Xiaomi si Huawei, umar la umar la vanzarile de smartphone-uri

Scris de

huawei honor 6 vs xiaomi mi4Grupul chinez Xiaomi a inregistrat anul trecut venituri de 11,97 miliarde de dolari in urma triplarii vanzarilor de smartphone-uri, de 18,7 milioane de unitati in 2013 la 61,1 milioane de bucati, compania luptand din greu cu rivala Huawei pentru pozitia a treia in topul producatorilor mondiali de telefoane inteligente.

Gigantul telecom a anuntat vanzarea a 75 de milioane de smartphone-uri, insa veniturile aduse de catre acestea s-au ridicat la 11,8 miliarde de dolari, Huawei fiind astfel surclasata de catre rivala sa mult mai tanara.

Xiaomi a fost infiintata in anul 2010 de catre Lei Jun, acesta fiind cunoscut drept „Steve Jobs al Chinei“. Xiaomi s-a facut cunoscuta prin vanzarea de telefoane care copiaza designul produselor Apple, dar care ofera functii foarte avansate la preturi foarte mici. Xiaomi a dezvoltat o strategie de a ocoli comercializarea produselor sale prin operatorii telecom, concentrandu-se doar prin vanzarea online.
Compania l-a atras in 2013 pe Hugo Barra, pe atunci vicepresedinte pentru Android la Google. Xiaomi s-a dezvoltat puternic in ultimii ani, ajungand sa fie evaluata luna trecuta la 45 de miliarde de dolari in cadrul unei runde de atragere de capital. Astfel, aceasta a devenit cea mai valoroasa tanara firma din lume, depasind chiar si serviciul de transport Uber.

Recent, Xiaomi a anunțat ca va investi un miliard de dolari in continut video online, pentru a sprijini vanzarile serviciului sau Mi Box. Analistii estimeaza ca veniturile din publicitatea realizata prin intermediul videoclipurilor de pe internet in China s-au ridicat la 2,6 miliarde de dolari in 2014, de la 221 de milioane de dolari in 2009. De asemenea, grupul s-a extins si in domeniul software-ului, vanzand utilizatorilor propriilor smartphone-uri softuri si programe. In fine, Xiaomi construieste si o consola de jocuri si a lansat deja un controller de jocuri, dupa ce anterior a prezentat si o gama de televizoare proprii.

Xiaomi este acum cel mai mare producator din China si al treilea din lume, la mare concurenta cu Huawei. Recent, Xiaomi a inceput extinderea in India.

Huawei, un gigant in infrastructura telecom

Huawei din urma a dezvoltat gama de smartphone-uri Honor, pe care le comercializeaza doar online pentru a contracara Xiaomi, in vreme ce mult mai cunoscuta serie Ascend este comercializata si in Europa si SUA. Fondata in 1987 de catre Ren Zhengfei – un fost inginer in Armata chineza – Huawei a devenit o forta de temut in domeniul echipamentelor telecom. Grupul a inregistrat anul trecut venituri de de 46 de miliarde de dolari, in urcare cu 15% fata de 2013. Din aceasta cifra, segmentul de smartphone-uri a adunat de unul singur 11,8 miliarde de dolari. Huawei isi propune ca in 2018 sa ajunga la 100 de milioane de smartphone-uri comercializate anual.
Huawei a avut de suferit in ultimii ani de o imagine mai proasta din cauza perceptiei ca statul chinez spioneaza companiile si institutiile occidentale prin infrastructura sa. In SUA chiar a fost declarata pericol la adresa securitatii nationale.

Lenovo, un concurent serios dupa ce a preluat Motorola

Cele doua grupuri chineze vor avea, insa, un alt adversar de calibru. Si tot din China, respectiv grupul Lenovo. Devenit celebru dupa cumpararea diviziei de calculatoare a IBM, Lenovo a ajuns cel mai mare producator mondial de PC-uri, depasind Hewlett-Packard. Anul trecut, Lenovo a anuntat insa o alta tranzactie, dar de data asta pe domeniul smartphone-urilor: achizitia Motorola de la Google.

De altfel, aceasta din urma a vandut 16,9 milioane de smartphone-uri in trimestrul al treilea din 2014, potrivit IDC. Suplimentar, Motorola mai vinde in jur de 6 milioane de unitati, datorita succesului avut cu Moto G si Moto E, care impacheteaza hardware bun la preturi mici.

Alcatel plus Palm, revelatia anului 2015

Concomitent, pe langa cei trei giganti de mai sus mai au vanzari impresionante si ZTE Corp, care produce atat smartphone-uri si tablete cat si echipament telecom, dar si TCL Communications. Daca sub acest nume compania este o ilustra necunoscuta, trebuie sa aflati ca TCL produce telefoanele Alcatel. Iar zilele trecute presa scria ca aceasta a preluat numele Palm, fiind asteptata o re-lansare a acestui brand, dar sub sistem Android.

In fine, China rezerva si o serie de surprize foarte placute cunoscatorilor, prin produse foarte apreciate realizate de catre producatori ca One Plus – care produce modelul de mare succes One Plus One, care vine cu Cyanogen, Meizu, Oppo sau Gionee. Vanzarile acestora sunt, insa, cu mult mai mici.

Sursa: TechCrunch
Sursa foto: www.spemall.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.