Analist: Parteneriatul Nokia-Microsoft nu va fi de succes

Scris de

Dupa postarea unor rezultate financiare teribile saptamana aceasta, Nokia pare sa fi intrat in “spirala mortii”.

A pierdut coroana de cel mai mare producator de smartphone-uri in fata Apple dupa ce a vandut doar 16,7 milioane de unitati din toata gama sa imensa (N8, C7, E7, X7, C6-01 pe Symbian etc) in vreme ce iPhone s-a dat ca painea calda, cu 20,3 milioane de exemplare comercializate. Si mai trebuie ca Samsung sa prezinte rezultatele financiare si sa ajunga pe primul loc. Mai rau, Nokia “a ars” in acest trimestru 2,5 miliarde de euro din lichiditatile pe care le avea si acum mai detine doar 3,9 miliarde de euro in conturi. Spre comparatie, Apple are 76 de miliarde de dolari…

Nokia pierde 7% cota la fiecare trei luni

Ceea ce este si mai grav este ca mai are doar o cota doar 15% in zona de telefoane inteligente dupa ce acum cativa ani avea 50%. Si pierde cate 7% pe trimestru. In ritmul acesta, Nokia va mai avea doar 7% cand va aduce pe piata primele telefoane cu Windows Phone 7, precum prototipul “Sea Ray”, prezentat recent.
“Intr-o piata foarte schimbatoare, Nokia pierde teren foarte rapid”, scria analistul Pierre Ferragu, de la Sanford C. Bernstein, intr-o nota catre investitori obtinuta de All Things Digital. “Compania a pierdut o cota de piata semnificativa din nou in al doilea trimestru, 7 puncte procentuale in smartphone-uri si 6 puncte in zona telefoanelor de baza”. Colaborarea cu Microsoft apare acum foarte putin probabil sa fie de succes, din moment ce brandul Nokia pierde teren rapid.
Ferragu spune ca Android este principala probleme identificata de managementul Nokia pentru trendul negativ al Nokia, in special in Europa. Android a ajuns de la 11% anul trecut la 36%.

Se pot face telefoane Windows Phone 7 ieftine?

Fereastra de oportunitate a Nokia se inchide repede. Directorul executiv Stephen Elop vrea sa produca telefoane cu Windows Phone 7 ieftine care sa bata Android, insa din cauza cavalcadei Android, e greu ca un al treilea sistem de operare, pe langa iOS de pe iPhone, sa mai poata rasari. Vestea e nasoala si pentru Microsoft: gigantul si-a crescut oferta de aplicatii in Windows Marketplace pana la 25.000, dar baza de utilizatori nu a urcat, chiar daca gradul de satisfactie al utilizatorilor cu telefoanele este de 57%, fata de 50% la Android si 70% la iPhone.
“Rezultatele Nokia au fost foarte rele. Aproape orice merge in directia gresita. Nokia trebuie sa se miste cu viteza fulgerului pentru a-si imbunatati portofoliul”, spune si Neil Mawston de la Strategy Analytics.

Cu toate acestea, IDC considera acum o luna ca Windows Phone 7 va ajunge in 2015 sa fie al doilea sistem de operare ca popularitate, dupa Android, cu o cota de 20%.

Déjà vu

Nu stiu voi, dar eu am mai avut o data acest déjà vu, exact anul trecut in vremea asta, cand Nokia era in deriva, executivii sai plecau pe capete pentru ca in septembrie sa fie adus Elop…
Si ce e acum culmea, pe langa un an pierdut degeaba de Nokia, este ca dispozitivele sale WP 7 vor aparea pe piata intr-un moment clar nefavorabil si nu vor avea vizibilitate. In primul rand, in septembrie Apple va scoate iPhone 5 si va lansa iCloud, plus iPhone 4S – o versiunea pentru segmentul mediu. De asemenea, in ultimul trimestru al anului, Google va aduce Android Ice Cream Sandwich, ceea ce va marca sosirea telefoanelor cu procesoare quad-core. Spre exemplu, Motorola deja lucreaza la asa ceva…

In acest ritm, atat HTC cat si RIM, cu ale telefoanele sale BlackBerry, vor depasi Nokia la numarul de smartphone-uri vandute, pana la finele anului.

Poate ar trebui sa dea de gandit unora ca si Palm aproape s-a scufundat dupa ce a facut un parteneriat cu Microsoft pentru a instala Windows Mobile pe seria Treo. S-au trezit si au realizat webOS, propriul sistem de operare intuitiv, dar a fost prea tarziu.

Daca nu, intotdeauna exista pentru Nokia optiunea de a face iar galosi de cauciuc…

Sursa: Seattle Pi
Sursa foto: All Things Digital

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] surpriza pentru unii analisti, Pierre Ferragu, de la Sanford Bernstein, avertizand inca din vara ca parteneriatul Nokia-Microsoft nu va fi unul de succes. Recent si Danske Bank a notat ca Microsoft va cumpara divizia de telefonie a Nokia in prima […]

  2. […] dupa ce au ales trecerea la Windows Phone in locul batranului Symbian. In acel moment, mai multi analisti si investitori au pus sub semnul intrebarii folosirea sistemului de operare al celor de la Microsoft, iar rivalii au ironizat parteneriatul. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.