HP va lansa o tableta Android cu procesor Tegra 4

Scris de

Dupa ce si-a dat de doua ori cu stangul in dreptul in privinta tabletelor, o data cu webOS si apoi cu Windows 8, Hewlett-Packard s-a hotarat, in sfarsit, sa intre in lumea Android.

Cel mai mare producator mondial de calculatoare va lansa in acest an o tableta high-end Android, care va veni cu procesor quad-core Nvidia Tegra 4, bazat pe arhitectura ARM Cortex A15, scrie ReadWrite, citand surse familiare. Consola Project Shield, realizata tot de Nvidia pe baza Tegra 4, este programata sa apara pe piata in al doilea trimestru al acestui an, in vreme ce Toshiba si Vizio lucreaza si ele la tablete cu acelasi SoC. HP exploreaza si ideea lansarii un smartphone bazat pe Android dupa esecul avut cu Palm si dupa ce HP s-a spalat pe maini si a facut webOS open source, insa comentariile recente ale directoarei Meg Whitman indica faptul ca HP nu va lansa un telefon in acest an.

Pe de alta parte, HP a cochetat cu tabletele Android inca din 2010, o seama de utilizatori ai TouchPad trezindu-se ca au Android instalat pe gadgeturile lor in locul webOS. Recent, HP s-a aliat cu Google si in privinta Chrome OS, lansandu-si propriul Chromebook.
HP este mult in urma rivalilor in domeniul dispozitivelor mobile si are masiv de recuperat fata de Apple si Samsung. Cum tabletele si smartphone-urile sunt viitorul, HP nu-si poate permite sa lipseasca de pe aceste piete, mai ales ca segmentul calculatoarelor cunoaste un declin continuu in “era post-PC”.

Ce este un PC?

HP se dueleaza cu Lenovo pentru coroana de rege al calculatoarelor, insa daca si tabletele sunt considerate PC-uri, atunci Apple e pe primul loc, cu 27 de milioane de unitati livrate in ultimul trimestru din 2012 iar HP cade pe pozitia a doua, cu 15 milioane de unitati. Tot mai multa lume considera ca tabletele trebuie sa fie considerate tot PC-uri din cauza ca utilizatorii fac in mare cam aceleasi lucruri pe care le fac pe un laptop iar celor care arata cu degetul in privinta diferentelor de performante intre un laptop si o tableta li se poate indica si diferenta intre performantele unui desktop si ale unui notebook. Mai ales ca tehnologia ARM evolueaza puternic iar performantele cresc exponential de la un an la altul.

Coltul analistului

La prima vedere, adoptarea Android pare o masura disperata, insa adevarul e acum era calculatoarelor a luat sfarsit. Iar rivali mai sprintari, precum Lenovo, ofera acum o droaie de tablete si smartphone-uri si deja incep sa aiba succes. Pe de alta parte, atragerea HP pe orbita Google este un mare castig pentru motorul de cautare care a vazut recent Dell parasind fabricarea de tablete Android si sarind in barca Microsoft o data cu delistarea companiei. Google a pierdut si Nokia in favoarea Microsoft in urma parteneriatului dintre cei doi giganti pentru folosirea Windows Phone, in vreme ce pe alt plan Amazon a bifurcat Android iar acum Samsung e pe cale sa adopte Tizen pe scara larga. HP poate fi de un real folos pentru Google, in contextul in care Android este pe cale sa ia cu asalt si calculatoarele o data cu introducerea in sistemul de operare a unui mod desktop in viitoarele versiuni.

HP va tine un eveniment privat la Congresul Lumii Mobile de la Barcelona la finele acestei luni.

Sursa: ReadWrite.com
Sursa foto: Ars Technica

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] toate acestea, nu e ceea ce va asteptati, asa ca lasati in urma fantezia cu procesor quad-core nvidia Tegra 4. Dispozitivul are un display de 7 inci LCD de tip FFS+, cu rezolutie 1024 x 600 iar sub carapace […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.