Microsoft depune actele pentru divortul de Intel

Scris de

De la inventarea platformei x86 de catre IBM, Microsoft s-a umflat profitand de calea libera pe care i-a lasat-o gigantul albastru.

Windows si Intel erau paradigma x86, si asta pentru ca AMD n-a fost niciodata suficient de puternic pentru a trece de 20% cota. Dar acum, confruntat cu propria cadere in neant, Microsoft se preda si a anuntat ca viitoarele versiuni ale Windows vor suporta si arhitectura ARM.
Gigantul a ratat explozia dispozitivelor mobile desi a fost printre primii pe piata o data cu Windows Mobile si a avut primele tentative de a crea o tableta in anii 2000.

Ca de obicei, Steve Ballmer, seful Microsoft a facut declaratii hilare, in propriul sau stil. “Orice fel de computer ai folosi, acum sau in viitor, Windows va fi acolo. Windows va fi pe orice tip de gadget, fara compromisuri”, a spus el in fata unei sali pline de conferinte in Las Vegas.
Declaratia vine dupa ce Microsoft a ajuns la 4,7% in 2010 pe smartphone-uri iar la tablete nu sta mai bine, din moment ce Windows 7 se misca greoi pe hardware si consuma multa baterie.

Steve Sinofsky, directorul diviziei Windows a prezentat noua versiune de Windows si Office ruland pe procesoare Intel (x86), impreuna cu alte ARM create de Nvidia, Qualcomm si Texas Instruments.
Deocamdata nu se stie cand va fi lansata prima versiune Windows pentru ARM, dar pentru binele Microsoft ar trebui facut in acest an sau in prima parte a anului viitor.

Compania de cercetare de piata Gartner anticipeaza ca vanzarile de smartphone-uri se vor tripla pana in 2014, la 851 milioane de unitati pe an, iar piata tabletelor va creste de sapte ori pana in 2013, la 150 milioane de unitati. In schimb, vanzarile de calculatoare ar urma sa creasca doar cu 15% in acest an si sa ajunga la 610 milioane de unitati pana in 2014, conform Gartner. Compania estimeaza ca tabletele vor inlocui circa 10% din PC-uri in urmatorii patru ani.

Sursa: TG Daily
Sursa foto: www.alltouchtablet.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] Declaratia suna mai mult a justificare de ce Intel nu prea are succes in zona telefoanelor si tabletelor: pentru ca Microsoft nu a realizat un sistem de operare gandit de la zero pentru touchscreen. Nu pentru ca procesoarele sale ar consuma mult, mancand bateria… Declaratia vine in contextul in care Microsoft a anuntat ca viitoarea generatie a sistemului de operare Windows va fi disponibila si pe platforma ARM. […]

  2. […] cipuri ARM. Intel e afectat de decizia Microsoft ca viitoarea versiune a sistemului sau de operare, Windows 8, sa suporte procesoare ARM deoarece unele cipuri Qualcomm deja ofera destula putere cat sa inlocuiasca procesoarele Intel in […]

  3. […] bine, de doi ani de zile, o raceala s-a instalat intre cei doi giganti. Microsoft a anuntat ca va realiza viitoarele versiuni ale sistemului de operare Windows si pe arhitectura ARM, dupa ce succesul iPad si al smartphone-urilor Android a fortat gigantul din Redmond sa realizeze […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.