IDC: vanzarile de calculatoare, la cea mai mare scadere din istorie. Windows 8 ingroapa producatorii

Scris de

Vanzarile de calculatoare au scazut cu 13,9% in primul trimestru, pana la 76,3 milioane de unitati, declin de proportii uriase si cel mai mare din 1994 incoace, de cand IDC a inceput sa contorizeze piata PC-urilor.

Principalul motiv il constituie Windows 8, care este aproape un extraterestru pentru oamenii obisnuiti. “In acest moment, din pacate, este clar ca lansarea Windows 8 nu numai ca a esuat in a da un imbold pietei calculatoarelor, dar pare ca a si incetinit-o”, se arata in raport.
De asemenea, netbook-urile nu mai au cautare iar tabletele si smartphone-urile acapareaza tot mai multa atentie de la consumatori.
“Eforturile industriei de a oferi capabilitati tactile si sisteme ultrasubtiri au fost grevate de barierele traditionale ale pretului si furnizarii de componente, ca si o receptie slaba a Windows 8”, scrie IDC.
Pe romaneste, ultrabook-urile si tabletele cu Windows 8 sunt foarte scumpe. Mai ales daca stai sa compari cu iPad, care are deja 800.000 de aplicatii in App Store.

Zombii mergatori

In afara de Lenovo, toti ceilalti producatori se prezinta ca dupa un dezastru intergalactic. Hewlett-Packard a vandut cu circa 4 milioane de calculatoare mai putin fata de anul trecut (-23,7%), insa se mentine pe prima pozitie, cu o cota de 15,7%. Lenovo practic a stagnat, vanzand tot 11,7 milioane de calculatoare si este la o aruncatura de bat in spatele HP, cu 15,3% cota de piata.
Dell ocupa ultima pozitie a podiumului, vanzand mai putin cu un milion de bucati fata de anul trecut (-10,9%). Cea mai mare lovitura a incasat-o Acer, care s-a pomenit ca livrarile i-au scazut cu aproape o treime (-31,3%). Si asta din cauza ca Acer e principalul producator de netbook-uri din lume. In fine, vecinii de la Asus au inregistrat o coborare aproape la fel de spectaculoasa, de 19,2%.

iOS si Android salveaza situatia. Pe ici, pe colo

Acuma, problemele HP sunt mult documentate in ultimii trei ani, pe cand Michael Dell vrea sa isi rascumpere compania de la actionari si sa pivoteze in acelasi timp cam cum a facut-o IBM acum cativa ani, prin oferirea de software si servicii in sectorul corporatist. Nici Apple nu a scapat neafectata, vazanrile sale din SUA scazand cu 7,5%.
Diferenta este ca IDC nu contorizeaza nici Android, nici iOS ca PC-uri, astfel ca vanzarile de Mac-uri pot sa scada linistite atata timp cat Apple vinde iPad-uri pe banda rulanta. Acelasi lucru e valabil si pentru producatorii de calculatoare care au succes cu Android, precum Samsung si Asus.
In urmatoarea perioada vom asista la intrarea pe piata a noilor cipuri Haswell de la Intel, astfel ca vor exista mai multe sanse de a convinge oamenii sa cumpere dispozitive cu Windows 8.

Cu toate acestea nimic nu se va schimba radical atata timp cat Microsoft si Intel isi mentin marje de 60% si nu vor reduce considerabil preturile. E lectie clasica de economie: ca sa distrugi un monopol trebuie sa ii creezi concurenta. Iar acum exista din plin…

Sursa: The Verge
Sursa foto: Ars Technica

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] la 3,95 milioane insa au fost mai scumpe. Aceasta este de fapt o performanta avand in vedere ca piata calculatoarelor a inregistrat un declin de 13,9%, potrivit IDC. In fine, iPod isi continua declinul lent, de la 7,7 milioane la 5,6 […]

  2. […] de operare Windows 8 s-au dovedit catastrofale iar atat Intel, cat si producatorii de PC-uri au nevoie rapida de alternative pentru a […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.