Apple vrea sa preia o fabrica de procesoare de la UMC sau GlobalFoundries

Scris de

Apple este pe cale sa intre in productia fizica de procesoare, dupa ce pana acum compania doar si-a proiectat singura cipurile care se gasesc in iPhone, iPad, iPod Touch sau Apple TV.

Apple s-a bazat in mod traditional pe Samsung pentru realizarea acestor procesoare, insa de cand cei doi giganti si-au intensificat competitia in domeniul smartphone-urilor si tabletelor, Apple a incercat sa isi reduca dependenta de conglomeratul sud-corean, mutand comenzile de ecrane catre LG, memoria RAM catre Toshiba, Elpida si SK Hynix iar cele pentru baterii catre japonezii de la Panasonic si chinezii de la Amperex Technology.

Acorduri cu TSMC si Samsung

Recent, presa a scris ca din 2014 Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) va fabrica o parte din procesoarele necesare dispozitivelor Apple, cele doua companii semnand o intelegere pe trei ani. Pe de alta parte, Tom’s Hardware scrie, citand un raport al SemiAccurate, ca americanii vor sa investeasca in United Microelectronics Corporation (UMC). Aceasta este bazata tot in Taiwan si detine un „fab” in tara natala si inca unul in Singapore.

In schimb, CNET scrie, pe baza aceluiasi raport, ca societatea vizata ar fi GlobalFoundries, care detine o unitate de productie in statul american New York. Potrivit unei surse citate de aceasta, o intelegere nu este in niciun caz iminenta. In acest moment, procesoarele A6 sunt realizate in fabrica Samsung din Austin, Texas.

GlobalFoundries grupeaza fostele uzine ale Advanced Micro Devices (AMD), separate in 2009. Sursa citata mai mentioneaza ca GlobalFoundries si Samsung au aceeasi baza tehnologica, datorita unui acord comun cu IBM, ceea ce inseamna ca Apple isi ia mai putine riscuri legate de productie. Fabrica din New York are destula capacitate disponibila iar GlobalFoundries produce deja cipuri ARM.

Culmea este ca ieri telenovela s-a complicat si mai tare, dupa ce Korea Economic Daily a scris că Samsung a castigat din nou productia de procesoare, incepand cu 2015. In acel an, coreenii vor produce cipuri A9 in procesul pentru iPhone 7. Samsung a recastigat dragostea Apple datorita tehnologiei de top de 14 nm inaintea TSMC.

Coltul analistului

Detinerea unei uzine proprii de productie ar duce integrarea pe verticala la noi culmi pentru Apple, insa expune compania la costuri mari cu schimbarea si imbunatatirea echipamentelor de productie. Pe de alta parte, Apple are 145 de miliarde de dolari in conturi si isi permite.

Este posibil ca, in final, sa nu existe nicio cumparare, Apple dorind sa isi asigure acces la capacitatile de productie si platind in avans, asa cum a mai facut compania si in cazul ecranelor LCD.

 

Sursa: Tom’s Hardware
Sursa foto: twojepc.pl

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] coreean ca ii “copiaza” produsele si, concomitent, a inceput sa caute alti furnizori. TSMC tocmai ce a semnat un contract pentru realizarea […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.