Forrester: Microsoft a pierdut prin neprezentare “razboiul tabletelor”

Scris de

Pana la momentul cand Microsoft va introduce pe piata sistemul de operare Windows 8 ARM pentru tablete, candva in toamna anului viitor, va fi deja prea tarziu pentru a captura o cota de piata considerabila in acest sector, potrivit firmei de cercetare Forrester Research.

Aceasta considera ca Windows 8 urmeaza o strategie de lansare concomitenta pentru mai multe produse, platforma fiind lansata simultan pentru calculatoare, servere, dispozitive compacte specializate precum cele medicale sau industriale, tablete si viitoarea generatie de telefoane Windows Phone. Or asta intarzie foarte mult intrarea Microsoft in joc, fiind deja in urma Apple – care practic a reinventat tabletele cu iPad, in urma producatorilor Android ca Samsung, LG, Motorola, ASUS si Acer, a companiei canadiene Research in Motion care a aruncat deja in lupta BlackBerry Playbook si a HP care a implantat webOS pe tableta TouchPad.
Astfel, Microsoft ar fi doar al cincilea venit pe piata si cu cat intarzie mai mult, cu atat fereasta de oportunitate se inchide mai repede. Gigantul va oferi un magazin de aplicatii si interfata Metro UI insa trebuie sa se diferentieze cu ceva mai mult fata de multitudinea de alternative.

Al cincilea ofertant de pe piata

Potrivit lui JP Gownder, analist care a fost co-autor la raport, “Microsoft a pierdut oportunitatea-cheie a varfului” de interes si a adaugat ca se afla “intr-o pozitie foarte proasta”. Spre exemplu, interesul consumatorilor pentru tablete cu Windows era 46% in SUA in primul trimestru al acestui an, fiind pe primul loc in preferinte, desi nu existau pe piata tablete de prima generatie echipate cu un Windows special croit pentru multitouch. In trimestrul al treilea, deja interesul a scazut la 25% si nu mai este pe primul loc.
Mai exact, dupa ce Apple a impus iPad pe piata iar producatorii Android s-au avantat cu produse avand specificatii mai bune – precum ASUS Transformer Prime  cu procesor pe patru nucleeAmazon si Barnes & Noble au revolutionat domeniul prin Kindle Fire si NOOK Tablet prin concentrarea pe oferta de servicii asociate si pretul mic.
Astfel, o mare problema a Microsoft este ca pana in toamna anului viitor deja va exista pe piata a treia generatie a iPad sau a produselor Samsung ori LG, in vreme ce asteptarile consumatorilor vor migra spre pretul mic.

Pe de alta parte, Forrester spune ca Microsoft va face multi bani cu Windows 8 pentru laptopuri si calculatoare desktop, asa ca nu va fi in pericol foarte curand, asa cum sunt Nokia sau RIM. Dar mai mult de cativa ani nu va mai putea trai din osanza…

HP, aproape obligata sa mentina webOS

Faptul ca Windows nu va avea mare impact in era “era post-PC” duce si la o concluzie suplimentara: HP va fi fortata sa mentina in dezvoltare sistemul de operare webOS pentru a putea reveni in 2012 pe piata tabletelor, deoarece nu se poate baza pe o oferta atragatoare din partea Microsoft. Va fi calea mai grea, dar executata bine, manevra va repune pe o traiectorie solida gigantul cuirasat pe care Leo Apotheker l-a esuat la tarm in mai putin un an de zile. Daca se contorizeaza si tabletele drept computere, Apple va depasi HP in 2012 si va prelua coroana de primul producator mondial de calculatoare de la HP, dupa ce aceasta a fost lider ani buni.

Sursa: ITProPortal
Sursa foto: Geektv.info

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] este publicat articolul : Forrester: Microsoft a pierdut prin neprezentare “razboiul tabletelor” – Renne – Rev… Intra pe eMag pentru a vedea ultimele oferte: laptopuri, televizoare, calculatoare, electronice, […]

  2. […] Sa vedem ce noutati va aduce in joc Microsoft prin Windows 8, alaturi de partenerii sai. Asta daca nu cumva va fi prea tarziu… […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.