Analist: procesoarele de pe iPad si iPhone vor fi realizate de Intel

Scris de

Intel este pe cale sa produca procesoarele A5 pentru tabletele iPad si A4 pentru iPhone, dezvoltate de Apple pe tehnologie ARM, scrie analistul Gus Richard intr-un raport al companiei Piper Jaffray & Co.

Actualmente, cipurile ARM pentru dispozitivele Apple sunt produse de Samsung, gigantul din Cupertino contribuind cu vreo 5,7 miliarde de dolari la veniturile coreenilor, fiind al doilea client dupa Sony. Ba mai mult, este de asteptat ca Apple sa ajunga in acest an cel mai mare client al Samsung Electronics. Dar vai, Apple a dat in judecata Samsung pe motiv ca telefoanele si tabletele sale copiaza iPhone si iPad iar Samsung a replicat cu alte procese, spunand ca Apple ii incalca o serie de patente.
Logic ar fi ca Apple sa caute urmatoarea companie de pe lista, adica Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd (TSMC).
Potrivit EETimes, oficialii Apple au contactat deja TSMC, insa un nou jucator intra in scena: Intel.
“Pe baza mai multor informatii avute, credem ca si Intel urmareste afacerile de turnatorie ale Apple”, potrivit raportului citat.
“(Alianta) are sens pentru ambele companii. Combinatia dintre cresterea cererii si a cotei de piata pentru Apple in smartphone-uri si tablete da Intel o pozitie in aceste piete aduce comenzile necesare Intel pentru a ramane in frunte in manufactura”.

“Cel mai semnificativ anunt tehnologic din acest an”

Intel deja a vestit jurnalistilor ca va face “cel mai semnificativ anunt tehnologic din acest an” intr-o conferinta care va avea loc astazi. Compania lucreaza la definitivarea realizarii de cipuri in procesul de 22 nanomeri, ceea ce permite “inghesuirea” mai multor tranzistori. Acum, procesoarele Apple sunt realizate pe procesul de 45 nanomeri de Samsung.
De asemenea, Intel colaboreaza deja Apple pe mai multe paliere: produce procesoarele de pe toate liniile iMac si MacBook, in vreme ce Apple a fost prima companie din lume care a introdus noua magistrala Thunderbolt, care a fost dezvoltata de Intel pentru transfer rapid de date.

ARM este stapanul absolut in lumea telefoanelor inteligente si a tablet PC-urilor, in vreme ce Intel are prea putina atentie in aceste noi piete cu o dezvoltare foarte puternica. Intel incearca sa intre in joc, insa nu prea avut succes. Un analist a scris chiar o scrisoare deschisa companiei, cerandu-i sa intre pe ARM.

Apple si Intel, o concurenta mica-mititica

Pe de alta parte, Intel este si concurent cu Apple, dezvoltand sistemul de operare MeeGo, care ar urma sa ia cu asalt din acest an telefoanele, tabletele, netbook-urile si sistemele inteligente din lumea auto.

Sursa: SlashGear
Sursa foto: SlashGear

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] Si cu ultrabook-urile devenind din ce in ce mai populare, cuplate cu ofensiva dusa de Intel pe zona de tablete si telefoane, 2012 ar putea fi si mai bun. Intel a mentionat recent ca a avut discutii cu Apple pentru introducerea procesoarelor sale in iPhone si iPad. Informatii despre acestea au aparut inca din vara. […]

  2. […] exclusive asupra uzinelor sale. De doi ani, de cand au izbucnit conflictele intre cei doi giganti, Apple tot incearca sa gaseasca inlocuitor pentru Samsung in privinta procesoarelor. Ba chiar presa a scris despre tentativa de a muta productia la TSMC, insa aceasta nu poate sustine […]

  3. […] Recent, Fudzilla scria ca Intel vrea sa intre pe piata fabricarii de cipuri pentru alte companii, segment numit “foundry business”. Astfel, Intel vrea sa profite de pe urma investitiilor sale masive in liniile de productie de 22 nm si va realiza cipuri pentru mai multe societati mai mici. Conditia este ca productia in cauza sa nu concureze propria ofera a Intel. Partea buna este ca TSMC nu se poate tine cu productia ceruta de Qualcomm iar in ultima vreme si Apple doreste sa inlocuiasca Samsung din cauza litigiilor pe baza proprietatii intelectuale. Cum TSMC e cea mai mare companie care realizeaza procesoarele altor companii, Apple a incercat deja in aceasta vara sa obtina capacitate de productie. Insa TSMC a preferat flexibilitatea, astfel ca Intel ar putea obtine comenzile de la Apple. Si asta deoarece Intel nu ar realiza niciodata cipurile Qualcomm, care domina procesoarele mobile si ataca segmentul laptopurilor prin smartbook-urile cu procesoare quad-core Snapdragon S4 Pro. In ultimii ani au mai aparut zvonuri ca Intel ar putea realiza procesoarele din iPhone si iPad. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.