Adio Nokia: Microsoft a lansat Lumia 535, primul smartphone fara brandul finlandez

Scris de

microsoft_lumia_535Microsoft a lansat smartphone-ul Lumia 535, primul model din gama sa care numai include numele Nokia, dupa ce gigantul american a preluat divizia de telefonie de la finlandezi pentru 7,2 miliarde de dolari.

Americanii au avut termen de a folosi numele Nokia foarte putin pe gama de smartphone-uri, dar au voie sa foloseasca mai departe brandul pe telefoanele simple. Astfel, compania a ales varianta de „Microsoft Lumia“ pentru dispozitiv, ceea ce ne arata si incotro va merge gama.

Lumia 535 cantareste 146 de grame si prezinta un ecran de 5 inci, procesor quad-core tactat la 1,2 GHz, in vreme ce memoria RAM a ajuns la 1 GB. Vine cu o camera de 5 megapixeli, ruleaza sistemul de operare Windows Phone 8.1 si va costa 110 euro.

Batalia pe servicii cloud, via gadgeturi ieftine

Faptul ca Microsoft insista pe pretul mic arata si modul in care va pune accent gigantul american pe viitoarea gama: dupa ce a anuntat deja ca sistemul de operare va fi oferit gratis, acum anunta un smartphone ieftin. Acest lucru inseamna ca Microsoft va marsa pe terminale ieftine pentru a creste popularitatea Windows Phone, urmand sa isi promoveze propriile softuri si servicii cloud prin acestea. Asta in conditiile in care Windows Phone nu are decat o cota de 2,5% la nivel mondial, potrivit IDC.

De altfel, inca de la aceasta lansare Microsoft a pus accent pe faptul ca ofera gratuit Office, Skype, One Drive, One Note si Cortana. Toate, cu exceptia asistentului virtual Cortana, se afla disponibile si pe celelalte platforme, insa directia e clara.

Microsoft vs Amazon, razboiul viitorului

Merita remarcat faptul ca Microsoft se integreaza vertical, urmand acelasi calapod ca si Amazon, ambii giganti fiind direct interesati in furnizarea de servicii de cloud computing. Insa pentru asta au nevoie de productie proprie de hardware, pentru a-si creste vizibilitatea serviciilor.amazon echo

Amazon a luat toata lumea prin surprindere dupa ce a prezentat acum cateva zile o boxa, numita Echo, care prezinta si o inovatie: un asistent virtual de tipul Siri. Aceasta poate citi stirile, poate rula podcast-uri, poate seta alarma, poate pune muzica – evident, cumparata pe Amazon – poate face rezervari, iti poate spune cum e vremea sau poate face cautari pe internet pentru tine.

Microsoft detine consolele de jocuri Xbox, a lansat tabletele Surface si a preluat divizia de telefonie de la Nokia. Dincolo, Amazon detine linia de e-readere Kindle, gama de tablete Kindle Fire, dispozitivul Kindle TV – folosit pentru streaming si jocuri, dar si smartphone-ul Fire Phone, care este insa un mare esec.

Apple si Google, ecosisteme gigantice

Pe de alta parte, cei doi giganti sunt deja in batalie si cu alti rivali, care au fost deja mai iuti de picior si care au dezvoltat ecosisteme impresionante, respectiv Apple si Google.

Daca Apple este prin excelenta o companie care vinde produse hardware (iPhone, iPad, iPod, Mac, Apple TV) si are nevoie de sisteme de operare si servicii unice pentru a se diferentia, Google functioneaza fix invers: pune la dispozitie o liota de servicii web si sisteme de operare la dispozitia utilizatorilor, dar si a companiilor care vor sa realizeze produse pe baza lor. Asa a reusit sa devanseze Apple, Nokia sau BlackBerry in domeniul mobil cu ajutorul Android sau Microsoft si Yahoo! pe segmentul motoarelor de cautare pe internet.

Sursa: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.