HP face un cadou de miliarde, sistemul de operare webOS devine nemuritor

Scris de

Dupa cateva luni de suferinta, sontac-sontac, Hewlett-Packard – cel mai mare producator mondial de calculatoare – a intors aproape toate deciziile luate de fostul sef Leo Apotheker.

Mai intai a fost anulata decizia de separare a diviziei de PC-uri, pentru ca acum Meg Whitman sa anunte ca va pastra webOS, dar pe care il va face public sub licenta open source. Astfel, orice companie sau entuziast va putea porta sistemul de operare pe gadgeturi, compania retinand insa drepturile pentru el, doar folosirea urmand a fi gratis.
Expertii apreciaza webOS pentru capabilitatile de multitasking si de manageriere a contactelor insa “bijuteria” Palm nu a prins prea bine la populatie din cauza hardware-ului pe care a venit si a lipsei crunte de aplicatii. Prezenta flashului instalat elimina, insa, nevoia pentru un numar masiv de aplicatii.
Sistemul de operare este unanim apreciat drept un concurent perfect pentru iOS de la Apple insa nu a avut tractiune, fiind deocamdata instalat doar pe vreo 750.000 de dispozitive.
webOS are deja suport pentru procesoare dual-core, pentru 4G LTE dar si pentru ecrane cu rezolutie mare si moduri hotspot, ceva ce Windows Phone “Mango” nu ofera deocamdata. Platforma a fost cheia achizitiei de 1,2 miliarde de dolari a Palm in 2010.

Deocamdata webOS nu ruleaza decat pe procesoare Qualcomm, asa ca cel putin HTC poate incepe aproape imediat sa ofere telefoane si tablete cu webOS, aducand un suflu nou. Faptul ca webOS va fi facut open source duce spre o strategie asemanatoare cu ceea ce a facut Google prin Android. Aceasta era singura solutie logica pe care HP putea sa o ia pentru a putea permite platformei sa traiasca din sprijinul entuziastilor si pentru a creste baza de utilizatori prin cooptarea altor producatori. In plus, daca totul merge bine, nu va dura mult pana cand producatorii chinezi ca ZTE Corp si Huawei sa inceapa sa ofere terminale ieftine in incercarea de a se diferentia si acapara cota de piata.

De asemenea, HP a anuntat ca anul viitor sau in 2013 va lansa tablete cu webOS, ceea ce nu-i o mare surpriza din moment ceanalistii se asteapta ca Windows 8 sa nu aiba un impact foarte mare pe piata, asa ca HP se poate folosi de ce are in propria gradina, mai ales ca TouchPad a ajuns a doua cea mai populara tableta in SUA, in urma iPad, dupa reducerile de pret.

Pe de alta parte, Nokia este un contraexemplu, avand in curtea sa un intreg “cimitir” de sisteme de operare moarte: Symbian, Maemo si chiar si MeeGo.

Nu stiu voi, dar eu abia astept telefoane HTC cu webOS…

Sursa: The Verge
Sursa foto: lifecycletheory.blogspot.com

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] vanzarea catre Hewlett-Packard, care a sfeclit toata gama, inchiderea diviziei hardware, urmata de trecerea sistemului de operare in zona open-source si, in final, vanzarea webOS catre […]

  2. […] webOS a fost facut open source, dar pe urma a fost vandut catre LG Electronics, care l-a montat pe televizoarele sale inteligente. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.