Apple, la prima scadere a profitului din ultimii zece ani

Scris de

Apple a raportat un profit net de 9,5 miliarde de dolari pe ultimele trei luni, prima scădere din ultimii zece ani comparativ cu cele 11,6 miliarde de dolari din aceeasi perioada a anului trecut.

Surpriza este cu atat mai mare, cu cat profitul realizat a fost mai mic la venituri mai mari: acestea au fost de 43,6 miliarde de dolari in timp ce acum un an acestea se ridicau la 39,2 miliarde. Situatia nu se prezinta prea roz daca se compara cu ultimul trimestru al anului trecut, cand a scos 13,1 miliarde de dolari la vanzari de 54,5 miliarde de dolari. Pe de alta parte, insa, acesta a fost sezonul Sarbatorilor de iarna asa ca nu ar trebui sa fie o referinta.

S-au aprins beculetele

Problema este ca mai multe beculete s-au aprins deja. Astfel, marja bruta de profit a scazut la 37,5% de la 47,4%, cat era in urma cu un an. Mai mult, defalcat pe produse, vanzarile iPhone sunt ingrijoratoare, din moment ce acestea au crescut cu doar 7%, de la 35,1 milioane de unitati pana la 37,4 milioane. Acest lucru este cauzat de concurenta pe care Android o face mai ales in zona telefoanelor ieftine si in statele aflate in curs de dezvoltare, unde oamenii nu isi pot permite un iPhone.

In asteptarea unui iPhone ieftin

Tot mai multe voci cer, astfel, lansarea unui iPhone ieftin pe ideea ca oricum cineva canibalizeaza vanzarile si daca se intampla cel mai bine ar fi sa fie tot Apple. Acelasi sistem a fost aplicat cu succes pentru tabletele iPad, care s-au vandut ca painea calda. Acestea au inregistrat o crestere masiva de 65%, de la 11,8 milioane de bucati pana la 19,5 milioane, fix datorita lansarii iPad Mini.
Vanzarile de Mac-uri au scazut putin, de la 4 milioane de unitati pana la 3,95 milioane insa au fost mai scumpe. Aceasta este de fapt o performanta avand in vedere ca piata calculatoarelor a inregistrat un declin de 13,9%, potrivit IDC. In fine, iPod isi continua declinul lent, de la 7,7 milioane la 5,6 milioane.

iTunes, marea surpriza

Divizia iTunes, Software si Servicii a avut cel mai bun trimestru al sau, generand 4,1 miliarde de dolari, in urcare cu 30%. Apple a mai dat publicitatii si cateva date legate de ecosistemul sau: 45 de miliarde de aplicatii au fost distribuite prin App Store iar dezvoltatorii au primit 9 miliarde de dolari din aplicatiile si jocurile vandute. Platforma iCloud a ajuns si ea la 300 de milioane de utilizatori in doi ani de la lansare. In conferinta cu investitorii, Tim Cook, seful companiei, a spus ca Apple va introduce curand “o categorie captivanta de produse”, fara a da detalii.

iWatch, pe teava?

Cel mai mult s-a zvonit in ultimii ani despre iTV, un televizor HD care ar permite inchirierea de firme din iTunes si ar putea fi controlat prin Siri. In ultima vreme, insa, acest zvon a lasat loc altuia: cel privind iWatch – un ceas inteligent care s-ar conecta la iPhone si va putea prezenta vremea sau notificarile de email, Facebook sau Twitter.
Apple are acum in conturi 145 de miliarde de dolari insa tocmai a aprobat un plan de 100 de miliarde de dolari prin care se vor acorda dividende si se vor rascumpara actiuni.

Coltul analistului

Rezultatele Apple arata ca gigantul s-a trezit dintr-o data ca este vulnerabil desi mult timp a sfidat Android. Si nu conteaza prea mult daca iti canibalizezi singur propriile vanzari sau le canibalizeaza competitorii directi, atata timp cat rezultatul va fi acelasi. Si asta din moment ca designul produselor Apple a ramas la fel ca acum 5 ani, iOS nu a mai fost modernizat de mult iar tendinta Apple de a controla ecosistemul are si efecte adverse. In acest ritm nu este exclus ca Samsung sa realizeze un profit mai mare decat Apple pe urmatorul trimestru la nivel de grup.

Apple se afla acum in aceeasi situatie de acum cativa ani cu Research in Motion, producatorul BlackBerry. In acel moment sefii companiei luau in deradere ecranele tactile si iPhone. Cativa ani mai tarziu, BlackBerry se afla in pragul extinctiei…

Sursa: Engadget

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] Samsung au crescut cu 56% in primul trimestru, la 69,4 milioane de unitati, in vreme ce vanzarile iPhone au inregistrat o crestere de doar 7%, pana la 37,4 milioane de unitati, cel mai lent de la lansarea gamei. “Samsung a livrat de […]

  2. […] Detinerea unei uzine proprii de productie ar duce integrarea pe verticala la noi culmi pentru Apple, insa expune compania la costuri mari cu schimbarea si imbunatatirea echipamentelor de productie. Pe de alta parte, Apple are 145 de miliarde de dolari in conturi si isi permite. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.