Raytheon a creat un “Google al spionilor”, care urmareste oamenii pe social media

Scris de

Contractorul militar Raytheon a dezvoltat un program care mineaza retelele sociale, atragand imediat protestele grupurilor care militeaza pentru drepturile online ale oamenilor, scrie The Guardian. Publicatia a pus mana pe o demonstratie video a tehnologiei, care se poate observa aici.

Supranumit “Google al spionilor”, softul este capabil sa adune vaste cantitati de informatie de pe site-uri precum Facebook, Twitter, Foursquare sau bloguri. Numit Riot – de la Rapid Information Overlay Technology – programul poate aduce cu doar cateva clicuri un “dosar” cu viata virtuala a unei persoane, cum ar fi prietenii, locurile vizitate sau viziunile politice ori religioase.

Raytheon este a 5-a companie de armament si aparare din lume, cu vanzari estimate de 25 de miliarde de dolari. Minarea de date de pe site-urile publice este considerata legala in majoritatea statelor lumii. Chiar in luna februarie a anului trecut, FBI a solicitat ajutor in devoltarea unei aplicatii care sa rascoleasca strafundurile internetului pentru monitorizarea cibernetica a indivizilor sau grupurilor recalcitrante. Anterior, institutia a cerut modificarea unui act astfel incat sa aiba o cale de acces facil la site-urile de comunicare cu multi utilizatori.

Evident, existenta unei astfel de unelte a provocat imediat agitatie. Ginger McCall, avocat la Electronic Privacy Information Centre, a ridicat semne de intrebare despre cum muntii de informatii adunati cu ajutorul tehnologiei Raytheon pot fi colectati fara reglementari.

Raytheon argumenteaza, in schimb, ca nu a pus in vanzare softul si ca totul a fost doar o prezentare a conceptului.

Sursa: The Guardian
Sursa foto: Fast Company

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.