Gigantul Hewlett-Packard se sparge in doua, la fel ca Motorola

Scris de

hp-envy-ultrabookGigantul american Hewlett-Packard (HP) se va sparge in doua entitati, una care va combina diviziile de calculatoare si imprimante si alta care va include productia de softuri, furnizarea de servicii, unitatea de servere si de retelistica.

Cele doua entitati vor vor aproape egale, divizia de calculatoare personale şi imprimante raportand venituri de 55,9 miliarde de dolari in ultimul an fiscal, in timp ce divizia de servicii şi solutii IT a inregistrat venituri de 55,6 miliarde de dolari in aceeaşi perioada.

Compania care va produce laptopuri, desktopuri si tablete se va numi HP Inc, in vreme ce unitatea care va furniza servicii pentru corporatii va purta numele de HP Enterprise. Aceasta din urma va fi condusa de catre actualul director general al grupului, Meg Whitman, in vreme ce producatorul de hardware va fi condus de catre Dion Weisler, unul dintre actualii vicepresedinti.

Urmeaza lansari de smartphone-uri

Separarea va permite unitatii de calculatoare sa lanseze in viitor smartphone-uri, HP neavand in acest moment in oferta astfel de produse, desi anterior a cumparat Palm si promitea ca va duce sistemul de operare webOS inclusiv pe laptopuri si imprimante… Culmea, dupa ce Palm a fost inchis, HP a facut open source parti din sistemul de operare, pentru ca mai apoi sa il vanda catre LG Electronics. Aceasta din urma integreaza deja webOS in televizoare si in curand va lansa ceasuri inteligente pe aceasta platforma.

Scindarea companiei este practic o capitulare a lui Meg Whitman, dupa ce utilizatorii au inceput sa foloseasca tot mai mult smartphone-uri si tablete de la Apple si Samsung, iar grupul chinez Lenovo a luat coroana HP si a devenit cel mai mare producator mondial de PC-uri.

Anterior, un plan asemanator de a separa divizia de calculatoare a a avut in 2011 si fostul director Leo Apotheker, care a fost dat afara din cauza rezultatelor dezastruoase. Ulterior, Whitman a revenit si a oprit planul de separare a diviziei de calculatoare.
HP copiaza, astfel, pe urma IBM, care a vandut in 2005 unitatea de calculatoare catre Lenovo, in vreme ce unitatea de servere x86 a fost cumparata tot de chinezi recent.

Pe urmele Motorola

In fine, Motorola a urmat aceeasi cale, grupul dezmembrandu-se practic. Divizia care ofera statii radio este independenta si se numeste Motorola Solutions, aceasta cumparand in urma cu doi ani si pionierul gadgeturilor, Psion. Divizia de telefonie a fost cumparata cu tot cu patente de catre Google pentru 12,5 miliarde de dolari. Totusi, Google a pastrat doar patentele, iar unitatea si-a gasit un alt stapan: grupul chinez… Lenovo. Cu multi ani inainte diviziile de procesoare se separasera si ele in alte doua entitati, Freescale Semiconductor (in 2004) si ON Semiconductor (1999).

Ebay renunta la PayPal, EMC – presata sa renunte la VMware

HP se adauga pe lista companiilor din domeniul tehnologiei care au decis sa-şi separe afacerile sau sa renunte la o parte dintre ele, pentru a mentine un nivel satisfacator al competitivitatii. EBay a anuntat saptamana trecuta separarea de unitatea PayPal, in vreme ce EMC Corp – companie care activeaza in domeniul solutiilor de stocare, este presata sa separe furnizorul de solutii de virtualizare VMware.

Recent, HP a avut discutii cu EMC chiar in privinta unei posibile fuziuni. Aceasta ar fi acum mai probabila, dupa ce HP va termina separarea unitatii de calculatoare.

Sursa: CNET
Sursa foto: www.pcper.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Ulterior, webOS a fost facut open source, dar pe urma a fost vandut catre LG Electronics, care l-a montat pe televizoarele sale inteligente. In final, si patentele Palm au fost vandute catre Qualcomm, cel mai mare producator de procesoare pentru dispozitive mobile. Nici HP nu a dus-o mai bine, urmand sa se sparga in doua. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.