Intel distruge Windows RT

Scris de

Acum cativa ani parteneriatul dintre Microsoft si Intel era exprimat prin paradigma Wintel, care exprima dominarea Microsoft asupra sistemelor de operare, in fata OS X, Linux si Unix si pe cea a Intel in fata AMD sau IBM.

Ei bine, de doi ani de zile, o raceala s-a instalat intre cei doi giganti. Microsoft a anuntat ca va realiza viitoarele versiuni ale sistemului de operare Windows si pe arhitectura ARM, dupa ce succesul iPad si al smartphone-urilor Android a fortat gigantul din Redmond sa realizeze Windows RT pentru a se adresa “viitorului”.

Povestea divortului intre doi giganti

Acum cipurile ARM devin din ce in ce mai performante, procesoarele Snapdragon 800 de la Qualcomm si Tegra 4 de la Nvidia aducand salturi spectaculoase. Iar viitoarea generatie de procesoare ARM va ajunge la viteze de 3 GHz! Pe de alta parte, Windows RT nu are vreun succes, in ciuda faptului ca Microsoft si-a lansat propria linie de tablete, Surface. Succesul ARM e legat de Android, chiar daca Microsoft si-a redus preturile pentru tabletele sale RT astfel incat sa stimuleze vanzarea.

Ei bine, aici intervine si Intel, care pariaza pe Android si Windows 8, din moment ce Windows RT nu suporta procesoarele sale. Exista deja smartphone-uri Android de top cu procesoare Intel, precum Lenovo K900.
De asemenea, exista mai multe modele de tablete Android cu procesoare Atom decat dispozitive cu Windows RT. Mai mult, Nokia si-a anulat recent planurile de a realiza un dispozitiv cu acest sistem de operare, in schimbul realizarii unei tablete cu Windows 8. HTC a renuntat si ea la o tableta de 12 inci cu Windows RT pentru a se concentra pe realizarea uneia de 7 inci cu Android. In fapt, IDC recomanda Microsoft sa renunte la acest sistem de operare.
De ce? Ei bine Intel este raspunsul.

Haswell, dublarea duratei de viata a bateriei

Avansul realizat de Haswell in privinta duratei de viata a bateriei si a caldurii disipate face desueta realizarea unei tablete cu Windows RT cand poti face una cu Windows 8, care ofera atat functionalitatile ecranului tactil cat si avantajul unui desktop cu aplicatii clasice. Noua generatie de MacBook Air dubleaza practic durata de viata a bateriei de la 6 la 12 ore, acelasi lucru fiind valabil si in cazul ultrabook-urilor. Curand vom vedea o versiune a Microsoft Surface cu Haswell, ceea ce va pune si mai mult pe ganduri posibilii clienti.

Bay Trail, performante superioare ARM

Pe alt front, Acer a lansat deja modelul Iconia W3 la Computex. Nu are cine stie ce pe ea: ecran 720p de 8 inci, procesor dual-core Atom Z2760 CPU, 32 ori 64GB pentru stocare, plus slot microSD. Dar avantajele sale sunt doua: costa 329 de euro si ruleaza direct Windows 8, adica un sistem de operare full, nu ca iPad Mini. Mai departe, in viitor noile procesoare Intel Atom Bay Trail vor aduce performante mult mai mari fata de concurentii ARM, oferind o durata de viata comparabila.

Asadar, niciun stimulent pentru companii sa ofere in gama produse cu Windows RT.

Samsung a renuntat acum cateva luni la introducerea in SUA a unui gadget cu Windows RT din cauza confuziei printre utilizatori. Cum Windows 8.1 vine sa repare problemele cu butonul Start, utilizatorii vor fi mai atrasi de acesta decat de un produs criticat pentru lipsa aplicatiilor si un mod desktop schilodit de faptul ca nu poti instala nimic…

Amenintarea vine si din sens opus: Google va lansa curand un mod desktop pentru Android iar Hewlett-Packard va aduce un laptop cu acest sistem de operare. Nu e greu de imaginat ca ulterior acesta sa fie folosit si cu procesoare Intel din seriile Core i3, i5 sau i7, pe masura ce aplicatiile vor deveni tot mai puternice.

Sursa: RENNE
Sursa foto: Gizmodo

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] despre Intel, procesoarele Haswell consuma acum atat de putin incat permit realizarea unui tablete foarte subtiri …. Ceea ce elimina nevoia de Windows RT, din moment ce in acelasi dispozitiv ai si aplicatii Metro […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.