Analiza: Chrome OS incepe sa castige pariul pe cloud si devoreaza Windows 8

Scris de

In 2011 Microsoft punea vanzarile slabe ale diviziei Windows in spinarea crizei economice si a popularitatii tabletelor. Iar industria IT isi punea toate sperantele de revenire in sosirea noilor procesoare Ivy Bridge de la Intel si apoi in lansarea noului Windows 8.

Ei bine, cum au venit, au si trecut. Ba mai mult, Windows 8 a inrautatit lucrurile si este chiar mai putin popular decat Vista. Anul trecut vanzarile de calculatoare au scazut la nivel mondial, pentru prima data in 11 ani, potrivit IHS iSuppli. Numai in ultimul trimestru din 2012 livrarile de PC-uri au scazut cu 6,4%, dupa cum spune si IDC. Iar Barclays atentioneaza ca cererea pentru PC-uri va scadea pentru anii care vin. “Ne reducem estimarile pentru perioada 2012-2016 din cauza conditiilor economice, a confuziei din jurul Windows 8, a canibalizarii continue din partea tabletelor si a ciclurilor prelungi de inlocuire”, scria la finele anului trecut analistul Ben Reitzes.

Confuzia din jurul Windows 8 se reduce la un singur punct: sistemul de operare nu este folosibil decat cu un ecran tactil. Or, laptopurile cu ecran tactil sunt putine si scumpe. Iar majoritatea calculatoarelor existente si a software-ului x86 din lume sunt destinate tastaturii si mouse-ului. Mai mult, Microsoft a eliminat butonul Start iar modul desktop este acum doar o aplicatie.
Ca atare, dintr-o data piata corporatiilor a devenit deschisa tuturor posibilitatilor, in ciuda dominatiei puternice a Microsoft timp de peste 15 ani.

Linux si cloud computing, combinatia fatala

Astfel intra in scena Google cu sistemul de operare Chrome OS. Bazat pe Linux si pe browserul omonim, acesta este in fapt un pariu pe care gigantul il face pe cloud computing. Nu ruleaza decat extensii si aplicatii web, insa in ultimii ani Google l-a tot rafinat si a adaugat facilitati. Si nu costa nimic. Initial, doar Acer si Samsung au lansat chromebook-uri. Ba laptopuri bazate pe Intel Atom, ba sisteme puternice cu puternicele procesoare Intel Core. Numite chromebox-uri, acestea au un design ce seamana cu iMac Mini si ofera (aproape) functionalitatea unui PC, la un pret de doua ori mai mic. Mai mult, Samsung ofera si o varianta bazata pe procesoare ARM Cortex A15, care ofera 80% din functionalitatea unui MacBook Air. Ingredientul-minune? Google Apps. Aceasta este suita de productivitate a colosului, care permite creare si editare de documente, tabele, prezentari si mai vine si cu email si calendar. Iar New York Times scria in decembrie 2012 ca suita oferita de Google incepe deja sa faca incursiuni in imperiul Microsoft Office. Acum, prin Chrome OS, Google mai adauga inca o piesa in puzzle.

Fortati, producatorii intra in hora

Ei bine, combinatia de preturi mici a hardware-ului, combinata cu lipsa virusilor electronici si cu serviciile Google se dovedeste a fi una fatala. Livrarile de chromebook-uri Acer au contorizat intre 5 si 10% din totalul calculatoarelor expediate de compania taiwaneza in SUA, dupa cum a declarat Jim Wong, presedintele Acer. Oficialul a precizat ca valoarea sa consista in faptul ca e mai sigur iar printre clienti se afla profesionisti si utilizatori masivi de net; institutiile educationale si corporatiile fiind si ele pe radar. Ce companie n-ar dori un laptop functional la 200-300 de dolari fara sa plateasca licente pentru sistemul de operare si anti-virus, platind Google doar o fractie din cat platea Microsoft? Confruntati cu scaderea vanzarilor de calculatoare, nici nu-i de mirare ca tot mai multi producatori intra acum in hora: Lenovo si Hewlett-Packard tocmai ce au anuntat lansarea a de chromebook-uri.

In final, nu iPad si nici telefoanele cu Android vor omori “gasca cu oua de aur” a Microsoft, ci Chrome OS si cloud computingul…

Sursa: RENNE
Sursa foto: TechCrunch

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] o serie de rivali, precum Samsung, Acer si Hewlett-Packard ofera chromebook-uri. Cel mai avansat in acest moment este Samsung, care ofera atat un competitor pentru MacBook Air de […]

  2. […] sunt laptopuri care ruleaza sistemul de operare Chrome OS, bazat pe cloud-computing, aplicatii web si un nucleu Linux, si care e conectat la serviciile Google. De asemenea, aceste […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.