Dominatia iPad, amenintata de PC-urile cu procesoare Intel Haswell

Scris de

Inovatia limitata a Apple in domeniul tabletelor va face compania vulnerabila in acest an in fata dispozitivelor hibrid laptop-tableta bazate pe procesoarele Intel Haswell, mai rapide dar mai eficiente, potrivit Citigroup.

“Credem ca Apple va lansa un iPad Mini Retina si un iPad 5 mai subtire si mai usor (ambele avand procesoare noi) in trimestrul al treilea 2013. Inovatia de aceasta natura este insuficienta pentru a inversa scaderea cotei de piata. Daca estimam inovatie limitata in tablete in a doua jumatate a anului 2013, observam o inovatie in crestere in domeniul PC-urilor. Prezenta tot mai mare a notebook-urilor cu ecran tactil, ultra-subtiri si cu baterie care sa dureze intreaga zi, la preturi din ce in ce mai bune (de exemplu Intel cere ca toate ultrabook-urile bazate pe Haswell sa aiba ecran tactil si vizeaza preturi pornind de la 599 de dolari) pot crea competitie pentru tabletele de 10 inci care nu sunt pe deplin anticipate de piata”, scrie analistul Glen Yeung intr-o nota adresata clientilor.

Pe romaneste: dupa ce iPad a destabilizat piata mondiala a calculatoarelor timp de trei ani, producatorii de PC-uri pot in sfarsit sa se razbune. Citigroup se bazeaza pe succesul procesoarelor Haswell si pe cerintele Intel ca toate ultrabook-urile sa aiba ecran tactil. Ceea ce e normal, din moment ce vor rula Windows 8, un sistem de operare gandit special pentru ecranele tactile.

Consum scazut, compatibilitate cu vechile softuri

Haswell va avea un consum apropiat de cipurile ARM, ceea ce va duce la realizarea de laptopuri, tablete si dispozitive convertibile mult mai subtiri si cu durata de viata a bateriei mai mare decat generatia actuala. Insa adevaratul sau avantaj va fi faptul ca ruleaza software compatibil cu arhitectura x86, necesar corporatiilor pentru productivitate, precum Microsoft Office, Adobe Photoshop sau AutoCAD. In alte cuvinte, asteptati-va la gadgeturi precum Microsoft Surface Pro sau Samsung ATIV Smart PC Pro, unde “tableta” ruleaza Windows 8 pe procesoare x86 si se conecteaza la tastaturi externe sau dock-uri. Si cu o baterii care sa tina mai mult, desi nu chiar atat de bune precum iPad. Procesoarele Haswell sunt asteptate pe piata in vara.

Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca MacBook-urile nu au ecran tactil, acesta fiind destinat dispozitivelor iOS. Dupa cum nu trebuie trecut cu vederea ca Microsoft a lansat recent Office 2013 fara suport pe iPad.

Apple si-a facut dusmani peste tot

Din dorinta de a deveni independenta si de a controla fiecare segment hardware si software al produselor sale, Apple si-a facut dusmani peste tot: Intel si Samsung in domeniul procesoarelor; Microsoft pe segmentul sistemelor de operare si a suitelor de productivitate; Google in domeniul serviciilor online; producatorii de PC-uri care isi vad amenintate sursele de venituri si au inregistrat scaderi sau pierderi considerabile, precum Hewlett-Packard, Dell, Acer. Toti acestia vor face orice pentru a riposta impotriva colosului care ii ameninta.

Voi ce ati alege, un iPad si un MacBook care sa va coste in total 1.500 de dolari sau un PC hibrid care indeplineste ambele functii dar costa la jumatate?

Sursa: CNET
Sursa foto: Tom’s Guide

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.