresc un al treilea sistem de operare puternic deoarece Apple si Google devin prea puternice si le reduc rolul la a fi doar retele de transmisie, fara niciun cuvant de spus. Apple forteaza operatorii telecom sa subventioneze puternic iPhone, ceea ce le reduce profiturile, in vreme ce serviciile oferite de Google pe internet – Gmail, GTalk, Google Hangouts – le inlocuiesc pe cele traditionale de telefonie si SMS din care operatorii fac bani. De partea cealalta, Intel doreste o prezenta mai mare pe dispozitivele mobile, astfel ca noul Tizen va fi disponibil chiar si pe procesoarele x86.
Dependenta nesanatoasa
Pe de alta parte intre Google si Samsung exista o dependenta prea mare pentru a fi sanatoasa. Samsung nu vrea transformarea intr-un simplu manufacturier deoarece istoria PC-urilor a aratat ca producatorii s-au canibalizat intre ei prin preturi tot mai mici iar marile profituri le-a facut doar Microsoft. Dincolo, Google nu vrea sa devina bratul de cercetare-dezvoltare al Samsung. Chiar daca si alti producatori mici ca HTC sau LG au realizat profituri minuscule din productia de gadgeturi Android, pana acum Samsung este singura companie care chiar produce profituri colosale. In decembrie, coreenii au anuntat un profit-record de 7,4 miliarde de dolari pe ultimele trei luni, cu 91% in crestere fata de anul trecut. In fapt, datorita muncii gratuite facute de Google, Samsung a ajuns sa realizeze un profit mai mare chiar decat Google. Analistul Horatiu Dediu de la Asymco arata recent ca Samsung detine o cota prea mare din vanzarile Android incat ameninta chiar motorul de cautare. Samsung a livrat in cel de-al treilea trimestru 56,9 milioane de smartphone-uri si a avut o cota de piata de 35% din piata, fiind primul producator din lume, potrivit Strategy Analitics. Asta inseamna cam jumatate din vanzarile Android, ceea ce este imens. Mai mult, in 2012 Samsung a lansat tot mai multe servicii proprii in afara ecosistemului Google, de la S Voice – contracandidatul Siri de la Apple, pana la Music Hub si Games Hub. De asemenea, a lansat AdHub Market, un serviciu propriu de reclama pe mobile care concureaza direct Google. Concomitent, mai detine deja Samsung Apps, propriul magazin online de aplicatii. Daca a Amazon a bifurcat pur si simplu Android si a inlocuit serviciile Google cu cele proprii, Samsung o va lua pe alta cale, utilizand Tizen. Iar acesta va putea rula aplicatiile Android, asa cum o face deja QNX de la Research in Motion.
Enigma Motorola
In fine, o alta temere a Samsung este ca Google va favoriza Motorola, dupa ce a preluat-o in urma unei tranzactii de 12,5 miliarde de dolari. Dincolo, de teama ca Samsung va urma modelul Amazon, Google a inceput deja sa lucreze impreuna cu Motorola la un telefon avansat, cu ecran care se indoaie si carcasa de ceramica. Acesta va putea fi controlat prin gesturi, dupa ce Motorola a cumparat in luna octombrie Viewdle, o firma specializata in tehnologii de recunoastere a imaginilor si gesturilor. Este asteptata si o baterie puternica, precum cea de pe Razr Maxx HD si un software foto performant. Astfel se ajunge la situatia paradoxala in care o profetie se indeplineste singura: desi fac o pereche perfecta, Samsung fuge de Google spre Tizen de teama Motorola iar Google se reorienteaza spre Motorola din cauza Tizen.
Coltul analistului
Ca raspuns, Google va aduce in viitor tot mai multe imbunatatiri Android, insa Motorola va dezvolta software proprietar, astfel ca “adevaratul” Android se va gasi doar pe dispozitivele Motorola. Asta inseamna o integrare tot mai mare pe verticala a Google.
Pentru Samsung, insa, trecerea progresiva la Tizen va insemna o strategie multi-sistem care i-a priit gigantului pana acum. Insa profiturile nu au venit pentru ca sud-coreenii au mizat pe mai multe platforme, ci pentru ca Samsung detine vaste capacitati de productie pentru componentele utilizate, de la ecrane AMOLED si baterii pana la procesoare, memorii RAM si NAND. Astfel a reusit sa-si controleze costurile, ceea ce i-a adus un avantaj fata de concurenta deoarece competitori ca Apple, HTC, RIM sau Nokia sunt dependenti de furnizori. Singurele companii cat de cat integrate in privinta productiei de componente sunt LG si Sony.
Or, intrand pe productia de software si furnizarea de servicii, Samsung isi va taia singura craca de sub picioare si va pati exact ce a patit Apple in fiasco-ul cu hartile, doar ca la magnitudine mult mai mare. Nu trebuie uitat cat au patimit o serie producatori care isi realizau propriul software din cauza greutatilor intalnite: Nokia a renuntat la Symbian, Palm a crapat, HP s-a fript cu webOS iar Research in Motion este un dezastru ambulant.
Cum ar fi ca Galaxy SIV sa vina cu o varianta Android si cu alta Tizen?
PS: In caz ca va intrebati, o parte din Tizen este realizata la centrul de cercetare Intel din Bucuresti…
Etichete: analiza, Android, Bada, Bada OS, extern, Google, Intel, Linux, MeeGo, NEC, NTT DoCoMo, operatori telecom, Orange, Panasonic, recomandari, Samsung, sisteme de operare, SK Telecom, stiri, telecom, Telefonica, Tizen, video, Vodafone
Comentarii (4)
Interesant!
[…] giganti pentru folosirea Windows Phone, in vreme ce pe alt plan Amazon a bifurcat Android iar acum Samsung e pe cale sa adopte Tizen pe scara larga. HP poate fi de un real folos pentru Google, in contextul in care Android este pe cale sa ia cu […]
[…] a inceput in ultimii ani o ofensiva in incercarea sa de delimitare de Google: si-a lansat Samsung Apps – propriul magazin de aplicatii, ca si hub-uri pentru servicii […]
[…] n-au ingropat bine „securea razboiului“ ca gigantii Google si Samsung au ajuns din nou la cutite, iar de data aceasta motivul il constituie […]