Palm revine la viata, ca subsidiara a chinezilor de la TCL, proprietarii marcii Alcatel

Scris de

palm hp pre 3 hp touchpadDoamnelor si domnilor, notati aceasta zi in calendar, caci am trait istoria: Palm, unul dintre inventatorii smartphone-urilor, alaturi de Psion, revine la viata, brandul fiind resuscitat de catre gigantul chinez TCL Communications, proprietarul marcii Alcatel.

TCL a anuntat ca Palm va fi o noua subsidiara a sa din SUA si isi va pastra radacinile de companie cu radacinile in Silicon Valley, anuntul fiind o incercare a grupului chinez de a intra pe piata americana.

In ciuda fanilor sai, Palm are o istorie trista: compania a lansat in 2009 telefoanele Pre cu sistem de operare webOS, acesta fiind unul dintre cele mai apreciate sisteme de operare la acel moment, capabil sa concureze cu iOS de la Apple. Dar vanzarile companiei au scazut constant, astfel ca fostul sau director general Jon Rubinstein a decis sa scoata la vanzare compania.

Aceasta a fost preluata de catre gigantul Hewlett-Packard, pe atunci cel mai mare producator de calculatoare din lume. HP anunta in acel moment ca vrea sa impuna webOS pe smartphone-uri, tablete, ba chiar si pe imprimante si calculatoare.
Numai ca Mark Hurd, directorul general de atunci al HP a fost fortat sa plece de la companie in urma unui scandal sexual, iar noul sef, Leo Apotheker a stopat productia de tablete si telefoane.

Ulterior, HP a trecut prin noi probleme, ajungand la conducerea grupului Meg Whitman, care a facut valuri concedieri si a avut de gestionat preluarea Autonomy, companie care a provocat mari pierderi grupului.

Ulterior, webOS a fost facut open source, dar pe urma a fost vandut catre LG Electronics, care l-a montat pe televizoarele sale inteligente. In final, si patentele Palm au fost vandute catre Qualcomm, cel mai mare producator de procesoare pentru dispozitive mobile. Nici HP nu a dus-o mai bine, urmand sa se sparga in doua.

Acum, cel mai probabil Palm va veni cu Android.

Gigantul tacut

Dincolo, TCL este un grup chinez mai putin cunoscut in Vest, dar care are vanzari de peste 11 miliarde de dolari pe an. Produce aproape orice, de la telefoane, smartphone-uri si tablete, pana la televizoare, aparate de aer conditionat, frigidere.
La nivel mondial, compania este cel de-al treilea producator de televizoare, dupa Samsung si LG.

Moartea marcilor electronice celebre

Trecerea Palm in curtea TCL vine pe un trend masiv de transfer a unor marci occidentale celebre in curtea unor companii asiatice. Cel mai bun exemplu este chiar folosirea brandului Alcatel de catre TCL pentru smartphone-uri si tablete, compania telecom retragandu-se de pe aceasta piata pentru a se concentra doar pe realizarea de echipamente telecom in urma fuziunii cu Lucent.

Acelasi fenomen se petrece si cu Nokia, care a vandut divizia hardware catre Microsoft, concentrandu-se doar pe segmentul telecom. Recent, Nokia a lansat o tableta sub brandul sau celebru, dar gadgetul este produs de catre Foxconn, gigantul care asambleaza iPhone si iPad pentru Apple.

Recent si Motorola a trecut prin acelasi gen de transfer: a fost preluata de Google, care i-a retinut patentele si a vandut divizia de decodoare media, iar acum a ajuns in curtea chinezilor de la Lenovo.

In fine, si alte marci celebre se produc acum sub licenta, precum Philips, Kodak sau Polaroid.

Sursa: Engadget
Sursa foto: Qortuba.org

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.