Apple va inlocui procesoarele Intel cu ARM in netbookuri

Scris de

Apple planuieste renuntarea la procesoarele Intel in favoarea cipurilor ARM, o revolutie ce se va intampla din 2013, o data cu viitoarea generatie a liniei de laptopuri MacBook.

Totul va intra in practica atunci cand “Project Denver”, al celor de la Nvidia va iesi pe piata, spune SlashGear, care citeaza SemiAccurate. Momentan Apple vaneaza o companie care sa-i produca procesoarele la comanda, pentru liniile iPad si iPhone, pe lista fiind Intel si TSMC, dar si Global Foundries a celor de la AMD.
Sursele SemiAccurate au pre zis anterior schimbarea placilor grafice Apple de la Nvidia la AMD ATI Radeon.

Combinatia dintre AMD si Apple ar avea sens, din moment ce Apple vrea sa se integreze perfect pe verticala si sa produca propriile cipuri, precum A5 in iPad 2. In acelasi timp, AMD ar realiza productia externalizata a Apple si ar pune piciorul in lumea tabletelor, dupa ce APU-urile (Accelerated Processing Units-nr) Fusion au intrat in lumea laptopurilor. Miscarea Apple vine dupa ce la inceputul acestui an Microsoft anunta ca sistemul de operare Windows va fi disponibil si pe ARM, ceea ce ar pune mari probleme liniei de laptopuri Apple cu cipuri Intel, pentru ca ar avea o durata a bateriei mult mai mare si ar fi mai usoare. IDC mentiona recent ca procesoarele ARM vor fi 13% din total in 2015.

E de mentionat ca cel mai probabil liniile MacBook Pro si iMac nu vor fi schimbate in curand deoarece acestea au nevoie de putere de calcul mult mai mare. Insa in netbookuri nu e nevoie de aceeasi forta si, in plus, tehnologia ARM si dezvolta si ea. Apple trebuie ca pana atunci sa faca aplicatiile si sistemul de operare compatibile.

In mod ironic, asta e inversul ultimelor stiri, care arata ca Intel va produce procesoarele Apple din iPhone si iPad, din moment ce compania este la cutite cu Samsung. Dupa care urmatorul pas va fi inlocuirea Mac OS cu iOS, intr-un sistem asemanator actualului Asus Transformer, sau oferirea unui sitem cu dual boot.

Cel mai logic ar fi ca Apple sa cumpere AMD, care are o valoare de piata de 6,2 miliarde de dolari, pe cand Apple are in conturi 65 de miliarde de dolari. Astfel, va fi total independenta si din punctul de vedere al dependentei de procesoare.

Sursa: SlashGear
Sursa foto: turbosquid.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] Infineon pentru conectarea la retele telecom. Acum utilizeaza cipuri LTE de la Qualcomm. In plus, Apple vrea sa inlocuiasca procesoarele Intel din gama MacBook Air si sa le inlocuiasca cu propriile solutii. In plus, sa nu uitam ca Intel a copiat designul MacBook […]

  2. […] Mutarea pe ARM nu este o surpriza, insa este oricum un atac la adresa Apple, despre care analistii tot speculeaza de circa un an ca doreste sa schimbe procesoarele Intel din calculatoarele sale pentru propriile procesoare “Ax”. Iar primele vizate sunt modelele Macbook Air. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.