Chromebook-urile sfideaza criza PC-urilor

Scris de

Chromebook-urile au ajuns in doar opt luni la 20-25% din piata americana de laptopuri sub 300 de dolari, potrivit datelor NPD Group, si la 4-5% din totalul vanzarilor de notebook-uri peste Ocean, conform Gartner.

Succesul acestora vine in conditiile in care piata PC-urilor se afla intr-o deriva totala, scazand cu inca 11% in trimestrul al doilea, din cauza concurentei mari facute de tablete, a problemelor de imagine avute de Windows 8 si a preturilor mari pentru un ultrabook.

Chromebook-urile sunt laptopuri care ruleaza sistemul de operare Chrome OS, bazat pe cloud-computing, aplicatii web si un nucleu Linux, si care e conectat la serviciile Google. De asemenea, aceste produse beneficiaza de imaginea negativa ramasa la nivel colectiv in privinta netbook-urilor, care la aceste niveluri de pret se bazeaza pe procesoare Intel Atom, iar experienta utilizatorilor e handicapata de necesitatile mari de resurse ale Windows 7.

Cine a luat potul

Samsung a luat marele pot cu un Chromebook Series 3, bazat pe procesoare ARM Exynos, in vreme ce Acer are succes cu modelul C7, care costa numai 200 de dolari. Ulterior, tot mai multe companii au lansat dispozitive bazate pe sistemul de operare de la Google, precum Hewlett-Packard sau Lenovo, in vreme ce Asus a anuntat ca va lansa un chromebook in acest an. Mai mult, chiar si Google a adus pe piata propriul Chromebook Pixel, un laptop high-end concurent cu MacBook Pro cu ecran Retina.

Avantajele asupra Windows

Ascensiunea chromebook-urilor vine dupa ce Google a imbunatatit continuu sistemul de operare, adaugand capacitatea de a vizualiza mai multe ferestre sau aplicatii offline, care sa ruleze si in absenta conexiunii la internet. De asemenea, Google updateaza automat Chrome OS si browserul omonim la fiecare sase saptamani. Un alt avantaj il constituie protectia asigurata impotriva virusilor informatici, asigurata de Google, ceea ce elimina necesitatea rularii unui anti-virus.

Acum Google accelereaza intrarea pe segmentul PC-urilor, semnand acorduri cu o serie de mari retaileri pentru a aduce chromebook-urile in 6.000 de magazine.

Intel, multa vreme partener de incredere pentru Microsoft, are peste 1.000 de ingineri care lucreaza la Chrome OS, pentru a fi siguri ca acesta ruleaza cu procesoarele sale.

Per total, chromebook-urile au o cota de 4-5% din piata americana a laptopurilor si netbook-urilor, potrivit analistei Mikako Kitagawa de la Gartner. Nu pare mult, dar informatia trebuie pusa in context: cresterea a venit de la 1-2% in 2012, ceea ce inseamna mai mult decat o dublare. Asta se traduce prin circa 900.000 de exemplare livrate, din moment ce Acer ocupa locul al cincilea intre vanzatorii de PC-uri din SUA, cu o cota de 5,8% si tot cam atatea calculatoare expediate, dupa cum arata un raport IDC.

Coltul analistului

Tactica Google este simpla: Chromebook-urile sunt destinate sa lupte impotriva Microsoft pe segmentul calculatoarelor, tot asa cum Android e destinat sa sfarame Apple in domeniul smartphone-urilor si tabletelor. Iar strategia este aceeasi, respectiv punerea pe masa producatorilor disperati a unei alternative gratuite. Cum sistemul de operare este gratuit, producatorii pot sa reduca pretul cu echivalentul unei licente Windows. De asemenea, din moment ce acesta necesita resurse putine, acestia pot face economie la procesoare, utilizand unele mai slabe.

Momentan, Chrome OS nu poate concura direct cu Windows, OS X sau Linux din cauza aplicatiilor, insa nu trebuie uitat cum sistemul de operare Android era foarte lent si uracios in 2010 iar in trei ani a lasat in urma iOS si a ajuns sa domine 70% din piata pentru telefoane inteligente si 50% din cea pentru tablete.

Ca utilizator de chromebook, pot spune clar ca exista zone unde Google trebuie sa lucreze la turatie maxima, precum viteza Google Docs sau compatibilitatea playerelor audio/video cu o serie de fisiere media. Mai multe aplicatii offline si mai bogate ar fi, de asemenea, de dorit. De asemenea, e necesara disponibilitatea si pe aceste meleaguri a unor servicii precum Google Play, pentru muzica, filme si reviste, sau a YouTube Movies.

Una peste alta, chromebook-ul meu Samsung face 80% din ce face un MacBook Air, la o sesime de pret…

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: CNET

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.