Nokia revine in lumea electronicelor cu tableta N1, bazata pe Android

Scris de

nokia-n1-android-tablet-foxconnDupa ce a pasat „cartoful fierbinte“ catre Microsoft, grupul finlandez Nokia tocmai ce a revenit in lumea electronicelor cu tableta N1, bazata pe sistemul de operare Android de la Google si produsa de Foxconn.

Gadgetul are un ecran de 7,9 inci cu rezolutie 2048 x 1536, procesor Intel Atom Z3580 cu patru nuclee tactate la 2,4 GHz, 2 GB de memorie RAM si o capacitate de stocare de 32 GB. In spate are o camera de 8 megapixeli si o alta de 5 megapixeli in fata.

Va fi disponibil la Anul Noul Chinezesc, adica data de 19 februarie 2015, urmand ca apoi sa ajunga in Rusia.

Costa 249 de dolari si va fi produs de catre Foxconn, care asambleaza si iPhone si iPad pentru Apple. Designul seamana izbitor cu iPad Mini, inclusiv grila de jos pentru boxe. Spre comparatie, iPad Mini costa 399 de dolari. De altfel, atat formatul 4;3, cat si ecranul si rezolutia arata clar ca tinta este iPad Mini. Ba mai mult, aceasta este mai subtire decat gadgetul Apple, avand 6,9 milimetri, si este mai subtire – cu 318 grame.

Foxconn se va ocupa de productia, distributia si vanzarea sa si va asigura serviciile cu clientii. In schimb, producatorul chinez va folosi designul si tehnologiile furnizate de compania finlandeza si urmeaza sa plateasca pentru licenta de folosire a marcii Nokia.

“Z Launcher”

Modelul foloseste Android 5.0 Lollipop, insa, interfata este tot una proprie Nokia, nu cea clasica, fiind un launcher altoit peste sistemul de operare de la Google. Reprezentantii companiei din Finlanda au declarat ca N1 este prima tableta care va avea un „motor predictiv“ care va „invata“ treptat obiceiurile utilizatorului si va crea scurtaturi pe ecran catre cele mai folosite aplicatii, contacte si continut web. Denumit “Z Launcher”, acesta va avea cel mai probabil aceeasi soarta ca si Facebook Home, un dezastru notoriu, pentru ca folosirea sa complica inutil interfata si utilizarea dispozitivului.

Philips, Alcatel

Acesta este primul dispozitiv lansat de catre nordici de la vanzarea diviziei de telefoane catre Microsoft pentru 7,2 miliarde de dolari in luna aprilie. Potrivit termenilor contractului, Nokia nu are voie sa produca smartphone-uri pana in 2016. Reprezentantii companiei au anuntat, insa, ca brandul sau poate fi licentiat si altor companii. Cele mai interesate ar putea fi tot o serie de societati din China, TCL Communication folosind cu succes brandul Alcatel, in vreme ce Philips isi licentiaza brandul la randul sau.

O greseala recunoscuta e pe jumatate iertata

Trecerea Nokia pe Android este, practic, o recunoastere a faptului ca scandinavii au gresit dupa ce au ales trecerea la Windows Phone in locul batranului Symbian. In acel moment, mai multi analisti si investitori au pus sub semnul intrebarii folosirea sistemului de operare al celor de la Microsoft, iar rivalii au ironizat parteneriatul. Ulteior, Nokia a devenit cel mai mare producator de smartphone-uri cu Windows Phone, insa a pariat tot pe acesta si a pierdut circa 5 miliarde de euro in decursul a noua trimestre.

Alte companii au imbratisat Android si realizat profituri impresionante, precum Samsung sau Xiaomi, noua senzatie din China.

Sursa: Engadget

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.