Google vrea sa concureze Amazon in retail

Scris de

Google ia in considerare lansarea unui serviciu de livrare a produselor achizitionate online de catre consumatori, concurand direct cu Amazon.com, cel mai mare retailer electronic al lumii.

Liderul motoarelor de cautare este in discutii cu mari retaileri si companii de curierat, precum Macy’s, Gap Inc si OfficeMax, scrie Reuters, care citeaza Wall Street Journal. La sistem ar putea participa si firma de curierat United Parcel Services (UPS).
Serviciul Amazon Prime ofera livrare gratis in doua zile pentru 79 de dolari pe an iar cei care se aboneaza au si acces gratis la o biblioteca de peste 11.000 de filme, seriale si show-uri de televiziune.
Circa 40% din veniturile Google vin din surse care activeaza in retail, potrivit lui Scot Wingo, director executiv la compania ChannelAdvisor, care ofera consultanta pentru comertul online.
“O data ce un consumator intra in Amazon Prime, cautarile pentru produse pe Google trebuie ca scad precipitat”, a scris Wingo pe blog joi. El detine atat actiuni Google, cat si Amazon.
“Ca un utilizator de Prime, eu caut produse pe Google si in alte locuri (doar-nr) daca nu il gasesc pe Amazon”, a adaugat Wingo. “Amazon a creat un sistem care tine utilizatorii fideli si ei au cel mai bun motor de cautare a produselor din lume (A9 -nr). Asta inseamna 40% din internet, la care Google nu-si permite sa piarda serios cota de piata”, mai arata el.

“Androidul retailului”

Mai exact, oamenii nu vor cumpara produse de la Google sau de pe site-urile behemotului. Ci vor cumpara de pe site-urile retailerilor, combinand un serviciu deja existent de cautare a produselor care directioneaza oamenii pe site-urile acestora cu o componenta de livrare pe care Google intentioneaza sa o creeze si sa o supravegheze.
Se va putea sti astfel daca un magazin fizic din zona utilizatorului are produsul in raft. Google va oferi apoi consumatorilor optiunea de a primi marfa intr-o zi sau doua, pentru o suma de bani.
Google intentioneaza sa deschida pentru noua initiativa o arie de test in zona San Francisco.
Gigantul deja domina zona de cautare pe internet a produselor de catre cumparatori. Controlul pasilor urmatori, precum achizitia produsului si livrarea, are perfect sens economic, spune Eric Best, director executiv la firma de comert electronic Mercent.
Totusi, Amazon detine inventarul si are o retea masiva de depozite, asa ca poate controla strans procesul de preluare a comenzii si de furnizare a produsului acasa. Google va trebui sa se bazeze pe companii de logistica terte pentru a face asta. Ceea ce este un risc. “Consumatorii vor trebui sa aiba o experienta similara cu ceea ce deja au pe Amazon”, a mai afirmat Best.
Ceea ce vrea Google este, in fapt, “Androidul comertului electronic”: furnizeaza serviciul “coagulat” sub bagheta sa intr-un pachet asemeni sistemului de operare, care mai departe este implantat de retaileri/producatorii de telefoane si tablete. Un parteneriat cu WallMart si Best Buy in SUA sau cu Carrefour, Tesco sau producatorii de electronice ca Sony in Europa, ar fi ceva.

De ce nu eBay?

Operatiunea gandita de Google se poate imbina perfect cu Google Checkout, serviciul dezvoltat de companie pentru platile cu telefonul si alte activitati derulate prin “portofelul electronic”. Google poate beneficia astfel de popularitatea imensa a telefoanelor Android, care ocupa 52% din piata smartphone-urilor  vandute la nivel mondial. Platile cu telefonul sunt estimate sa fie urmatorul mare boom in zona mobilelor, gigantii IT de la Apple la Microsoft si pana la eBay si Facebook incercand sa cuprinda o felie cat mai mare in stadiu incipient.
Reversul este ca eBay, companie care detine serviciul de plati online PayPal, poate deja dezvolta un concurent serios pentru ceea ce vrea Google sa faca, lansand deja o platforma care se intentioneaza sa fie un “sistem de operare” generalizat si standardizat ce sa fie folosit de toti comerciantii. Deja eBay si Google s-au inclestat intr-o batalie legala si exact asupra Google Checkout

Daca e sa ma intrebati pe mine, informatia vine perfect pentru a da apa la moara unei concluzii trase de mine acum un an: Google ar fi trebuit sa fuzioneze cu Amazon pentru a putea concura Apple mai bine.

Sursa: Reuters
Sursa foto: www.nichepursuits.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Stirea vine sa se imbine perfect cu intentia Google de a construi alaturi de alti retaileri o componenta de livrare de produse care sa concureze Amazon …. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.